Hit & dit med mutter’n & Petter’n: Fargerike Århus | Din Fritid
Hit & dit med mutter’n & Petter’n

Fargerike Århus

Vi hadde kun to dager til rådighet. Neste gang setter vi av mer tid, for denne byen har utrolig mye å by på.

Århus er rett og slett en by hvor man trenger tid! Det nytter ikke å stresse seg igjennom hverken attraksjoner, matopplevelser, shopping eller atmosfæren, som byen har i bøtter og spann. Neste gang setter vi av mer tid, mye mer!


Fra takterrassen på ARoS med små kjøkken-hager og benker rundt, ser man rett opp på ”Your rainbow panorama”.

Fra himmel til helvete

Bare et besøk på kunst- og opplevelsessenteret ARoS burde vi gitt mer enn en dag. Her vil du få utbytte av å tusle rundt, selv om du ikke er spesielt kunstinteressert - men kanskje du blir det etter avlagt besøk.

Museet er bygget med inspirasjon fra Dantes Gudommelige Komedie, hvor ”De 9 rom” i kjelleren (ni separate, utstillinger) representerer Helvetes 9 kretser, og regnbuen på taket av museet - ”Your rainbow panorama” - symboliserer det gudommelige lyset. Vi kjente det i beina da vi gikk nedover trappen også, som faktisk er konstruert slik, at det skal være en påkjenning å være på vei ned til helvete.

Den tidligere nevnte regnbuen, er et kapittel for seg. Det er rett og slett en diger, sirkelformet korridor av glass, i regnbuens farger, som er montert på taket av bygningen. Her gikk vi rundt og rundt og rundt, og så hele Århus i forskjellige farger. Magisk! 

Utstillingene varierer fra museets egne verker fra år 1770, til helt spesielle, og morsomme installasjoner og særutstillinger av forskjellige kunstnere. 

Noe jeg hadde gledet meg til å se, var ”Boy”. Han sitter på huk i kjelleren, og er en skremmende livaktig ung gutt, støpt i glassfiber og er 4,5 meter høy. Jeg ble ikke skuffet!

Petter er 14, mutter’n snart 50, og vi ble bergtatt av ARoS begge to. Det bør også nevnes at vi elsker museums-butikker. Denne tok kaka, og er anbefalt av flere nettsider for shopping i Århus!


Et eksempel på en av separatutstillingene som var på ARoS da vi var der. Kunstneren Grayson Perry hadde et vidt spekter av verker, svært fargerike og morsomme…men med ubehagelige detaljer ved nærmere ettersyn…


Mutter’n ble ikke skuffa over ”Boy”. Han innfridde 100% med sine 4,5 meter, og livaktige detaljer!


Jeg er klar over at ikke alle har det på samme måte, men jeg må innrømme at jeg blir fyllt av ærefrykt da jeg får stå og kikke litt på en ekte Monét i fred og ro…

Gode gamle dager

Neste punkt på lista var ”Den gamle by”. Her kom vi i en helt spesiell stemning med en gang. Vi ble tatt tilbake til forskjellige tidsepoker i dansk historie, på en helt unik måte. Bygninger og interiør viser hele spekteret fra fattighjemmet, til borgermesterens overdådige bolig. Her er det fullt fungerende butikker, hvor du kan kjøpe ting som ikke finnes andre steder. Vi møtte også håndtverkere av forskjellig slag - i tidsriktige klær - som utfører diverse arbeid. Disse forteller også mer enn gjerne om hvordan livet var i gamle dager. Kanskje blir du bedt om å gå for å hente vann eller ved? Rundt omkring tusler gjess, høner og andre dyr som hørte natulig til i gamle dager. 

I en egen bygård har de også klart å gjenskape flere leiligheter fra 60- og 70-tallet. Leilighetene ”tilhører” tyrkiske fremmedarbeidere, et pensjonistpar, en enslig mor, et kollektiv og en ugift skoleinspektør. Her ble mutter’n sendt rett tilbake til bardommen, med psykedeliske tapeter, lodne tepper og møbler i friske farger. Hver eneste lille detalj stemmer på en prikk.

Vi avsluttet dagen med tradisjonelle, overdådige danske smørrebrød i Simonsens Have. En perfekt avslutning på turen, hvor slitne ben, og hoder fulle av inntrykk, kunne slappe av litt under grønne trekroner i kafeens bakgård, midt i Den gamle byen i Århus. 


Bondekone passer godt på hønene sine i Den gamle byen i Århus.


Mange morsomme detaljer i Den gamle byen i Århus. Dette skiltet var bare en av dem.

Få med deg dette:

ARoS - er et kunst- og opplevelsessenter med 2 Michelin-stjerner i Michelin’s turistattraktionsguide! 
Web: www.aros.dk

Den gamle byen i Aarhus - har hele tre Michelin-stjerner i Michelin’s turistattraktionsguide, og blir der beskrevet som et av Danmarks vakreste open-air museer.
Web: www.dengamleby.dk

Kvindemuseet i Danmark - er et av verdens få kvinnemuseer, og ligger i det gamle rådhus fra 1857, i Århus sentrum.
Web: http://kvindemuseet.dk/

Vikingemuseet - er et spesielt museum, fordi en tur ned trappen til utstillingslokalet bokstavelig talt er en reise tilbake til vikingenes by.
Web: www.vikingemuseet.dk

Mat & shopping - eller shopping & mat!

Århus har et helt vanvittig utvalg av butikker, enten du er opptatt av mote, interiør, mat, design eller noe helt annet. Følger du hovedgatene, og passer på å ta avstikkere i sidegater, forstår du kjapt at du er i Jyllands shoppingby nummer en. Og det fine er at alt er i gangavstand. 
Hele veien dukker det opp fristende steder å spise og drikke. Byen har hele tre restauranter med Michelinstjerne, i tillegg har de et stort antall restauranter som er omtalt i Guide Michelin Nordic Cities. Er du i shoppingmodus og sulten er dette med andre ord en by å anbefale på det varmeste!

Campingplasser
…med oppstillingsplasser i nærheten av Aalborg.

Århus camping
- 8 km fra Århus sentrum.
www.aarhuscamping.dk
N 56.2267518
E 10.1630584

DCU Camping Blommehaven
- 5 km fra Århus sentrum.
www.camping-blommehaven.dk
N 56.1103325
E 10.2322923

Ajstrup Strand Camping
- i Malling, i sykkelavstand fra Århus.
www.dancamps.dk
N 56.041501
E 10.264296

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden