: Camping med fjell på tre sider – Alpe d´Huez imponerer | Din Fritid

Camping med fjell på tre sider – Alpe d´Huez imponerer

Campingvognen er plassert på en av de kanskje aller beste utsiktspunkter i Alpene – og det er mange, men her er det fjell på tre sider og det ene fjellet er det verdenskjente Tour de France fjellet Alpe d´Huez.

 

 


Fjellet Alpe d´Huez sett fra byen Bourg d´Oisans

Bourg d´Oisans ved elven av Alpe D´Huez

Bourg d´Oisans er byen, som ligger ved foten av Alpe d´Huez, og det er en riktig sykkelby, der alt handler om sykkelløp og det er kjempebra for jeg skal bare få sjekket sykkelen min før jeg kaster meg over Alpe d´Huez. I det hele tatt er byen en by der man både kan hygge seg og proviantere. Det er tydelig at mange kommer hit på gjennomreise eller som et sted man bare spiser innen man kjører opp i fjellene. Alpe d´Huez er en selvfølge og det er også derfor jeg er her. Jeg vil nemlig gjerne prøve å sykle opp fjellet.


Bourg d´Oisans er en hyggelig by med masser av kafeer

Alpe d´Huez - et fjell fylt med rekorder

Ved foten av fjellet et par kilometer fra Bourg d´Oisans står et lite skilt og det er her den offisielle tidtakingen begynner. Herfra er det bare ca. 14 km til mål, og hvilke 14 km! Det er stigninger på opp mot 12 prosent. Tidsrekorden er fra 1995, da den italienske fjellrytteren Marco Pantani kjørte opp på 36 min. og 50 sek. – vel og merke etter 162 km over tre andre fjell utenfor kategoriene. Utrolig.


Anne-Vibeke kjemper seg opp Alpe d´Huez på sykkel

Det er helt sinnssykt

Alpe d´Huez er ikke et stort fjell og ikke spesielt bratt i forhold til mange andre steder, men de 21 hårnålene er på mange måter blitt de mest legendariske i Tour de France. Det prestisjefylte fjellet var med første gang i 1952, men siden 1976 har det vært med nesten hvert år. De tre første kilometerne er de hardeste og de bruker jeg helt nøyaktig Pantanis tid på – 36 minutter. Det er helt sinnssykt.

Hver sving forteller en historie

I hver sving kan du se hvor langt du har igjen. Man kan også se på skiltene hvem som har vunnet de forskjellige årene. Bjarne Riis var svært nær. i 1995 og han har den 9. raskeste tiden på 38 min 15 sek. Under stor dramatikk blir han forbikjørt av Pantani, som samme år satte den rekorden som ennå ikke er slått. Og det blir den heller ikke i dag. Akkurat nå kjører jeg 20 % på fysikk og 80 % på vilje. Jeg må gå av sykkelen nok en gang.


I hver sving kan du se hvor langt du har igjen for å nå toppen av fjellet

 


Etter 36 min., som er rekord for oppkjøring på Alpe d´Huez, har Anne-Vibeke kjørt tre km

Må gå av sykkelen flere ganger

Det som i virkeligheten er mest vilt, er at det hele tiden går oppover. Når man sykler hjemme går det jo også nedover en gang imellom, men ikke her. Flere ganger må jeg gå av sykkelen for å få ned pulsen. Jeg har aldri prøvd noe lignende, selv om jeg tidligere har gjennomført et par maratonløp.


Toppen er nådd – ca. fem ganger så langsomt som rekorden :)

Gjennomfører på 2 timer og 28 minutter

Der det er vilje er det håp og du verden hvor det siste skiltet er det mest oppløftende jeg har sett i dag. Jeg er blitt forbikjørt 15 ganger, og det er helt vilt hvor mange det kommer ned hit og måler krefter med dette fjellet. Imponerende. Min uforglemmelige tid blir 2 timer og 28 minutter. Pantani kjørte altså ca. fem ganger raskere enn meg – det sier alt!


Alpe d´Huez er både en by og et fjell

Alpe d´Huez er ikke noen spennende by

Alpe d´Huez er ikke noen spesielt spennende by om sommeren og bærer i høy grad preg av å være et stort vinterskisportsted. Men skitt au – nå har jeg vært her, og den frokosten, som går ned på høykant før jeg kjører videre, smaker deilig.


Avslapping når vi er tilbake på campingplassen

Enkel campingplass uten støy

Det er flere campingplasser i området og jeg bodde på Camping la Piscine få kilometer fra sentrum og bare få hundre meter fra oppkjøringen til Alpe d´Huez. Det er liv på plassen fra midten av juli måned, men ellers er den svært stille og med god utsikt på de ytterste plassene ut mot jordet.


Anne-Vibeke har kjørt alle etappene av årets Tour de France

 

Anne-Vibekes Tour de France

Denne artikkelen er en av mange i en serie, der du kan følge Anne-Vibeke kjøre hele Frankrike rundt. Ved Mont Ventoux kjørte Anne-Vibeke også opp på Mont Ventoux med campingvogn og det var en utfordrende tur. Se filmen nedenfor. Reisens hovedpunkter er Korsika, Middelhavet, Pyreneene, Loiredalen, Bretagne, Massif Central, Alpene, Annecy og Paris.

Les mer om Tour de France 2013 på CampingNorge.no

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden