Sognefjorden: Blant høye fjell og dype daler | Din Fritid
Sognefjorden

Blant høye fjell og dype daler

Innerst i den vel 200 kilometer lange Sognefjorden ligger Årdal kommune, omkranset av høye fjell og vakker, norsk natur. Sognefjorden deler seg her i tre armer, hvor tettstedene Årdalstangen og Øvre Årdal ligger i den midterste fjordarmen. De vel 5500 innbyggerne her bor tett på den dramatiske naturen.

Jeg ser bratte fjellsider, skimter høye tinder, fjord og flere fossefall når jeg manøvrerer bobilen rundt på svingete veier i området. Årdal ligger på terskelen til Jotunheimen og grenser til Lærdal i sør, til Luster i vest og nord, og til Vang kommune i det som tidligere var Oppland fylke i øst.

Fryd for øyet

Som turist er det en fryd for øyet å komme hit. Det er noe majestetisk over det å kjøre ned fjellet fra Tyin på fylkesvei 53 og skue utover alle fjelltoppene. Kommer du kjørende denne veien får du nydelig utsikt, og kan se fjellene i fugleperspektiv når du stuper ned bratte bakker og hårnålsvinger på vei til Øvre Årdal. Veien er smal på enkelte steder, men det går fint å møte selv busser og lastebiler. Langt der nede i bunnen skimtes det grønne Årdalsvatnet og Årdals hjørnestensbedrift Norsk Hydro sitt anlegg. I fylket er det flere nasjonale turistveger som kan gi mange gode opplevelser fra bilen. Andre veivalg for å komme til Årdal er langs Sognefjorden fra Lærdal eller over Tindeveien fra Turtagrø og Sognefjellet. Uansett hvilken vei du velger så er det umulig å ikke bli bergtatt av naturen og omgivelsene.

Fricamping

Jeg har holdt forventningene lave når jeg har planlagt dagene i Sogn og Fjordane. Alt jeg ønsker meg er fricamping tett på vestlandsnatur. Ønskene oppfylles allerede første kveld, når jeg finner en ledig luke på en rasteplass mellom Øvre Årdal og Årdalstangen. En tysk bobil har allerede tatt oppstilling, og noen telt er slått opp på gresset ved siden av riksveien. Det er kort vei til bading, fisking og middag ute i det fri. Utsikten fra bobilen er som et bildemotiv på et postkort denne varme sommerkvelden. Sola går ned, og skyggene fra de mange fjellene som omgir oss kommer raskt. Et alternativ for de som foretrekker å overnatte på en campingplass med fasiliteter er Utladalen Camping. Campingplassen gir dessuten et godt utgangspunkt for fotturer i  vakre og populære Utladalen.

Vettisfossen i Utladalen

Bare 10 minutters kjøring fra Øvre Årdal ligger Utladalen, også kjent som «fossenes dal». Dette to mil lange dalføret strekker seg fra Sognefjorden og like inn til Jotunheimen. Elva Utla renner gjennom dalføret og munner ut i Årdalsvatnet. Hit kommer både lokale og turister for å oppleve Årdals største attraksjon, Vettisfossen. Den er Norges største uregulerte foss med et fritt fall på 275 meter. Ved flere anledninger har Vettisfossen blitt kåret til Norges vakreste foss. Bilveien stopper ved Hjelle, hvor parkeringsplassen fort fylles opp på finværsdager i fellesferien. Derfra er det seks kilometer å gå på grusvei og stier for å komme til Vettisfossen. Turen gjennom det ville landskapet byr på fire fossefall og noen bratte bakker, og det føles som å reise 100 år tilbake i tid når man går forbi gårder med laftede bygninger. For de som ikke har så mye tid å sette av finnes det flere store og små fossefall langs Sognefjorden som er lettere tilgjengelig.

Lærdalsøyri

Etter en kjøretur langs Sognefjorden, med noen innlagte fotostopp, ankommer jeg neste destinasjon, Lærdalsøyri. Lærdal ligger midt mellom Oslo og Bergen, og har alltid vært hovedferdselsåre mellom øst og vest. Fra gammelt av var Lærdal en handelsplass, og stedet har historie helt tilbake til middelalderen. Med sin sentrale plassering er Lærdal Ferie- og Fritidspark det mest opplagte overnattingstedet, men her kan det være fullt, erfarte jeg. Det kan lønne seg å sende en forespørsel på forhånd for å sikre seg en plass i de hektiske sommermånedene. Den tyske appen «Stellplatz» er god å ha for å finne alternative bobilplasser. Den viser en detaljert oversikt over hvor det er mulig å overnatte, og om det er noen fasiliteter på stedet. De som bruker appen kan legge ut bilder og kommentarer om sin opplevelse – til glede for de som kjører rundt i samme område på et senere tidspunkt.

Fotoentusiasten

Kort oppsummert er en tur til Årdal og Lærdal en stor opplevelse for de som liker natur, aktiviteter og fotografering. Begge stedene er eldoradoer for friluftsinteresserte, med frodige dalfører, Norges lengste fjord og 55 fjell som strekker seg 2000 meter eller mer over havet. Lærdal er med sin plassering et møte mellom fortid og fremtid. Kontrastene mellom den gamle Kongevegen og den moderne Lærdalstunnelen kunne ikke vært større. Gamle Lærdalsøyri har mange gamle trehus, hvorav rundt 160 er vernet. Andre opplagte severdigheter i Lærdal er Aurlandsveien, Borgund stavkirke og Norsk Villakssenter. Lærdalselva er kjent som en av de beste lakseelvene i landet.

Tømmeplasser:

  • Utladalen Camping i Årdal kommune
  • Shell Gudvangen i Aurland kommune

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden