Heia, Storsteinnes: Lokalkultur | Din Fritid
Heia, Storsteinnes

Lokalkultur

Heia er et spennende stoppested på E6. Med 205 meter over havet er dette veiens høyeste punkt i Indre Troms. Fra lavvoen på Heia tilbys det lokal samisk kunst og kultur.


Jarle Trulsen byr på samisk kultur i den kjempestore lavvoen og gratis camping for bobil- og caravanturister som er på vei nord- eller sørover på E6. Her er det stort utvalg av suvenirer og kaffe fra bålpanne.

– I løpet av sommersesongen er det flere hundre busser med turister fra hele verden som stopper her, forteller eier og daglig leder av Heia Sami Shop, Jarle Trulsen til Din Fritid.

Butikken ligger drøyt 30 kilometer nord for Bardufoss og under to timers kjøring fra Tromsø. Plassen har i tillegg til lavvoer fullstappet med samiske suvenirer, muligheter for bobil- og campingfolket til å benytte plassens sanitæranlegg, inkludert tømming av do-tanken.

– Det var automatisk tømmestasjon her, men det ble gjort så mye feil at det skal bygges om. Nå er alt i stedet manuelt og vannslange har jeg også, forteller Jarle. Den store overraskelsen for Din Fritids medarbeider var store blå skilt som bød på «Free Camping».

Gratis bobilplass

– Sist natt hadde vi over 30 bobiler her. Jeg tenker at alt koster penger og jeg kunne tatt betalt, men med det følger det administrasjon, rydding og ansvar. Tar jeg betalt har bobilfolket mere krav. Slik det er nå kommer mange innom for en kaffe. Vi prater og de handler litt. Mange er innom her fast og kommer ofte tilbake.

Jeg opplever at bobilturistene er flinke og rydder fint etter seg på vår gratis fricamping, sier Jarle fornøyd. Det er planer om å utvide området litt, og det skal gjennomføres lett vedlikehold.

Lavvoen på Heia kom opp i 1994, den gang tok det et par timer å sette den opp. I dag er det halvannen ukes jobb å rigge til lavvoene på til sammen 670 kvadratmeter og å plassere ut varene.


Lavvoen på Heia med E6 som nærmeste nabo er verdt ett stopp for bobil- og caravanturisten. Her får de besøkende et innblikk i den samiske kulturen og stedet byr også på fri camping.


Sameknivene er populære, denne er laget av Håvard Larsen og det fortelles at det kan ta ett par uker å lage en kniv med sine detaljerte utskjæringer i reinsdyrhornet.

Kulturen

– Jeg kommer fra samemiljø, er selv same og er opptatt av kulturen, og det å fremme den. Det vi gjør her bidrar etter min mening til å ta vare på kulturen og å skape arbeidsplasser. På sommeren har vi 11 ansatte som jobber her. Produktene kommer i stor grad fra Finland, men vi passer også på å kjøpe mye lokalt. Hornmagneter som lages lokalt er et veldig populært produkt. Vi selger flere tusen av de i året. Håndlagede samekniver er også populært, forteller Jarle Trulsen. Han byr på bålkaffe, reinkjøtt, spekemat, vafler og reinsdyrsuppe.

–  Vi har jo både nytte og hygge av å ha gratis camping her, så det er en vinn-vinn-situasjon for alle, avslutter Jarle Trulsen. Selv bor han i campingvogn bak lavvoen i sesongen, som varer fra mai til september.

Generøst

– Nå er vi på helgetur, det er så fint å stå her på campen og vi tar oss alltid god tid når vi er her. Det blir alltid en sving innom teltet for en kaffe, en god prat og for å se om det er noe nytt, forteller Marita B. Nilsen og ektemann Arnt Einar til Din Fritid.

Ekteparet Nilsen fra Senja tar alltid ett stopp med overnatting på Heia når de er i nærheten.


Ekteparet Nilsen fra Senja er innom Heia og lavvoteltet flere ganger i året. På sine turer med bobilen er det ett naturlig stopp for en god prat over bålkaffen, litt handel og fint tilrettelagt parkering av bobilen som er gratis.

– Det er så mye fint å se her i nord. Skal vi på lengre turer reiser vi gjerne til Trøndelag. Vi må jo se og oppdage landet vårt, sier Marita og Arnt Einar samstemt og benytter anledningen til å anbefale bobilfolket til å ta en tur til Senja.

– Det glade ekteparet forteller at det stod mellom bobil og hytte. Med hytte har man alltid den samme utsikten, med bobil kan man selv velge – og det liker vi godt. I tillegg er hjemmet på hjul praktisk når man skal besøke venner og familie. Vi sover alltid så godt i bobilen, det må være den friske lufta, smiler Marita.

– Vi har aldri angret på valget, avslutter Arnt Einar bestemt og anbefaler bobil- og caravanfolket en overnatting på Heia.

Sami Shop AS

  • Ligger langs E6 mellom Bardufoss og Nordkjosbotn
  • GPS 69.14331, 19.05192

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Finnes i utgave: 

På forsiden