Fransk Lammegryte
Dette trenger du:
1 ½ kg lammekjøtt med ben
3 ss olje eller margarin til steking
2 stk. løk
2 båt hvitløk
ca. 2 dl rødvin
1 boks hermetiske tomater
1 boks hermetiske tomatbønner
2 stk. gulrot
1 ts salt
½ ts pepper
1 ts tørket timian
½ l vann
1 stk. laurbærblad
evt. 1 ts sukker
Slik gjør du:
Stek kjøttet, småløk og hvitløk til kjøttet har fått farge i en gryte, og ha i rødvinen. Tilsett tomater og gulrøtter. Krydre med salt, pepper, laurbær og timian. Ha i vann og la det småkoke i ca. 1 1/2 time. Tilsett tomatbønner. La alt bli gjennomvarmt. Server med ferskt brød og/eller ovnsstekte potetbåter. Tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!
Vin til lam
Når du skal velge vin til lam er det viktig å huske at lammekjøtt er ganske fett og veldig smaksrikt. Derfor er det best med en fyldig rødvin med middels til høyt alkoholnivå. Vår anbefaling er en spansk Riojavin, Montecillo Crianza 2003 til 104 kroner på Vinmonopolet. Vinen dufter av modne røde bær, krydder og lær, og har godt med syrer og tanniner, som er viktig til fet mat. Den er perfekte til lammestek eller lammekoteletter, men tåler også andre kjøttslag. Hvis du virkelig vil spandere på deg en skikkelig nytelse til lammesteika, kan du velge toppvinen Montecillo Gran Reserva 1998 til 199,99 kroner.
Andre viner som anbefales til lam:
3-liter:
Marqués de Chivé Tempranillo Crianza, spania, kr 288
Flasker:
Sul Trincadeira 2003, Portugal, kr 90
Gran Feudo Reserva 2001 Spania, kr 109
Selvapiana Chianti Rufina 2003, Italia, kr 140