: Helgrillet lam | Din Fritid

Helgrillet lam

Ordet Asado kommer fra Argentina og betyr helsteking av lam. Helgrillet lam er til de store anledningene i løpet av sommeren.

Det er enklere enn du tror å grille et helt lam, poenget er å steke varsomt over forholdsvis svak varme og over lang tid. Dette gjør kjøttet ekstra saftig og mørt – praktisk talt hver bit av lammet kan spises.


Utstyr til helgrilling

Flatgrill med tilhørende
stativ og stekespyd
Tynn ståltrad
Knipetang
Rosesaks
Utbeningskniv
Pensel m/ langt skaft
2 steketermometer
20-25 kg grillkull.
Oppskjærskniv
Stor skjærefjøl
Jernrive

Den ideelle størrelsen for grilling er et lam på 15-20 kg. Det er mat nok til 30-40 personer. Beregn 500 g kjøtt per person. Lammet bør være rundt og kjøttfullt med en jevn fetthinne utenpå.

Slik forbereder du

1.For å helsteke et lam på 15-20 kg trenger du et solid grillstativ, hvor du kan feste lammet godt, og enkelt kunne vende det over grillen.
2. Lammet må være tint, og gjerne litt temperert før du begynner. Knip over ribbenene helt inne ved ryggraden, slik at ribbene kan brettes ut.
3. Legg stekespydet i buken inntil ryggraden, og fest det på fem steder med ståltråd. Ståltråden stikkes gjennom ryggen, rundt spydet, og vris/strammes på innsiden ved hjelp av en tang.
4. Stikk ett steketermometer inn i låret, bakfra – og ett foran, mellom bog og bryst.

Slik tenner du opp

Tenn opp en real haug, ca.10 kg, kull i midten av grillen. Når det er blitt skikkelige glør, rakes kullene ut under forparten og bakparten for at ikke midtparten skal bli for hardt stekt. Det går med ca. 20 kg kull i steking under normale værforhold.

Rødvinsmarinade

1,5 liter soyaolje
1,5 flaske rødvin
1,5 liter vann
2 ss malt pepper
2 ss paprika
2 ss rosmarin
150 g salt
Bland sammen alle ingrediensene og la gjerne marinaden trekke smak en time for den skal pensles på. Marinaden kan godt lages dagen i forveien.

Slik griller du

1. Løft stekespydet med lammet opp på stativet, og pensle med marinaden. Stekehøyden reguleres etter varmen på grillen.
2. Grill “aktivt”, dvs så nær varmen som mulig uten at kjøttet blir brent. Da er grilltiden to og en halv til tre timer på et 18 kg lam. Med større lam eller mer “passiv” grilling må du beregne lengre steketid. Snu lammet og pensle med marinade hvert femte minutt. Marinaden trekker godt inn i kjøttet og gir god smak, samtidig som den virker dempende på temperaturen i kjøttet.
3. Pass alltid på å fylle på mer trekull når varmen dabber av. Fra tid til annen vil fett dryppe ned i glørne og flamme opp. Dette bør slukkes straks med en jernrive, glorake, eller med vann fra en dynkeflaske. 4. Ved kjernetemperatur på 62 grader er kjøttet rosa, ved 70 grader er det gjennomstekt.

Slik deler du opp

Bogene:
Ta tak i knokene, skjær inn mellom bog og
bryst samtidig som bogen trekkes forsiktig utover mens du skjærer.

Lårene: Hold i knoken og skjær langs med halen inn mot hoftebenet samtidig som låret trekkes ut til siden. Bruskfestet vil slippe, og låret kan skjæres av. Skjær av begge sidene der benene ble kneppet over. Skjær opp ribbene mellom benene. Løft ryggen av spydet og skjær filetene løs fra ryggbenet. Skjæres i litt tykke skiver. Skjær kjøttet fra bogene og lårene, og la gjestene få smake på både bog/lår, ribbe og filet.

(Kilde: OFK)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden