: Planlegg kajakk- eller kanoturen | Din Fritid

Planlegg kajakk- eller kanoturen

Har du kajakk eller kano med hjemmefra – evt. på taket av bilen eller på en tilhenger - skal du finne en sikker parkeringsplass til bilen/tilhengeren, mens du er på tur. Skal du derimot leie utstyret, skal du undersøke, hvor det kan skje og avtale om den skal tilbakeleveres på stedet eller om du kan avslutte turen et annet sted. Det er alltid en god ide å spørre utleier (eller andre med lokalkunnskap) om forholdene på de vannene, som du tenker å passere. Få eventuelt tilsendt en tegning eller kart over ruten.

Ruten er fastlagt og kursen sat!

Ruten

Når du går i gang med forberedelsene til, hvor du vil padle, er det nødvendig, at du anskaffer deg et godt kart over området. Kartet – som er helt uunnverlig på en slik tur - må ikke være mindre enn 1:50.000.

Du skal studere ruten nøye – både hva angår eventuelle fosser/vannfall og på hvilke strekninger, utstyret eventuelt må bæres/rulles over.
Når du har fastlagt ruten, kan du tegne den inn på kartet og sette små merker for f.eks. hver tiende kilometer, slik at du fortløpende kan følge med på, om turen går framover i henhold til planen.

Velg en realistisk rute og undervurder ikke dagsetappene og husk at bæringer tar tid – mer tid med en kajakk enn med en lett kano. Med litt trening kan du eventuelt bruke ryggsekkens hoftebelte som bæresele for en kajakk, hvis du skal gå fra vann til neste vann.

Vær oppmerksom på eventuelle forhindringer og potensielt farlige passasjer som fossefall.
Vurder den samlede turens lengde – om du har krefter til å gjennomføre den – og om det er mulighet for å snu i tide – det er jo ingen skam!

Den rutinerte roeren kjenner som oftest sin begrensning. Men er du nybegynner, skal du foreta en kritisk selvvurdering, før du legger for hardt i vei.

Det er en god ide å legge inn en hviledag etter et par padledager, slik at du kan samle krefter til neste etappe.

Udstyret til kanoturen kan fylde en del!

Annet utstyr

Padler du fra hytte til hytte, bør du ha med en nødbiuvak eller lignende, hvis du av en eller annen grunn ikke når frem til det planlagte stedet. Overveier du å overnatte i det fri, er du helt uavhengig av å skulle nå fram til et bestemt mål før kvelden. Men du må da ha med litt mer, enn om du skal overnatte i hytte.

Utstyret omfatter som minimum telt, liggeunderlag, sovepose og kokeutstyr. Har du ikke dette utstyret selv, kan du undersøke, om du kan låne det av en venn – ellers har du mulighet til å leie utstyret. Spør hos outdoor-forhandlere eller hos utleier.

I tillegg til utstyret skal du planlegge, hvor mye mat du skal ha med og hva det skal være for noe. Kanskje skal du ha med fiskestang, for å kunne supplere ”tørrforet” med litt fersk fisk? Husk litt søtsaker å hygge deg med, ikke minst hvis du - p.g.a. været – får en ekstra overnatting i teltet.

Prøv i alle tilfelle utstyret før du drar av gårde. Øv deg i å slå opp teltet hjemme, slik at du vet hvordan det gjøres. Det er surt å stå i regn og vind og ikke vite, hva som er opp og ned på et nytt telt. Og er nå alle stengene i orden? Prøv også å lage et måltid mat på kokeapparatet – slik at du er sikker på hvordan det virker.

Kanoen losses på en svensk søbred Foto: Rejsejournalisten

Bekledning

Planlegg hva du gjør, dersom du eventuelt velter i vannet. Redningsvest er et must – likeledes fløyten du har hengende rundt halsen – og som du bare benytter i en nødsituasjon for å varsle andre, hvis du kommer ut å kjøre. Ha alltid med ekstra varmt tøyskift, som er pakket helt vanntett for å ha noe å skifte til.

Ellers skal du stort sett ha samme bekledning, som om du skulle på en fottur. Også gode turstøvler/-sko, når du skal gå over land i steinet terreng. Du padler selvfølgelig i lette sko.
Nede i kajakken kan det bli nokså varmt, så her kan et par lette/korte bukser sikkert være nok.

Vi anbefaler, at du utarbeider en pakkeliste og gjennomgår den om og om igjen for å være sikker på, at du ikke har med for mye! Du skal imidlertid alltid huske sikkerhetsutstyr og førstehjelpsskrin. (Du har vel lært grunnleggende førstehjælp?)

Lad os så komme afsted! Foto: Rejsejournalisten

Andre ting å ta hensyn til under planleggingen

Din kondisjon skal være i orden før turen starter – ta eventuelt noen turer hjemme før kanoturen for å få brukt de musklene, som du kanskje ikke bruker til daglig.

Dersom kondisjonen din ikke er i orden, blir du fortere sliten og reaksjonsevnen blir nedsatt med risiko for, at du setter deg selv og de andre i fare.

På grunt vann i sterk vind og på vann med sterke strømmer bør du benytte hjelm.
Ta eventuelt også med en ekstra padleåre og slepetau på lengere turer.
Er vannet veldig kaldt bør du padle tett på land eller i nærheten av et annet fartøy.

Gi beskjed om hvor du drar og når du har tenkt deg tilbake. Vær forberedt på å måtte ligge over hvis du blir overrasket av regn og vind. Fortell også en eventuell utleier eller familien der hjemme, hvilken rute du har planlagt.

Kort sagt: Planlegg turen så godt som det er mulig og bruk sunn fornuft!

Er det nødvendig å understreke, at ingen drar på kanotur uten å kunne svømme?

Få ytterligere inspirasjon til din ferie på www.rejseavisen.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden