NAF advarer:: - Dette kan skje med bilen om du kjører i ekstrem­vær | Din Fritid
Kraftig regn og vann i veibanen gir fare for vannplaning. Foto: NAF
NAF advarer:

- Dette kan skje med bilen om du kjører i ekstrem­vær

Ekstremværet Gyda er ventet å treffe fastlandet med storm styrke og det er sendt ut rødt farevarsel. NAF advarer bilister som har tenkt seg ut på veien i stormen. – Potensielt kan stormen ødelegge bilen din, i tillegg til at du kan komme opp i farlige situasjoner, sier rådgiver Jan Harry Svendsen i NAF. En bobil eller en camingvognekvipasje er naturlig nok ekstra utsatt.

– Regn som fryser på bakken til is og vindkast med storms styrke er ikke vær man bør kjøre bil i med mindre man absolutt må.Myevann i veibanen øker faren for vannplaning og med vinterdekk er faren for vannplaning ytterligere forsterket, advarer Svendsen. 

Onsdag er det sendt ut rødt farevarsel for store deler av kysten. NAF ber bilistene om å være varsomme. 

– Kraftig vind kan føre til plutselige kast i bilen. Er det i tillegg glatt kan det være nok til at man mister kontrollen. Bilister må også være oppmerksomme på at større kjøretøy kan bli tatt av vinden. I verste fall kan de velte eller blåse av veien, sier Svendsen.  

Unngå vannansamlinger 

Kraftig nedbør i tillegg til sterk vind gjør ikke situasjonen bedre. Ifølge NAF kan bilen få alvorlige skader av vann som trenger inn i styringsenheter og motorer. 

– Vi oppfordrer til å være svært forsiktig med å kjøre ned i vannansamlinger uten at du vet hvor dypt det er. De fleste normale biler er ikke bygget for å vade gjennom dypt vann. Resultatet kan bli svært kostbart dersom man tar sjansen og det viser seg at vannet er dypere enn man først trodde, advarer Svendsen.

Kjør etter forholdene 

NAF oppfordrer bilister til å tenke gjennom om de kan la bilen stå når ekstremværet står på som verst. De som må ut på veiene bør kjøre forsiktig og være forberedt på at de kan møte på hindringer langs veien. 

– Det aller beste er å la bilen stå, men om du likevel må ut å kjøre er det viktig at man kjører etter forholdene. Vær oppmerksom på at veggrepet kan skifte raskt i denne typen av ekstremvær. Tenk også på at du kan bli stående fordi veien stenges eller fordi det skjer en ulykke, sier Svendsen. 

Husk nødvendig utstyr

NAF oppfordrer de som skal ut på veien under ekstreme værforhold om å ha med seg blant annet varme og tørre klær, pledd eller varmefolie, spade, kjetting eller snøstrips, refleksvest, vann og drikke samt førstehjelpsskrin. 

– Om du blir stående fordi en vei er stengt eller det har skjedd en ulykke vil værforholdene fort gjøre at det blir kaldt i bilen. Blir du i tillegg våt er det ikke så mye som skal til før situasjonen blir dramatisk. Samtidig kan det ta tid før hjelp kommer frem og man kan risikere å bli stående lenge. Sørg derfor også for at elbilen er fulladet og at du har full tank dersom du kjører en bil med bensin- eller dieselmotor, sier Svendsen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden