Bynære opplevelser i Molde: Rosebyen Molde med bobil | Din Fritid
Bynære opplevelser i Molde

Rosebyen Molde med bobil

Betegnelsen kommer fra byens mange blomstrende og frodig rosehager. Allerede fra begynnelsen av 1900-tallet ble begrepet «rosenes by» benyttet i markedsføringen av byen.


Molde er en trivelig og sjarmerende by.

Med bobilen har vi denne gangen tatt oss til fjordbyen Molde, en trivelig og sjarmerende småby beliggende mellom turistattraksjonene Atlanterhavsvegen, Trollstigen og Romsdalseggen.

Molde kommune har valgt rosen som sitt symbol. Sammen med slagordet “Molde stikker seg ut” ønsker de å symbolisere vilje til vekst, kreativitet, hjertevarme og sterk identitet.

Rådhustaket

– Roser er sesongvare. Ønsker du å oppleve byen med sine roser er det fra juni til utpå høsten som er den beste tiden, forteller Siri Kiviranta, kulturkonsulent i Molde kommune.

Kommunen har en egen plan for rosene i byen. Foran rådhuset står bronseskulpturen Rosepiken, laget av bildehugger Ragnhild Butenschøn. På rådhustaket, med sin spektakulære utsikt, ligger en av byens flotteste rosehager.


Den kjente Rosepiken foran rådhuset i Molde.

Kongebjørka og Fredslunden, som er et nasjonalsymbol og minnesmerke over den tyske okkupasjonen av Norge, er verdt et besøk. Ønsker en å finne ut hva som skjer i byen anbefaler Kiviranta å gå inn på Plassen Kulturhus sine nettsider. Her finner man oppdatert info om kulturelle innslag og annet som skjer i byen.

– Ønsker en seg en liten tur ut av sentrum kan jeg anbefale en 10-minutters båttur fra Torget ut til Hjertøya. På øya, som er moldensernes utfartssted om sommeren, er det god mulighet for turer på stier og til bading. Romsdalsmuseet har også en fiskeriavdeling på øya. Museet er bygd som et lite fiskevær, forteller Kiviranta.

Kviltorp Camping

– I uka med Moldejazz er det fryktelig fullt her. Hittil i år har det vært ekstremt bra trafikk. For bobiler har vi ikke forhåndsbestilling. Vi har diskutert det, men det er vanskelig å få til, spesielt hvis en gjest ønsker å forlenge oppholdet og vi må si nei fordi plassen er forhåndsbestilt, sier servicesjef Asle Nakken ved Kviltorp Camping til Din Fritid.

Campingen er drevet av familien Nakken siden 1957. I 2017 feiret de 60-årsjubileum. Campingplassen drives i samarbeid med den lokale NAF-avdelingen.

– De eier plassen og vi driver den. Jeg er tredje generasjons driver, det var besteforeldrene mine som startet det hele, forteller Nakken.


Asle Nakken driver Kviltorp Camping som tredje generasjon i samarbeid med NAF-avdelingen.

Må følge med i tiden

– Vi har akkurat bygget nytt anlegg med tømmestasjon, toalett og gråvann. Det er blitt fylt opp i området ved bobilparkeringen de siste årene. Det er brukt tungsteinmasse for at det skal bli god drenering. Tidligere tok stormen fyllingen ved sjøkanten, nå ligger alt i ro selv når uværet setter inn. 4-5 millioner kroner er investert i dette arbeidet med fyllingen og bobilparkeringen. 18 plasser hadde vi først, men det ble for lite, så det ble bygget ut med 7 plasser til ved sjøkanten, sier Nakken, som nå kan ta imot 50 bobiler, 20 campingvogner og 30 telt på området.

– For 20 år siden var det ikke behov for strøm på samme måte som i dag. Vi må følge med i tiden, behovet for skikkelig infrastruktur må dekkes: Wifi, tømmestasjon, brannkum, servicerom. Alle plassene våre har tilgang til strøm med 16 ampere sikringer. Det er nødvendig når mange av bobilene og vognene trenger strøm til matlaging, kaffetraktere, gulvvarme, varmtvann, hårfønere, lading av telefoner og datamaskiner, forteller Nakken.

Det bygges også flere leiligheter på området. I vår åpnet de et nytt oppholdsrom med tv-stue for teltbesøkende som trenger å komme innendørs når været er dårlig. Til sammen er det investert 40-50 millioner kroner i campingplassen de siste årene, sier Nakken.

Parkere riktig

Molde har skiftende vær, og det sies at skal en på bytur må en alltid ha med paraply.

– Dreneringen er viktig slik at det ikke blir for bløtt for bobilene. Bilene i dag er mye tyngre og de kjører seg lett fast. Etter at vi drenerte slipper vi problemet. Nå som bobilplassene har asfalt og sitt eget område med gress må vi passe litt på hvordan gjestene parkerer. Parkerer bobilene for nære sier vi fra. Det blir også problematisk hvis én parkerer med fronten inn og naboen rygger inn slik at de må kjempe om denne samme gressflekken. Vi vil at alle skal kjøre med fronten inn og få plenen på høyre side, forklarer Nakken.


Det er brukt tungsteinmasse for at det skal bli god drenering. Tidligere tok stormen fyllingen ved sjøkanten, nå ligger alt i ro selv når uværet setter inn.

Viktig med bynær parkering

– Det er vel egentlig ikke så mange severdigheter i byen, men det er trivelig å være innom her. Vi bruker Kviltorp Camping som mellomstasjon for bobilturene, forteller Kjell Petersen fra Ulsteinvik.

– Jeg har hatt bobil i 16 år og er mye på farten, nå er jeg på vei til Bud og Atlanterhavsveien. Denne plassen har jeg vært ofte, sist var det fullt her. Det er lurt å være tidlig ute og klar til innkjøring ved 12-14 tiden når mange sjekker ut. Denne plassen må være en av de beste i landet - og jeg har vært mange steder! Fantastisk flott beliggenhet med utsikt, flotte sanitæranlegg og mange hyggelige mennesker, forteller Petersen, som helst bruker plasser med gangavstand til sentrum.


Sentrumsnær parkering er viktig.

Fornøyd med bobilturistene

– Vi har ikke fått noe klager på at det ikke er egen bobilparkering i Molde. Vi er fornøyde med hvordan bobilturistene som kommer parkerer. Det er ingen regulerte plasser til bobiler i byen. Ved tømmestasjonen ved Aker stadion, Shell og Seilet er det en større parkeringsplass. Der tillater vi at bobiler parkerer på like vilkår som andre. Det er kun tømmestasjon der og ingen andre fasiliteter. Parkeres det etter gjeldende skilting og det betales avgift, kan bobiler stå på parkeringen, men det er ikke en plass for camping. Det vil si å sette ut stoler og bord, sier Lisbeth Brekstad, daglig leder i Romsdal Parkering AS til Din Fritid.


Det er ikke kommet noen klager på manglende bobilparkering i Molde.

– Blir det fullt på parkeringen i sentrum henviser vi til en parkeringsplass ved Idrettens Hus, som ligger ved Romsdalsmuseet. Der er det rundt 50 parkeringsplasser. Det er en stille og skjermet parkeringsplass, og det er bare 10 minutter å gå til sentrum, forteller Brekstad.

Panorama

Ønsker en å ta bobilen litt ut av sentrumsgatene er Varden et sted å anbefale. Det tar 10 minutter å kjøre fra sentrum til det 407 meter høye utsiktspunktet. Herfra kan du fra bobilen sitte og nyte utsikten utover det berømte Moldepanoramaet. Er været på din side kan du se 222 fjelltopper. Området er fint utgangspunkt for turer i Moldemarka med mange merkede stier.


Vakker utsikt over Molde fra Varden. Her er det god plass på parkeringen en fargerik høstdag med flott utsikt.

– På Varden kan en stå med bobilen. Det er ingen skilter som sier at en ikke kan parkere der. Så lenge det ikke blir forsøpling og klager gjør vi ikke noe med denne bobilparkeringen, sier Brekstad.

– Per dags dato har ikke Molde kommune planer for bobilparkering. Kommunen skal legge en ny strategiplan for parkering i byen og der vil bobilparkering komme som et tema og bli diskutert, forteller Brekstad, som vil minne om at byen har en flott campingplass med Kviltorp Camping.

Med bobil på byen

– Vi har tatt turen til Molde og Bjørnsonhuset, som ligger i tilknytting til Seilet hotell, for å gå på konsert med Vassendgutane, forteller Sven-Vidar Andersen fra Eide og Kjell-Ove Skarvøy fra Vevang idet bobilene blir parkert på plassen foran konsertlokalet.


Sven-Vidar Andersen og kameraten Kjell-Ove Skarvøy har funnet parkering for bobilene ved Seilet og Bjørnsonhuset og er klare for konsert og kveld på byen. Fergene som går mellom Molde og Vestnes er en del av fergesambandet på E39 over Moldefjorden.

Nærmere konserten er det vanskelig å komme. Det er praktisk å parkere så nære: Kort vei til konsert og kort vei til byens uteliv. Vi har stått her med bobilen på området mange ganger, men det er jo en vanlig parkering, så vi anbefaler andre at de leser skiltene i området nøye slik at de ikke blir bøtelagt for feil parkering. Når vi parkerer her er vi nøye at vi er innenfor oppmerkingen, klarer vi ikke det betaler vi for to plasser, forteller Sven-Vidar og Kjell-Ove, som drar til Molde for utelivet, musikk og kultur.

Klassisk friluftsmuseum

Romsdal museum ligger midt i byen, mellom skoler og boliger. Fra sentrumsgatene er det 10 minutter å gå. Det er også god parkering i området.


Romsdal museum.

– Vi er et klassisk friluftsmuseum, et mini-Maihaugen. Det er mange aktiviteter her. Om sommeren er noen av husene bebodd og vi viser livet fra tidligere tider, forteller Jarle Sanden ved Romsdal Museum til Din Fritid.

– De eldste husene med norsk, tradisjonell lafteteknikk er fra 1600-tallet. I nybygget som åpnet i 2016 har vi skiftende utstillinger, i auditoriet vises film om livet i gamle dager. På sommeren er det leikarring, noe de mange cruiseturistene som kommer innom byen setter pris på. Utstillingene er tilrettelagt også for barna, og er midt i blinken for besteforeldre med barnebarn. Museet her er laget som et opplevelseshus, sier Sanden engasjert.

Fotoforslag

Moldes mest kjente punkt for fotografering er Varden med sin utsikt til 222 fjelltopper. Fra Molde sentrum er Seilet og Aker Stadion et populært besøksområde med mange fine fotomotiv. Det var mye diskusjon om byggingen av Seilet og området rundt, men det er blitt en attraksjon for byen.


Seilet med fjelltoppene i bakgrunnen er et yndet fotoobjekt .

Strandsonen langs hele byen er et fint område for fotografering. Mellom Kviltorp og sentrum ligger Retiro, et frilufts- og aktivitetsområde. Molderosen, byens egen rose, er på sitt flotteste i juli/august, og rådhustaket med et hav av roser er et fargerikt motiv hvis en er der på riktig tid, forteller fotograf Birkeland, og legger til at 6. generasjon fotograf er på gang med sønnen Erik Birkeland, som er i god rute til å lære faget.

Landets eldste fotofirma

På Moldetorget, i byens sentrum, ligger landets eldste fotofirma. Det ble etablert av Erik J. Birkeland 6. juni 1867. Alf-Erik Birkeland er 5. generasjon fotograf i familien som driver butikken.


Alf-Erik Birkeland.

– De første årene brukte fotografene mesteparten av tiden til å ta portretter. Den gang kunne det ta en uke å få bildet ferdig - i motsetning til i dag, hvor alt foregår i øyeblikket. På slutten av 1800-tallet ble det populært å ta og å selge fotografier av naturen i området. Det var den gang noe nytt og eksklusivt. Fotografier av fjell og klatring ble noe helt spesielt. Det å vise naturen fra en annen vinkel vakte oppsikt. Dette ble en ny og god inntektskilde for firmaet, forteller Alf-Erik Birkeland til Din Fritid.

– Det var sort/hvitt-bilder helt frem til 1970-årene. Da kom ønsket om fargebilder for fullt, men i dag er det faktisk mange som ønsker sort/hvitt-bilder, så sort/hvitt er ikke dødt. I dag fotograferes det mer en noen gang, alle tar bilder av alt. Vi anbefaler at en fremdeles prøver å samle bildene i album. Ta vare på historien ved å lage papirbilder, sier Birkeland.

Lenker

Visitnorway: søk Molde
Kviltorpcamping
Romsdalsmuseet
Plassen.molde.no: velg kalender for oversikt over arrangementer
Moldejazz
moldeadventurecenter

Overnattingsmuligheter

Kviltorp Camping
Bobil, kr. 340,- inkl. personer, internett og strøm
Åpen hele året
Fannestrandvegen 140, 6419 Molde
Tlf. 71211742
E-post: post@kviltorpcamping.no
GPS 62.742583, 7.233589


Kviltorp Camping tilbyr bobilturistene parkering ved fjordkanten og fasiliteter som strøm, vann og tømming.

Bobilparkering
Varden, Moldepanoramaet
Gratis parkering, men ingen fasiliteter
Vardevegen, ca. 200 meter før Vardestua restaurant
GPS 62.749263, 7.130394


God plass på parkeringen på Varden en fargerik høstdag med flott utsikt.

Ved Idrettens hus
Vanlig parkering, ca. 50 plasser
Moldelivegen 69-71
GPS 62.740334, 7.151232

Området ved Scandic Seilet/Bjørnsonshuset og Shell bensinstasjon
Vanlig parkering, se nøye på skiltingen
Tømmestasjon ved Shell, Julsundveien 54, ellers ingen fasiliteter.
GPS 62.733832, 7.141742

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden