Julen 2020: Danske juletradisjoner | Din Fritid
DANSK INSPIRASJON: Julies Ilona Balas danske favoritter Foto: Camilla Hellum
Julen 2020

Danske juletradisjoner

Savner du Danmark, julemarkeder og æbleskiver? Her får du inspirasjon til å ta en kulinarisk julereise til et av våre favorittland.

Det blir dessverre ingen turer til Danmark før jul, men det betyr ikke at det ikke går an å ta med seg noen gode, danske juleelementer inn i førjulstiden. Julie Ilona Balas (29) som står bak Julies Matblogg, har snekret sammen tre deilige danske oppskrifter du med fordel kan ta med deg inn i julen, og nyte sammen med både venner og familie.  

– Jeg har alltid reist på inspirasjonsturer til Danmark. Kanskje oftest til København, men også flere av småbyene rundt om i landet. Jeg reiser dit fordi den danske matscenen ligger et par skritt foran den norske, men også fordi jeg elsker å få den kontinentale følelsen i kroppen. Disse tre oppskriftene minner meg om juleturene jeg ofte har tatt til Danmark. I år tar vi Danmark til Norge, men neste år krysser jeg fingrene for at jeg igjen kan ta turen, sier Balas.


Dansk flæskestegssandwich. Foto: @JuliesMatblogg

Dansk flæskestegssandwich

Flæskestegssandwich er en dansk klassiker bestående av blant annet mørt svinekjøtt med sprø svor, rødkål og sylteagurk. Denne varianten er laget med vanlig ribbe, men stort sett blir flæskestegssandwich laget med svinekam med svor, noe som er litt vanskeligere å få tak i. I stedet for å lage en varm rødkålstuing, serveres denne med en sprø variant med grønnkål og syrlig eple.

6 porsjoner – 2,5 time

Ingredienser:

 • 1 dansk rugbrød

 • 1 ½ kg ribbe eller svinekam med svor

 • 10 laurbærblader

 • salt og pepper

 • 1 dl vann

 • ½ rødkål

 • 1 syrlig eple

 • 4 grønnkålstilker

 • 4 ss majones

 • 2 ss grov sennep

 • 2 ss eplecidereddik

 • 1 glass cornichons (små sylteagurk)

Fremgangsmåte:

 1. Start med kjøttet. Bruk et fint stykke ribbe eller svinekam med svor. Skjær tynne striper helt gjennon svoren. Ha på rikelig med salt og pepper på begge sider. Har du god tid kan dette gjerne gjøres dagen i forveien. Legg kjøttet med svoren ned i en ildfast form og hell på 1 dl vann. Settes inn på 150 grader. Bruk vanlig over- og undervarme, ikke varmluft. Bruk gjerne et steketermometer.
 2. Etter ca halvannen time, eller når steketermometeret viser 65 grader (noe lavere hvis du bruker svinekam) tar du ut kjøttet, snur det og putter noen laurbærblader innimellom svoren. Ha gjerne litt mer salt og pepper på svoren. Skru opp ovnen til 180 grader og sett kjøttet tilbake inn i ovnen i en halvtime. Kjernetemperatur skal være 75-80 grader. Er ikke svoren sprø da kan du skru på grillelementet og skru opp temperaturen for å poppe svoren i et par minutter.
 3. La kjøttet hvile minst en halvtime før du kutter det opp i tynne skiver.
 4. Kutt rødkål, grønnkål og eple i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin eller rivjern om du har. Bland sammen majones, grov sennep og eplecidereddik og bland alt sammen til en røre. Smak til med litt salt og pepper om nødvendig.
 5. Dander flæskestegssandwich på skiver av dansk rugbrød med kålsalaten i bunn, ribbeskiver og cornichons (små sylteagurk).


Lun gløgg. Foto: @JuliesMatblogg

Eplegløgg

Eplegløgg hører førjulstiden til. Denne varianten med typiske julekrydder varmer ekstra godt. Når man følger denne oppskriften starter man med å lage klementin med nellikspiker, som den nostalgiske nellikappelsinen. Dette gir en god og subtil smak til den ferdige eplegløggen.

Ingredienser:

 • 7,5 dl eplemost

 • 4 tynne skiver ingefær

 • 1 klementin

 • 10 nellikspiker

 • 1 kanelstang

 • 3 stjerneanis

Fremgangsmåte:

 1. Hell eplemost og ingefær i en liten kjele og varm opp.
 2. Vask klementinen godt og stikk inn nellikspiker. Ha hele klementinen oppi sammen med eplemosten.
 3. Tilsett kanelstang og stjerneanis.
 4. Gløggen skal ikke koke, kun varmes opp til rett under kokepunktet. Etter 15-20 minutter har den tatt smak av krydderne, og er klar til å nytes. Fjern nellikklementinen og sil gjerne bort de andre krydderne.


Danske æbleskiver. Foto: @JuliesMatblogg

Æbleskiver

Æbleskiver er en del av den danske juletradisjonen, og du finner dem på gatehjørner og markeder. Som regel serveres de rykende ferske rett fra den spesielle munkepannen med et melisdryss og varmt syltetøy til.

Gir ca. 20-25 æbleskiver og tar 1 ½ time å lage

Ingredienser:

 • 5 dl hvetemel

 • ½ ts salt

 • 2 ts sukker

 • 1 ts vaniljepulver eller ½ vaniljestang

 • 1 ½ ts kardemomme

 • 1 ts natron

 • ½ ts bakepulver

 • 3 egg

 • 4 ½ dl kefir

 • 3 ss nøytral olje

 • 1 økologisk sitron, zest

 • Smør til steking

 • Melis til servering

 • Bringebærsyltetøy til servering

Fremgangsmåte

1. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle; mel, salt, sukker, vanilje, kardemomme, bakepulver, natron.

2. Skill eggene og ha de i hver sin bolle. Visp eggeplommene sammen med kefir, olje og sitronzest, og bland så dette i de tørre ingrediensene. La røren svelle 30 minutter.

3. Stivpisk eggehvitene. Vend forsiktig litt etter litt inn i røren med en slikkepott. Ikke rør for mye!

4. Varm opp munkepannen over medium temperatur. Ha litt smør i hvert hull. Fyll røre omtrent opp til kanten. Når de begynner å bli gyllenbrune og få litt stekeskorpe, snur du den halvveis med en liten gaffel eller kakenål slik at den flytende røren renner ned i bunnen av formen. Slik får de til slutt sin runde fasong. Fortsett å snu til de er helt ferdigstekt. Ca 6-8 minutter totalt.

5. Avkjøles på rist. Server æbleskivene med et melisdryss og dypp dem i varmt bringebærsyltetøy.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden