Norge:: På camping i Lofoten - mulighetene er mange | Din Fritid
Norge:

På camping i Lofoten - mulighetene er mange

Fiske, sjørafting, spekkhoggersafari, en skitur, sykkeltur eller en spasertur? Mulighetene er mange og ingen som har vært i Lofoten drar uberørt derfra.


Utakleiv på yttersida av Vestvågøya, sideveg fra Nasjonal turistveg Lofoten

På tur til Lofoten

Tusenvis av øyer, steile fjell, levende fiskevær, rorbuer og lofotfiske, ingen som har vært i Lofoten drar uberørt derfra. Om vinteren viser Lofoten seg fra sin mest fascinerende, uhøvlede side med raske skiftninger i været. Mørketida er lysere og mer fargerik enn du tror, det er aldri helt mørkt. I mars, når sola rager adskillig høyere på himmelen og skreien henges på hjell er også en fin tid. Opplev livet langs kaiene i fiskeværet. Lofoten byr på et vell av aktiviteter og opplevelser også om vinteren, helt fra midten av oktober til slutten av april. Om sommeren er Lofoten et av Norges mest besøkte reisemål.


Sykkelturist på vegen fra Nusfjord til Europaveg 10 på Flakstadøya

Aktiviteter

Naturen her innbyr til aktiviteter både høyt og lavt. Sandstrender som Ramberg-stranda, Vikten, Haukland, Unstad, Hov, Rørvik, Kalle og Laukvik er tilgjengelige hele året for mange aktiviteter. Barna kan “hoppe paradis”, spille ball, sanke skjell og det er mange flotte småturer som kan egne seg for alle aldersgrupper. Stedene finner du på Røst, Sørlandshagen på Værøy, lysløypa Sørvågvannet rundt, Andopen, Kræmmervika, Brurstolen, Gammelveien fra Haukland til Uttakleiv, Eggum, Hoven, Brenna eller Tjeldbergtinden. Gimsøy og veien rundt Valberg er fint for sykling, ettersom dette er utenom E10. Opplevelsesrike aktiviteter, turer og båtturer til Trollfjord fra Svolvær er flotte. Kanskje får man se både ørn, sel og andre spennende dyr på turen. Kanskje er dere så heldige å få fisk. Fjellene stuperned i havet på alle kanter, og dersom man blir med til Trollfjord kan du få drikke av fossen der, eller ta på fjellveggen fra båtripa. Sykkelferga mellom Ballstad og Nusfjord er et fint og koselig avbrekk på en lang sykkeltur, eller som en sightseeing. Båtturen på Reinefjorden er flott og fra Vindstad kan du ta en avstikker til Bunesstranda og ligge i telt et par dager. Norsk Fiskeværsmuseum på Å har både båter og bakeri, Dagmar har dukke- og leketøysmuseum på Sakrisøy og Sund Fiskerimuseum er kjempespennende for både små og store. Gled dere også til gårdsbesøk på Saupstad eller i Lauvdalen (Aalan Gård), og til å treffe høvdingen på Lofotr Vikingemuseum.– eller du kan fiske etter krabbe på kaikanten (sommerstid) - bare ta med hyssing og klesklyper. Spennende!


Gimsøy Straumen bru mellom Austvågøya og Gimsøya Foto: Jarle Wæhler

Lofotfisket

Hele øygruppas eksistens er bygget på fiske, og ut fra arkeologiske funn regner en med at de første fiskerne kom til Lofoten for 6000 år siden. Det mest kjente fisket er Lofotfisket som har pågått i Vestfjorden i over 1000 år. I januar kommer den gyteferdige torsken (skrei) inn fra Barentshavet, og fremdeles er dette et av verdens største sesongfiske. Det formelig yrer av liv rundt omkring på de mange fiskeværene i Lofoten, og det finnes mange måter å oppleve Lofotfisket på. Du kan bli med en av de mange båtene som tar med turister ut på fisketur, men det er også mulig å bli med en av de ekte sjarkfiskerne ut på havet. Vær imidlertid oppmerksom på at havet utenfor Lofoten ofte er værhardt, så det kan kanskje lønne seg å svelge et par sjøsyketabletter før avgang. Golfstrømmen bringer også med seg mange andre fiskearter til Lofoten. Her kan du få både hyse, sei, uer, steinbit, kveite og akkar. Sel, vågehval og ikke minst spekkhoggere observeres jevnlig i havet utenfor Lofoten, ogspesielt spekkhoggersafari er blitt veldig populært blant turistene. En annen spennende opplevelse på sjøen er sjørafting. Her får du både fart og spenning, og kanskje du til og med får se en spekkhogger fra de raske gummibåtene. Nasjonal turistveg Lofoten byr på muligheten for kjøreturer gjennom storslått natur og levende kystkultur. Landskapet spenner fra det dramatiske storhavet og spisse alpine tinder, til kritthvite sandstrender, fiskevær i lune havner og frodige jordbruksbygder. Lyset gjør Lofoten spesielt. Om du ønsker å se midnattssolen, nordlyset eller kanskje det blå lyset i mørketiden, er Lofoten stedet å dra.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden