: Østersjøen Rundt 2004 – Del 9 Riga | Din Fritid

Østersjøen Rundt 2004 – Del 9 Riga

Vår umiddelbare forventning er, at vi i dag skal besøke en by, som nok minner mye om det vi så i Tallinn, Estland, men det skal vise seg å bli enda en overraskelse. Riga, som er Latvias hovedstad, er helt annerledes og blir nok en opplevelse, som gjør et stort inntrykk på oss alle.

Markedsdag hver dag

Centralais tirgus er Rigas hovedmarked, og er åpent hver dag fra kl. 6 om morgenen til kl. 14. (2004 red.) Det anbefales, at man besøker markedet så tidlig som mulig, så vi starter der. Selve markedet ligger primært i 5 store haller, som tyskerne i sin tid brukte til å bygge luftskip (Zeppeliner) i. Markedet er farverikt og levende. Salgspersonalet virker litt sjenerte overfor oss. Alt selges, men man kan med fordel kjøpe honning og fisk. Dessverre ikke rav, som Britta stadig gleder seg til å finne. Kanskje finner vi det inne i sentrum.

I godt vær, som i dag, er det også marked på utsiden. Vi kjøper et glass honning (ca. 10 kr.) og en hjemmelaget pottehatt (ca. 10 kr.) til Mathias. En eldre herre henvender seg med en merkelig tingest. En kombinasjon av en gammel paraplystang, som kan foldes ut med en hjemmelaget rive i den ene enden. Mannen smiler og viser, at den både kan brukes som rive og kløpinne. Mathias synes den er utrolig spennende, så vi ender opp med å kjøpe den for 2 Euro (ca. 17 kr.). Sikkert alt for mye, men sånn er der jo med så mye.

Videre til Sv. Petera baziica (St. Peters Kirken)

Vi går langs elven Daugave for å komme opp til St. Peters kirken, som sto ferdig første gang i 1209 i tre. Ca. 200 år senere ble kirken bygget i sten. Kirken har en voldsom historie bak seg, fordi den er blitt ødelagt så mange ganger. Sist under 2. verdenskrig, da tyskerne i 1941 bombet klokketårnet. Kirken, som den ser ut i dag, sto ferdig i 1973.

Fin utsikt fra tårnet

Oppe fra det 123 meter høye tårnet er det fin utsikt over byen i alle retninger. Et fint sted for å få overblikk over de ulike delene av byen. På bildet ses elven Daugave i nordvestlig retning.

Vi ser det første rav

Endelig, langt om lenge ser vi rav. I alle de bøkene vi har benyttet under planleggingen av turen står det, at vi vil finne rav overalt. Men det har vi ikke gjort. Ikke før nå. Rett utenfor St. Peters kirken er det små boder, der det selges forskjellige souvenirer. Det er babuskaer i alle mulige størrelser og figurer. Det er ikoner, som imidlertid ikke ser ut til å være av særlig høy kvalitet. Og så er det rav. Selv om utvalget ikke er så stort, er det noen fine smykker i sortimentet. Britta og Ole blir, mens vi andre rusler litt videre.

Et fritt land

Latvia har en historie bak seg, som får en til å åpne øynene for, hvorfor frihet betyr så mye. Midt i Riga står Brivibas piemineklis (Frihetsmonumentet), hvorpå det står ”Tevzemei un brivibai”, som betyr ”For fedrelandet og Friheten”. Det var blant annet her, at det latviske flagget dukket opp etter å ha vært forbudt i rundt 50 år. Plassen dannet også ramme rundt de første massedemonstrasjoner mot det kommunistiske styret, så området har høy symbolsk verdi for latvierne og deres frihet.

Den Russisk-ortodokse Katedral

Krievu pareiticigo katedrale er Den Russisk-ortodokse katedralen og den er absolutt verdt et besøk. Vi går stille rundt i katedralen, som er et særsyn og en helt spesiell opplevelse. To sortkledde middeldrende kvinner ligger på knærne og renser alterteppene for hånd. To andre er i ferd med å pusse en av de store gull-lysestakene. Overalt er det levende lys, røkelsespinner og levende blomster. Folk kommer og går og deltar sporadisk i messen, som virker som noe man kan komme og gå til, akkurat som man lyster. Ingen kommenterer, at vi står der så lenge og betrakter alt det som foregår. Det er en helt spesiell atmosfære, som skal oppleves. Man må ikke ta bilder der inne, så husk å gå inn dit og opplev det for deg selv.

Avslapping

Riga ses best til fots, og etter flere timers vandring rundt i byen, er det blitt tid for en pause. Vi setter oss på en av de små fortauskafeene og nyter atmosfæren rundt Frihetsmonumentet. Rett ved siden av ligger det en stor park med kanaler, små sjøer og rikelig med benker. Et deilig grønt område midt i storbyen. Her ligger forelskede par under eiketrærne, eldre sitter og snakker på benkene i skyggen, nygifte lar seg fotografere. En praktfull stemning. I det hele tatt er det mange grønne områder i den latviske hovedstaden.

Riga – en positiv opplevelse

Riga viser seg å være svært forskjellig fra Tallinn. Den estlandske hovedstadens gamle bydel er veldig polert og minner mye om en tysk hansaby. Riga er mer autentisk og lever med sin egen puls. På en måte en støyende storby, men med masser av pustehull, der det hersker fred og ro. På den ene siden vesteuropeisk - og amerikansk inspirerte merkevarebutikker, men også små kjøpmenn, spesialforretninger og boder. Folket er på en eller annen måte også delt i to. Det er de som har fulgt med utviklingen og er med på siste mote, og så er det alle de andre. Umiddelbart skulle man tro, at de førstnevnte er de unge, men slik er det ikke. Det, og mye mer, gjør Riga til en fascinerende by, noe som vi snakker lenge om denne kvelden hjemme på campingplassen. På gjensyn fra oss alle Unge som eldre! 

Her bor vi

ABC Camping (Riga vest – kjøreretning Jürmala) www.janisnaglis.lv/abc/ Pris ca. kr. 90,- pr. vogntog inkl. strøm. Allerede til sesongen 2005 vil denne campingplass være helt oppdatert, og uten å love for mye, vil jeg påstå at den blir av meget fin standard.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden