Bynære opplevelser i Ålesund: Spektakulære Ålesund | Din Fritid
Bynære opplevelser i Ålesund

Spektakulære Ålesund

Byen er liten og intim, og er et populært mål for bobilfolket, men det er trangt om plassen i høysesongen.

I høysesongen kan det være rundt 10-15 bobiler som tålmodig står og venter på at det skal bli en ledig plass på den populære bobilparkeringen i Ålesund sentrum. Hjelsetgården bobilparkering har plass til 45 bobiler, og er et populært mål for mange bobilturister hele året.


Hjelsetgården bobilparkering er åpen hele året. Bobilparkeringen ligger fantastisk til, og er svært populær.

(Se også video fra Ålesund nederst i denne artikkelen.)

Vil utvide

– Vi jobber for å få til flere bobilplasser i byen. Nå venter vi på tilbakemelding fra en grunneier vi er i dialog med. Kommer denne avtalen i orden får vi en fordobling av antall plasser neste år, forteller daglig leder i Ålesund og Sunnmøre Parkering, Roar Salen, til Din Fritid. Fra byens bobilparkering kan du følge med på at Hurtigruta legge til kai, du kan prøve fiskelykken, nyte sola som går ned i havet eller ta den korte spaserturen inn til sentrum. Snart kommer det også opp informasjonsskilt som vil vise nærliggende attraksjoner som restauranter og butikker.


Man kan nesten ikke be om bedre utsikt fra bobilplassen.

– Bobilparkeringen er åpen hele året, og vi har trafikkbetjenter som er innom flere ganger om dagen for å veilede de besøkende. Det er laget informasjonsbrosjyre på norsk, engelsk og tysk om sikkerhetsreglene som gjelder. Byen har også turistverter som Ålesund Parkering er ansvarlig for. Vertene er innom bobilparkeringen minst to ganger om dagen for å gi tips og råd om byen til turistene. Brannvesenet og politiet er også regelmessig innom parkeringen for å se at alt er i orden. Sikkerhet er viktig for oss, forteller Salen.


Her kan du også prøve fiskelykken rett ved bobilen!

– Er det fullt på Hjelsetgården bobilparkering og på Voldsdalen Camping prøver vi å hjelpe så godt vi kan. Vi har en parkeringsplass i Skutvika som har plass til 100 personbiler. Dit kan vi også henvise bobilene. Vi prøver også å se til andre byer hvordan de har løst utfordringene med bynær bobilparkering - vi er på konstant utkikk etter tips om gode løsninger som vi kan bruke her i byen, avslutter Roar Salen i Ålesund Parkering.

For syvende gang

– Av bobilplasser vi har vært på er denne en av de beste. Her er det rent og fint. Parkeringsvaktene er ofte innom og ser etter at alt er i orden, de passer litt på. Vi snakker ofte med dem, de er hyggelige, sier Edvard Almlid, som sammen med kona Marianne har tatt turen fra Orkdal.


I høysesongen må en regne med kø for å få plass, forteller Marianne og Edvard Almlid, som besøker byen for syvende gang.

– Prisen her er helt grei, synes vi. Det er viktig å lese all informasjon på skiltene som står i området. Det er fint tømmeanlegg og sanitæranlegg, og her er containere for søppel og det er rent vann. Mange kommer hit igjen etter første besøk. Vi er her for syvende gang. Vi har også familie som vi besøker når vi er her, sier Edvard til Din Fritid.


Det er fint tømmeanlegg, sanitæranlegg, containere for søppel og rent vann.

Ålesund hele året

– Vi har vært her om vinteren også. Det kan være en opplevelse å besøke Ålesund vinterstid.

En gang var det storm da vi var her. Da kunne vi ikke stå ved kaikanten med bobilen slik som nå. Stormen var varslet, så folk fra kommunen var her og fjernet alt løst av benker og bord. Vi plasserte bobilen helt inn til fjellkanten og vi tok inn alt løst hos oss. Det å oppleve naturkreftene trygt fra bobilen var en flott opplevelse. Det er fantastisk utsikt og mye å se og å følge med på her nede ved kaia. Når det ikke er storm trives vi best med å være ute.
Marianne og Edvard anbefaler andre besøkende en vandring i bysentrum; her er det masse å se og oppleve. Fjellkafeen på Aksla er fin å gå til hvis formen er god nok. Det er også merket tursti rundt Aksla. Alt er i nærhet av bobilparkeringen.


Fjellkafeen på Aksla er fin å gå til hvis formen er god nok.

Halv million turister

– Mange turister kommer hit. Mange med båt, men flere og flere med bobiler. Cruiseturister er det også mange av i sesongen. De kommer hit for å oppleve denne flotte byen og høre om dens historie, forteller Veronika Titova, som jobber som museumsvert ved Jugendstilsenteret til Din Fritid.


Jugendstilsenteret ligger i den gamle Apotekergården fra 1907. Museumsvert Veronika Titova forteller engasjert om byen og senteret. Senteret har autentiske interiører og er nabobygningen til kunstmuseet KUBE.

Jugendstilsenteret ligger i det tidligere Svaneapoteket i Ålesund. Bygningen var det første jugendhuset som ble fredet i Ålesund i 1985. I huset kan en se Ålesunds best bevarte jugendinteriør. Senteret er knyttet sammen med kunstmuseet KUBE. Alt en del av kulturkvartalet i byen. Jugendstilsenteret er åpent hele året.


Jugendstilsenteret er åpent hele året, og vel verdt et besøk.

Utsiktspunkt

– Aksla utsiktspunkt må en innom. Her er det utrolig vakker utsikt over skjærgård, sentrum og Sunnmørsalpene. Det er fint å gå opp de 418 trappene fra Byparken hvis en er bra til bens. Det er gode trapper med hvilepunkter underveis. Bruker du bil må du regne med at det er kø, og med bobil kan det bli litt trangt.


418 trappetrinn er det opp til byens utsiktspunkt på Byfjellet Aksla og Fjellstua. Det er flere hvileplasser underveis.

Øyene må ikke glemmes når vi snakker og tenker Ålesund. Valderøya, Godøya og Alnesøya med Alnes fyr, som ligger en halvtimes kjøretur fra byen, er verdt et besøk.

Sukkertoppen, som ligger motsatt av Aksla, er et fint turmål. Parkering i nærheten og rundt en halv time å gå til toppen. Det er ikke bratt og ingen trapper. Det er fantastisk utsikt med byen, fjell, fjord og kyst i ett. En får se byen fra en annen vinkel enn den en er vant til å se på bilder fra byen, sier Titova, som også jobber som turistguide om sommeren.


Jugendstilen er overalt i byen og en gåtur i sentrumsgatene er en opplevelse.

Atlanterhavsparken

Tre kilometer fra bobilparkeringen (med bussforbindelse), på Tueneset ved Skarbøvika, ligger et av Nord-Europas største saltvannsakvarier. 140 000 turister besøker parken hvert år. Anlegget ligger vakkert til, og her kan vi se ulike fisker, alger og sjødyr. Store akvarier med enorme glassvegger hvor en kan oppleve hvordan livet er under vann langs kysten vår. I den største tanken, Atlanterhavstanken, finner vi store kaldtvannsfisker fra vårt område. Tanken inneholder fire millioner liter sjøvann. Her kan en oppleve fôringsshow hver dag hele året. Da blir fiskene håndmatet av en dykker som svømmer rundt sammen med fiskene.


Atlanterhavsparken, som ligger bare 3 km fra sentrum, har et av Nord-Europas største saltvannsakvarier.

Bobilparkering

Hjelsetgården bobilparkering
Sorenskriver Bullsgate 33, 6002 Ålesund
GPS 62.476661, 6.159664
45 plasser
Strøm, dusj, toalett, tømmeanlegg og påfyll rent vann
250 kr pr. døgn, inntil 5 døgn.

Voldsdalen Camping
Sjømannsveien 1, 6001 Ålesund, Tlf. 70125890
GPS 62.469621, 6.198649
40 plasser for bobiler og campingvogner
350 kr. inkl. strøm i høysesong
250 kr. inkl. utenom høysesong

Skutvika, Aspøya
Nedre Strandgate 61, 6005 Ålesund
GPS 62.470240, 6.135704
Parkeringsplass personbiler
100 plasser
Ingen fasiliteter

Turistinformasjon Ålesund
Skateflukaia, 6002 Ålesund, Tlf. 70163430

Museer i Ålesund

• Sunnmøre Museum: Museumsveien 1. Folkemuseum som har en omfattende samling av blant annet hus og båter.

• Jugendstilsenteret og kunstmuseet Kube: Apotekergata 16. Spesialmuseum og nasjonalt kompetansesenter for jugendstilen. KUBE er kunstmuseet i Møre og Romsdal, og ligger i det gamle Norges Bank-bygget fra 1906 i Ålesund sentrum.

• Aalesund Museum: Rasmus Rønnebergs gate 16. Ålesunds historie, fra fremvekst som sjøfartsby til begivenheter som bybrannen og den tyske okkupasjonen.

• Waldehuset Museum: Fjellgata 2. Waldehuset var det eneste huset i østre bydel som ikke brant ned under bybrannen 23. januar 1904.

• Fiskerimuseet: Molovegen 10. Her finner du historien om utviklingen av fiskeriene og foredlingsarbeidet på land.

• View The Fjords: Kultursenter, Lorkenesgata 1.

Hva skjer i Ålesund

• Ålesund Live: Musikkfestival, juni
• Ålesund Båtfestival: Juli
• Jugendfest, musikkfestival: August
• Matfestival: August
• Borgundfjordfiske, torskefiske: Februar/mars
• Julemarkeder, aktiviteter: Desember

Lenker:

alesundparkering.no,  velg bobilparkering
visitalesund.com
visitnorway.com, søk Ålesund
atlanterhavsparken.no
sunnmore.museum.no
Facebook, søk Ålesund bobilparkering (uoffisell side)
Facebook, søk View The Fjords

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden