: Litt om utstyr og teknikken ved kanopadling | Din Fritid

Litt om utstyr og teknikken ved kanopadling

Det var indianerne i Nordamerika, som opprinnelig ”fant opp” kanoen. Den ble bygget med et lett skjellet i tre, hvorpå det ble spent bjerkebark. De kanoene vi bruker til dagens turbruk minner i formen veldig om de opprinnelige, men materialene spenner over mange varianter f.eks. tre, metaller, glassfiber og mye mer.

Til vanlig turbruk vil en tradisjonell åpen kano på 4,5-5,5 m lengde og en bredde på 80-100 cm være velegnet. Du skal bruke en padleåre, som går fra bakken og opp til haken din.

Før du foretar noen store investeringer, er det nok lurt å prøve en tur i en leid kano – eller få den demonstrert av folk, som kan faget. Du kan leie kanoer flere steder i landet – søk eventuelt på våre linker.


Teknikken

Den grunnleggende teknikken ved kanopadling er veldig enkel, men som med så mye annet kommer teknikken stort sett av seg selv, når du kommer i gang.

Du fører padleåren med nesten strake armer loddrett gjennom vannet, ved å rotere i rygg og skulderparti. Derved utnytter du de store ryggmusklene. Bladet på åren holder du vinkelrett og tett på kanoen.

Er dere to i kanoen – en for- og en bakpadler – skal dere padle på hver deres side. Normalt er det den bakerste padleren, som styrer.
For å unngå, at kanoen vrir seg bort fra padlesiden og således endrer retning, skal bakpadleren vri padleåren i en liten bue for hvert tak. Når padleåren passerer hoften, presses den litt bort fra kanoen.

På elver med sterk strøm krever det kjennskap til de mange forskjellige teknikker og sikkerhetsregler, som finnes.

Lån - eller kjøp en bok om kano – f.eks. Den store Kanohåndboken.

Få ytterligere inspirasjon til en aktiv ferie på www.vildmarksliv.dk

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden