: Danmark: Fottur ved Stevns Klint | Din Fritid

Danmark: Fottur ved Stevns Klint

Her kan alle være med – så lenge du blir oppe på klinten. Her er ingen stigninger i terrenget, turen er kort og "borte" kan du ikke bli. Til gjengjeld kan du langs klinten få et helt unikt utsyn, hvis like ikke finnes andre steder.


Højerup kirke

Fra P-plassen (mot betaling) er det bare få skritt bort til Højerup gamle kirke, som ble oppført i annen halvdel av 1200-tallet.

Dengang lå kirken i god avstand fra klinten. Men i tidens løp har havet, vær og vind langsomt, men sikkert brutt ned klinten og store blokker av krittsten har styrtet i havet og etterhvert har kirken rykket nærmere sin skjebne. Det var en skjebnesvanger dag, da kirkens kor og en del av kirkegården styrtet i havet den 16. mars 1928. Ingen kom til skade, da kirken allerede i 1910 var blitt stengt av sikkerhetsmessige årsaker.

Nå tør vi godt våge oss inn i kirken, det er grundig sikret mot ytterligere nedskrivning.

Og her er en spesiell stemning i denne gamle bygning, hvor man fremdeles kan se kalkmalerier på kirkeveggen.

Ute på den lille altanen får du et glimrende utsyn langs den nordre delen av klinten.


Tur syd for kirken

Stevns klint strekker seg ca. 15 km langs kysten opp til 41 meter over havet. Men det er bare noen få hundre meter på hver side av kirken, hvor det er mulig å ferdes langs kysten.
Vi går forbi Fiskerhuset og den lille dammen og følger den anlagte stien sydover. Et par steder er det mulig – men absolutt ikke nødvendig – å komme ned på klinten for å få bedre utsyn. Oppe på klinten blir utsikten ikke bedre av å bevege seg lener sørover.

Klinten er et sant eldorado for fossiljegere og geologi-interesserte for i klinten er det gjennom millioner av år avleiret forsteninger i de forskjellige lag.

Etter noen hundre meter stopper stien ved en privat eng og det er ikke mulig å komme videre langs kysten.


Minnelunden

Umiddelbart nord for kirken er det anlagt en minnelund, hvor det er reist flere stener til minne om mennesker som har hatt betydning for Stevns.

En sti fører oss gjennom lunden og langs klinten har vi det fineste utsyn tilbake mot kirken.

Stopp ikke der hvor stien slutter, men fortsett langs et spor, som går mellom markene og klinten.

Etter ytterligere ca. 100 meter kommer du til et lite fremspring i klinten, hvorfra du også har en flott utsikt.


Mot fyret

Sporet fortsetter nordover mot fyret. Her gror hagtorn og andre buskvekster på kanten av klinten og utsikten ut over havet kan ikke bli bedre.

Turen kan godt gås, men det er ikke adgang til fyret, som er sperret med et piggtrådgjerde.

Men pass på de små stubbene, som står midt på sporet, så du ikke snubler. Lange bukser er en nødvendighet på denne delen av turen – med mindre du er veldig glad i brennesle!


På stranden

Syd for kirken fører en trapp ned til stranden. I likhet med alle steder på klinten skjer ferdsel på eget ansvar, noe som også er markert her.

Har du bare littegrann høydeskrekk, skal du ikke gå ned, for det er en veldig bratt trapp, som med sine 64 trinn fører deg ned på stranden.

Tar du likevel turen ned, så la deg ikke stresse av eventuelle andre, som gjerne vil ned i en fart. Og hold godt fast i gelenderet.

Nedenfor kirken kan du tydelig se hvordan klinten under kirken er murt opp for å sikre den mot ytterligere skred.

En annen trapp leder opp under og rundt nedenfor kirken og et kraftig tau er hengt opp for de, som absolutt skal kravle opp på klinten den veien!

Det er en steinet strand, der store blokker av nedfalt krittsten ligger overalt. Her i landet finnes sikkert langt bedre badestrender uten alle disse steinene – men vannet skulle etter sigende være helt fantastisk - å fiske i.

Les mer om området på www.stevnsklint.dk

Få flere gode råd og inspirasjon til din ferie på www.RejseAvisen.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden