Husk også å sjekke lysene på bilen:: Tenn lys i adventstiden | Din Fritid
Husk også å sjekke lysene på bilen:

Tenn lys i adventstiden

Adventstiden er her, og vi tenner lys for å pynte opp hus og hage. Dette er en gylden anledning til en påminnelse om å sjekke lysene på din bil.

Ute på veien finnes det mange “enøyde banditter”, andre bruker bare parklys, mange kun tåkelys og noen ikke lys i det hele tatt. Verken foran eller bak. I Kjøretøyforskriftene kapittel 28 om lys, lyssignal og refleks står det:
«Bil skal ha to lykter foran som gir hvitt kjørelys. Som kjørelys kan benyttes: Nærlys, nærlys med redusert spenning, særskilt godkjente lykter eller lykter for kurve-/tåkelys.»

På kjøretøy registrert etter 1. oktober 1999 er det ikke krav om baklys sammen med kjørelys. Kjøretøy registrert før 1. oktober 1999 har derimot krav om baklys. Ved kjøring i tussmørket på vinterstid i Norge bør «riktig lys være aktivisert i forhold til lysforholdene». Det gjelder lysene både foran og bak på bilen, forteller Statens vegvesen i en påminnelse til alle trafikanter.

Baklysene tennes ikke automatisk

Dagens biler har automatisk kjørelys, men det er ikke dermed sagt at baklysene tennes automatisk. Baklysene er gode å ha en mørk vinterdag. Alle har vel merket hvor skummelt det kan være å oppdage en mørklagt bil i mørket. Løsningen er enkel: Skru på lyset!
Mange nye biler har i dag egne LED-kjørelys foran som er laget for å gjøre bilen synlig for andre. Disse lysene gir svært lite lys for sjåføren og er ikke egnet for bruk i mørket. På biler som har LED-kjørelys er vanligvis ikke baklysene tent samtidig. Løsningen for å få bedre trafikksikkerhet for alle, er derfor å skru på nærlysene manuelt, da vil også baklys og skiltlys tenne.

Sett bryteren i auto 

På biler som har «automatiske» lys er svaret enkelt; sett bryteren i auto og la den stå der. Med bryteren i denne posisjonen, tenner en sensor i bilen nærlys og baklys når det blir mørkt. Lysene slukker når du skrur av tenningen.
Alle sjåfører har ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil. Et tips er å parkere foran et butikkvindu og prøve bryteren i de forskjellige funksjonene. Da ser du også om det er noen pærer som ikke virker. Det er viktig å både se og bli sett i trafikken.
Om vinteren kan det også bli snøføyke som gir dårlig sikt. I fjor vinter var det mange på Sørlandet som opplevde dette. For mange var det vanskelig å se baklysene til bilen foran, og det førte til at noen ble påkjørt bakfra. Noen hadde ikke baklysene tent i det hele tatt. Under slike forhold er det lurt å tenne tåkebaklyset. Det finnes en bryterstilling for det også.

Fortsatt god advent og juletid!

“Alle sjåfører har ansvar for å lære seg hvordan lysbryteren fungerer på sin egen bil”


Husk å gjøre deg kjent med bilens lys, det er viktig både å se og å synes nå på vinterstid.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden