

Sykling i mørke krever lys både foran og bak
Dete er viktig å tenke på for alle som har sykkel, enten det er i bobilgarasjen eller på draget: Se og bli sett. Som syklist eller bruker av sparkesykkel, er det påbudt å ha lys både foran og bak, men de fleste syklene selges uten lykt. Det er du som sykler som må sørge for at det er montert lykt på sykkelen, og det er også påbudt med refleks bak og på pedalene eller pedalarmene.
Unngå hodelykt som blender andre trafikanter:
– Å bare bruke hodelykt er ikke godkjent. Hvis du blir stoppet av politiet uten fastmontert lykt, risikerer du å måtte betale et gebyr på 1200 kr (ifølge politiet.no), sier jurist Kurt Ottesen i Statens vegvesen som jobber med regler rundt ulike typer kjøretøy.
– Det er ingen regler som direkte bestemmer hvor kraftig lykt syklister kan bruke, så akkurat her anbefaler vi å bruke hodet: Unngå for kraftig lykt da disse kan blende andre trafikanter, anbefaler Ottesen. Han minner også om at også små elektriske kjøretøy som for eksempel sparkesykler, skal ha lys foran og bak, alternativt at lysene er festet på førerens kropp, dog ikke på hodet.
Dette er kravene til lys og refleks:
- Ved sykling i mørke eller skumring skal det foran på sykkelen være lykt med fast gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som gir blinkende eller fast hvitt lys
- Bak skal sykkelen ha lykt med fast eller blinkende rødt lys. Dette gjelder ved sykling på «alminnelig beferdet» veg eller område
- Lyktene skal kunne ses tydelig i en avstand på 300 meter. Lykt som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink per minutt.
- Lyktene skal være festet på sykkelen
- Det skal være rød refleks bak
- På begge sidene av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Dersom sykkelen har klikkpedaler der du ikke kan montere refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene
- Refleksene skal være av godkjent type
- Kjøper du sykkellykt, må du kunne gå ut fra at det som selges som «sykkellykt» er i tråd med kravene
Å bruke klær med neonfarger og refleks er nesten like viktig for å bli sett som lys. Klær med sterke farger øker også synligheten betraktelig i dagslys.
På forsiden
Første prøvekjøring med elbobil
Din Fritid har prøvekjørt verdens første kommersielt tilgjengelige elbobil. Uansett om du tenker at elbil representerer fremtiden eller ikke – Iridium vil som førstemann ut skrive seg inn i historiebøkene.
Verdens vakreste toalett
Nasjonale Turistveier står bak 18 veistrekninger med tilhørende rasteplasser og toaletter. Variasjonen er stor, og flere av byggene som er satt opp har fått bred oppmerksomhet. I tillegg har tiltakene økt fokuset og tilgjengeliggjort naturen. Siste nytt er at Ureddplassen på Helgelandskysten har blitt kåret til verdens vakreste offentlige toalett.
Kompakt Compact
Adrias Compact-serie har eksistert i mange år. Fra tid til annen har importen til Skandinavia blitt satt på pause, men for 2020-sesongen satser importøren igjen stort på modellserien. Det er ikke vanskelig å forstå: I sin nyeste kreasjon forener Adria bybobilens kjøreegenskaper med den tradisjonelle bobilens romslighet. Selv om dette hele veien har vært målet for denne serien er det først nå, når de motstående sofaene er på plass, at Adria endelig har fått det til.
Camping med Tesla Cybertruck
Tesla har nylig lansert en pickup, og modellen som heter Cybertruck har fått mye publisitet. Både for sitt utseende, som mange har en mening om, og for helt ekstreme tekniske ytelser. I USA er markedet for pickuper på hele 1,6 millioner biler - hvert år - og dette er primærmarkedet for modellen. Men grunnlegger av Tesla, mangemilliardær Elon Musk, skal ikke mer enn antyde at modellen også kan brukes i campingsammenhenger før ryktebørsen tar av.
Nordlysvinnerne er klare
Anine og Vidar Næss fra Andebu er vinnere av årets Nordlyskonkurranse. Magasinet Din Fritid arrangerer konkurransen i samarbeid med Tromsø-forhandleren iCaravan og nordlysguide Geir Lia Hammer. Det er femte året på rad vi sender en familie til Tromsø vinterstid. Der venter en vinterskodd bobil på vinnerne, som kan disponere den i én uke i det vakre området.
Spesialist på spesialbygg
Den svenske caravanprodusenten Nordic Husbilar AB fra Kristinehamn produserer bobiler som de tilbyr i flere ulike modellserier. Halvintegrerte med og uten senkseng (Crossover) samt alkovemodeller står på programmet. Bobilene er spesialisert for helårsbruk, og skal garantert klare 20 varmegrader innendørs, selv ned mot - 40 grader. Her finner du vannbårenvarme og gode tørkemuligheter for klær, ypperlig for aktive skiløpere for eksempel. Bobilene leveres enten på Fiat Ducato eller Mercedes Sprinter-chassis. Nå har produsenten fått norsk representant.
Koselige julemarkeder
Desember i København er noe helt spesielt: Hele byen er pyntet med julelys, og lukten av gløgg og julebakst fyller gatene. Få ting er koseligere enn å rusle fra julemarked til julemarked og bare suge inn førjulsstemningen. I København er det mange markeder å velge mellom. Din Fritid har fått de beste tipsene fra VisitDenmark:
EUs smarteste turistby
Som eneste nordiske by i finalen, kom Gøteborg på 1. plass i konkurransen "European Capital of Smart Tourism" 2020, en konkurranse som gjennomføres av EU-Kommisjonen
Jul igjen på Stiklestad
Det har blitt en kjærkommen tradisjon at det blir julestemning på Stiklestad andre helga i desember. Her samles førjulsglade besøkende sammen med lokale arrangører, og ikke minst handelsfolk.
Fransk eleganse til Norge
Autostar søker markedsandeler i Norge. Merket har eksistert siden 1985 og er en del av Trigano-gruppen. Drøyt 1000 integrerte bobiler produseres årlig, de fleste til hjemmemarkedet, der Autostar er en viktig aktør i det øvre kvalitetssjiktet.
Den gode, gamle julestemninga
Det nærmer seg årets store høytid, og julemarkedene er en ypperlig anledning til å fylle på med litt god, gammeldags julestemning.
Turistmagneten Moseldalen
Langs den snirklete Moselelven ligger idylliske landsbyer som perler på en snor. Området er kanskje Tysklands mest kjente og populære reisemål, og er særlig godt egnet for deg med bobil eller vogn.
Høysesong for dekk på ville veier
Har du gjort en skikkelig jobb i forbindelse med bytting til vinterdekk? I løpet av de neste månedene er det nemlig stor mulighet for at flere hundre bilister vil miste nylig påskrudde vinterdekk, med fare for å skade bilen sin.
Hva gjør du hvis det brenner i tunnelen?
Hvis det brenner er det viktig å handle raskt! Under stress er det vanskelig å være rasjonell og ta de rette valgene. Tenk gjennom hva du ville ha gjort hvis du skulle havne i en farefull situasjon i en tunnel, oppfordrer Statens vegvesen som nå lanserer en video-kampanje på sosiale medier.