Mygg - denne utrivelige lille krabat
I Sverige finnes det ca. 30 ulike myggslag som stikker og det er skogsmyggen som er mest påtrengende for mennesker. I Danmark begynner sesongen i april og topper seg i slutten av juni. Nordover er høysesongen i juni, juli og august. Lenger sør er det tidligere. Sjekk i reisehåndboken for det stedet som du skal til.
Myggens aktivitet er svært væravhengig. Når det er mer enn 14 varmegrader og luftfuktigheten er høy begynner de å røre på seg. Er det litt vind er det som regel ingen mygg. Om det er mulig å bevege seg oppover i høyden kan det anbefales, da temperaturen som regel er lavere. Myggen er mest aktiv om morgenen og kvelden.
Myggen beveger seg sjelden mer enn hundre meter fra det sted de kommer fra, så sjekk området der du eventuelt skal slå leir.
Det er vår egen svette, varmeutstråling og den kulldioksyd vi puster, som tiltrekker myggen.
Myggmiddel virker, uansett mengde, først når myggen er 2-3 cm fra deg, så du kommer ikke unna å bli omsvermet. Det er hunnmyggen som stikker.
Myggmiddel
Kjøp produkter som er godkjent av myndighetene og følg de anvisningene som gis. Smør/spray så lite som mulig på spedbarn og aldri på andre steder en der myggen som oftest stikker. Og kun i små mengder.
Det er vitenskapelig bevist at sigarettrøyk og B-vitaminer ikke holder myggen borte.
Reiser du over de store havene, der myggen ofte er på størrelse med jetfly og like ofte totalt ignorerer myggmiddel, kan du kjøpe lokalt og forhøre deg om hva som fungerer der. Vær forsiktig med de ofte sterke midlene. Ha alltid vanlig myggmiddel i reiseapoteket.
Autan er et av de sterkeste midlene du kan kjøpe i dag. Det kan ikke anbefales å brukes på barn.
Det tar ca. 2-3 minutter for en mygg å suge opp blod, og har den først «satt seg til bords», skal du la den sitte. Det er myggens spytt som virker som en gift på oss. Mens den suger ferdig, suger den også tilbake det meste av spyttet og lar dermed bare en liten del være tilbake i huden vår.
Det beste rådet mot mygg er å ta på klær. Lange armer og bukser. Er det varmt, så ta på klær som sitter løst på kroppen, i et tynt materiale. Suppler deretter med myggmiddel.
Med hensyn til vaksinasjon mot malaria kan du få opplysninger hos din egen lege.