Jul i Danmark: Aarhus: Dansk julefrokost | Din Fritid
Jul i Danmark: Aarhus

Dansk julefrokost

Danskenes versjon av vår norske julelunsj heter julefrokost. Det ligger lange tradisjoner bak utvalget av danske retter. Vi testet ut en herlig 8-retter på flotte restaurant Anker i Aarhus.

Dansker flest kan ikke feire jul uten å ha vært på en julelunsj eller to. Måltidet kan på flere måter sammenlignes med tradisjonell norsk julemat, men skiller seg likevel ut på flere områder. Men la oss først spole litt tilbake:

Vintergufs

Det er begynnelsen på desember og har en julefrokost-avtale kl 18 i trebåthavnen i Aarhus. Helt i vannkanten ligger Restaurant Anker. Restauranten forteller selv på sin hjemmeside at de ikke er opptatt av det formelle, her er det matopplevelsen og den sosiale opplevelsen som teller. Det var også noe vi fikk bekreftet. Det var en iskald vind denne mørke desemberkvelden, så det å komme inn i den lyse, trivelige og varme restauranten var en deilig kontrast. At vi i tillegg ble møtt av en blid betjening bidro til å gjøre kvelden vellykket.

Menyen

Anker har spesialisert seg på retter fra havet, og ligger rett ved det lokale fiskemottaket. De er gode på silderetter, som er en viktig del av en klassisk dansk julefrokost. Jeg synes den marinerte silden med karrisalat var et av høydepunktene på vår meny. Men det var bare en forsiktig første start på en rekke retter med mange spennende smaker: Kryddersilden var klassisk, og den gravede laksen av ypperste klasse. Å så få en panert flyndrefilet etterfulgt av egg og reker, forklarer sikkert at flere av oss begynte så smått å bli mette. Så kom kjøttet, først varm leverpostei og så en herlig ribbestek med tilbehør. Det var så vidt vi orket desserten, selv om riskremen var skikkelig god. Prisen på 379 DKK er meget fornuftig, for dette var en fest av et måltid. Vi klarte oss med brus og vann, men mange ville sikkert supplert måltidet med øl, vin og snaps, da koster tilsvarende meny 999 danske kroner.

Dette var vår klassiske danske julefrokostmeny:

  • Marinert sild med karrisalat
  • Kryddersild med kapers og sitron
  • Gravet laks med rekesaus
  • Fiskefilet med remulade og sitron
  • Egg og reker med majones
  • Lun leverpostei med bacon og sopp
  • Ribbestek med rødkål og agurksalat
  • Riskrem med kirsebærsaus

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden