Mat: Typisk svensk | Din Fritid
Smørbrødkake med varmrøkt laks og avokado
Mat

Typisk svensk

Alle land har har sine signaturretter. Hva forbinder du med våre gode naboer i øst? Her får du fem deilige, svenske godbiter.

Smörgåstårta med varmrøkt laks og avokado

Smørbrødkake fylt med varmrøkt laks og ostekrem med spinat og avokado. Pyntet med friske blomster og herlig grønt, blir den en fryd både for øyet og magen.

Dette trenger du

  • 1 halvgrovt brød
  • ½ grønn paprika
  • 1 vårløk
  • ½ agurk

Ostekrem

  • 400 g kremost naturell
  • 65 g babyspinat
  • 2 avokado
  • saft av ¼ sitron
  • ½ ts salt
  • ¼ ts pepper

Laksefyll

  • 100 g varmrøkt laks
  • 2 ss rømme
  • 2 ss majones
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper

Pynt

  • 50 g varmrøkt laks
  • ½ agurk
  • ½ vårløk
  • 1 ss finhakket frisk gressløk
  • 1 pk ertespirer
  • 50 g spiselige blomster for eksempel stemor

Slik gjør du

  • Skjær av skorpene på brødet og del det i fire like tykke skiver på langs. Velger du et brød som er mest mulig rektangulært vil du få mindre å skjære bort. Skorpene kan du for eksempel tørke og knuse til brødrasp.
  • Bland sammen ostekremen. Kjør philadelphia, spinat og avokado sammen med en stavmikser. Smak til med sitron, salt og pepper.
  • Rør sammen laks, rømme og majones til laksekrem i en bolle. Smak til med salt og pepper, eventuelt noen dråper sitron.
  • Smør et tynt lag med ostekrem. Kutt grønn paprika i små biter og legg oppå kremen før du legger på et nytt lag brød.
  • Smør utover laksekremen i neste lag. Dryss over vårløk i tynne skiver og legg på et nytt lag brød.
  • Bre utover et nytt tynt lag med ostekrem, og legg på skiver av agurk før du legger på siste laget med brød.
  • Smør resten av ostekremen jevnt rundt hele kaken.
  • Pynt kaken med biter av varmrøkt laks, agurk skåret i stimler på langs, vårløk i tynne skiver, ertespirer og spiselige blomster. Dryss over litt finhakket gressløk til slutt.


Kanelbullar

Kanelbullar

Kanelboller, skillingsboller eller kanelsnurrer er deilige søte hveteboller med krydret fyll av kanel, smør og sukker. Perfekt som turmat eller til kaffen.

Dette trenger du

Deig

  • 150 g smør
  • 6 dl melk
  • 1 pakke gjær
  • 1 ½ dl sukker
  • 2 ts malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel

Fyll

  • 100 g mykt smør
  • 6 ss sukker
  • 3 ts malt kanel
  • 1 egg til pensling

Slik gjør du

  • Smelt smøret, ha i melken og rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Elt i mel, sukker og kardemomme. Deigen bør eltes i 10-15 minutter. 
  • Dekk bakebollen med plast eller et klede, og la heve til dobbel størrelse, ca. 45 minutter.
  • Ha deigen ut på et lett melet bakebord, del den i to og kjevle ut til et rektangel ca. 2-3 cm tykk. Bre mykt smør utover leiven, men la det være en tynn stripe på den ene langsiden uten smør. Pensle stripen med kaldt vann. Dryss kanel og sukker over leiven og rull sammen. Gjenta på andre leiven.
  • Skjær rullen i 2-3 cm tykke skiver og legg dem på stekeplate med bakepapir.
  • Dekk med et klede, og la heve til nesten dobbel størrelse, ca. 30 minutter.
  • Pensle bollene med pisket egg.
  • Stek kanelbollene midt i ovnen ved 220°C i 10–12 minutter. Avkjøl på rist.


Prinsessetårta

Prinsessetårta

Svenskene elsker sin prinsessekake! Hvert år selger svenske bakerier en halv million av disse herlige grønne marsipankakene.

Du trenger

Kakebunn

  • 3 egg
  • 120 g sukker
  • 120 g hvetemel
  • 10 g potetmel
  • ½ ts bakepulver
  • Tips: Synes du at det blir mye jobb å bake sukkerbrød til prinsessekake? Husk at mange bakerier selger ferdigstekte sukkerbrød. En snarvei til godt resultat. 

Fyll

  • 1 pk vaniljekrem
  • 5 ss bringebærsyltetøy
  • 5 dl kremfløte

Pynt

  • 320 g marsipan
  • 1 ts grønn konditorfarge
  • 1/8 ts rød konditorfarge
  • 2 ss hvetemel til utkjevling
  • 2 ss melis til dryss

Slik gjør du

  • Forvarm stekeovnen til 190 °C.
  • Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis i en bolle.
  • Bland hvetemel, potetmel og bakepulver i en annen bolle. Sikt melblandingen over eggedosisen og vend den forsiktig inn i blandingen. Jobb med en slikkepott fra kanten av bollen og innover.
  • Fest bakepapir i en springform som er 20 cm i diameter. Hell røren i formen. Ikke smør formen, det vil gjøre at kaken ikke vil heve seg.
  • Stek prinsessekaken i midten av ovnen ved 190 °C i cirka 20 minutter. Test om kaken er ferdig med en kakepinne eller en trepinne. Om ikke noe fester seg på pinnen, er kaken ferdig.
  • Legg springformen med kaken «på hodet» på en rist for avkjøling. 
  • Bland litt rød konditorfarge med 20 gram marsipan, slik at du får rosa marsipan. 
  • Bland resten av marsipanen med grønn farge. Bruk litt og litt, slik at du får korrekt lys grønn farge for prinsessekake.
  • Del kakebunnen i tre.
  • Begynn med en bunn. Smør på bringebærsyltetøy.
  • Legg på en ny bunn og smør på vaniljekrem. Ønsker du å lage vaniljekrem fra bunnen av, finner du oppskriften her
  • Pisk fløte til krem og legg på et godt lag med krem oppå laget med vaniljekrem. Form kremen som en kuppel.
  • Legg forsiktig på den siste kakebunnen. Klem litt ned, slik at den får litt av kuppelformen.
  • Smør på et lag med krem, og smør også et jevnt lag rundt kanten av kaken, slik at hele kaken er dekket av krem.
  • Rull ut marsipanen,  cirka 5 mm tykk. Et triks er å bruke litt mel, slik at marsipanen ikke klistrer seg til kjevle og bakebord.
  • Legg marsipanen over kaken. Det kan hjelpe å løfte og strekke i marsipanen slik at den ikke krøller seg.
  • Bruk en kniv til å skjære av marsipanen som er til overs. 
  • Lag marsipanrosen og plasser den på midten av prinsessekaken. Dryss med melis til pynt.


Våfflor

Våfflor

Det er alltid en anledning for nystekte vafler. Her er vaffelrøren som gir perfekte vafler hver gang. Det finnes mange meninger om hva som er den beste oppskriften på vaffelrøre. Noen bruker kefir i røra, mens andre bruker bare søtmelk. Noen bruker litt gjær for å få vaflene luftige, noen bruker bakepulver, mens andre igjen sverger til natron.

Du trenger

  • 2 egg
  • 1 dl sukker
  • 2 dl skummet kulturmelk (kan erstattes med kefir)
  • 1 ½ dl melk
  • 1 dl vann
  • 350 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • ½ ts natron
  • ½ ts malt kardemomme
  • 125 g smeltet smør

Du trenger

  • Visp egg og sukker lett og ha i skummet kulturmelk, men hold igjen en halv dl.
  • Bland sammen mel, kardemomme, vaniljesukker og bakepulver i en annen bolle. Bland så inn vekselsvis det tørre, vann, melk og smeltet smør.
  • I den siste halve dl skummet kulturmelk blander du inn natron. La natron bruse ferdig i melken før den tilsettes resten av røren. Ikke rør mye etter at natronmelken er tilsatt, for da blir vaflene seige. La røren svelle litt før steking.
  • Stek vaflene i varmt vaffeljern. Avkjøl på rist.


Smörgostårta med roastbiff

Smörgåstårta med roastbiff

Svenskene elsker sine smörgåstårtor, og når du smaker denne varianten vil du skjønne hvorfor!

Du trenger

Brød

  • 6 skiver grovt brød, uten skorpe
  • 12 skiver fint brød, uten skorpe

Leverposteifyll

  • 200 g leverpostei
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl hakket sylteagurk

Baconfyll

  • 150 g bacon i biter
  • 1 dl hakket rødløk
  • 1 dl majones
  • 1 dl matyoghurt

Rundt smørbrødkaken

  • 1 beger kremost naturell (200 g)
  • 4 ss majones
  • ½ ts karri
  • ½ ts gurkemeie
  • 2 ss sitronsaft

Garnityr

  • 12 skiver roastbiff
  • 1 dl stekt løk
  • 12 sylteagurker i skiver, evt små sylteagurker
  • 6 røde cherrytomater
  • 1 hode rossosalat, eller annen salat, til pynt

Slik gjør du

  • Lag først de to rørene. Bland yoghurt og leverpostei til en glatt røre og bland inn hakket sylteagurk. Smak til med salt og kvernet pepper.
  • Sprøstek bacon og la det renne av seg på litt kjøkkenpapir. Avkjøl helt. Bland med hakket rødløk, majones og yoghurt. Smak til med salt, kvernet pepper, karri og gurkemeie.
  • Bland sammen alle ingrediensene til ostekremen på toppen. Forbered garnityret og legg det klart.
  • Bygg opp smørbrødkaken på et fat eller et brett pakket inn i aluminiumsfolie. Legg 6 skiver brød tett sammen så de danner et rektangel. Skjær om nødvendig skivene til slik at de passer. Fordel baconfyllet over skivene. Legg de grove brødskivene over. Smør på leverposteifyllet. Legg på et nytt lag lyst brød og form kaken forsiktig med hendene slik at den er jevnt tykk over det hele. Dekk kaken på toppen og sidene med ostekremen.
  • Klem fast salatblader i et pent mønster rundt hele kanten, og legg litt salat på toppen. Form 12 små ”roser” av roastbiff og legg dem i et pent mønster på toppen av kaken (4 rader med tre i hver rad). Pynt rundt hver «rose» med sylteagurk, ½ cherrytomat, tynne skiver rødløk og friske urter.
Kilde og foto: Brodogkorn.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden