Lufttrykk: Husk å sjekke lufttrykk etter dekkskift | Din Fritid
De fleste sjekker lufttrykket i dekkene to ganger i året, nemlig når de skifter hjul vår og høst. NAF anbefaler at du gjør dette oftere. Gjerne en gang i måneden. (Foto: Colourbox)
Lufttrykk

Husk å sjekke lufttrykk etter dekkskift

Nå må snart sommerdekkene på bilen, og det viser seg at tre av ti ikke sjekker lufttrykket etter at de har skiftet dekk. Feil lufttrykk gir dårligere veigrep og kjøreegenskaper, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

I en NAF-undersøkelse svarer tre av ti at de ikke sjekker lufttrykket i dekkene. Menn er noe flinkere enn kvinner.

– Dekkene tappes for luft når sommerdekkene dine har ligget lagret gjennom vinteren. Derfor er det ekstra viktig å sjekke lufttrykket etter hjulskiftet, rådgir Sødal.

Det er enkelt og greit å sjekke trykket i dekkene. Først må du finne ut hvor mye luft du faktisk skal ha til din bil og dine dekk. Dette finner du i instruksjonsboka og i mange biler står det også en tabell i dørkarmen på sjåførplassen. Så må du måle dekktrykket. Det finnes egne dekktrykksmålere, men dette kan også gjøres på bensinstasjonen. Dekkene skal helst være kalde når du sjekker lufttrykket.

– Har du for lite luft er det bare å fylle på til det trykket du skal ha. Så slipper du å kjøre med dekk som gir dårligere veigrep og attpåtil slites fortere og skjevt, sier Nils Sødal.

Lufttrykket er med andre ord viktig for trafikksikkerheten og din egen økonomi. Dekk med feil lufttrykk slites raskere og de slites skjevt. Derfor sparer du penger om du er flink til å sjekke lufttrykket.

– De fleste sjekker trykket to ganger i året, nemlig når de skifter hjul vår og høst, sier Sødal. Vi anbefaler at du gjør dette oftere. Gjerne en gang i måneden, sier NAF-rådgiveren.

Husk dette:

  • For lavt lufttrykk øker rullemotstanden og drivstofforbruket. Det er hverken bra for lommeboken eller miljøet.
  • Ved feil lufttrykk er ikke dekkenes kontaktflate med veien optimal, og det kan gjøre veibanen «glattere».
  • Har man for lite luft vil bilen bli svingete og gyngende. Man vil få dårligere respons i svinger og bilens komfort reduseres.
  • For mye luft påvirker også bilens komfort negativt.

Utsatt frist for hjulskift

Koronatider gir utsatt frist for å ta av piggdekkene. Ny frist er nå 1. mai for hele landet, opplyser Statens vegvesen. Opprinnelig skal piggdekkene av innen første mandag etter 2. påskedag i Sør-Norge og innen 1. mai i Nord-Norge.

– Både Statens vegvesen og NAF oppfordrer samtidig alle til å ta av piggdekkene så raskt som mulig. Men med praktiske utfordringer i disse tider, som karantener og verksteder og dekkhotell med redusert tilgjengelighet og kapasitet, er det fint at Statens vegvesen har gitt denne utsettelsen, sier Nils Sødal.

Har du sjekket lufttrykket i dekkene?

  Mann Kvinne Total
Ja 71,8 % 64,5 % 68,2 %
Nei 28,2 % 35,5 % 31,8 %
Total 100 % 100 % 100 %

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden