Soveposer
Det viktigste er ikke å fryse, så du skal velge en sovepose, som er varm nok. Men ikke så varm, at du ligger og svetter. Da din kroppsvekt trykker den isolerte luften ut på undersiden av soveposen, som dermed mister sin isoleringsevne, er det viktig med et godt isolerende liggeunderlag.
Skal du sove godt, er det ikke nok å være varm, du skal også ligge mykt og behagelig og unngå å legge merke til ujevnheter fra bakken under deg.
Liggeunderlaget er derfor viktig, når du ikke skal ligge i en seng på en hytte. Se artikkelen om liggeunderlag.
Sesongposer
For nesten alle soveposer opplyser leverandørene om temperaturgrenser. Noen leverandører angir i stedet, at posen passer til vår-, sommer- og høstbruk eller bare til sommer- eller vinterbruk. Det er ikke lett å velge ut fra sesonginndelingen. Den er verken særlig nøyaktig eller helt til å stole på.
Ofte har leverandøren kommet fram til grensene ved enkle prøver. De er således ikke alltid målt, akkurat som vurderingene kan være forskjellige fra merke til merke. Kjenner du et merke, er det mulig at du vet, hva det står for og dermed finne ut av, hva du bør velge. Gjør du ikke det, er det mulig å foreta en grovsortering ut fra totalvekt, fyllmaterialets vekt og kvalitet og soveposens konstruksjon. Du bør velge et kjent merke for å være sikker på, at produktet har samme kvalitet fra eksempel til eksempel - så unngår du å kjøpe ”katta i sekken”.
Komforttemperatur
En sovepose varmer ikke, men isolerer den varmen du selv avgir. Isoleringsevnen avhenger av soveposens kvalitet.
Form
For å sove godt skal soveposen være passe bred og ha en behagelig passform. Når det gjelder bredden og passformen er det individuelt, hva man kan like. Mange poser er litt trange, fordi det gir lavere vekt. Prøv å legge deg i posen inne i forretningen, der du kjøper den og føl om den har en behagelig passform. Det finnes ingen standardform for soveposer og mange fabrikanter har modeller med forskjellig bredde og form, uten at de alltid opplyser tydelig om det. Mange leverer poser i barnestørrelse, damelengde og ekstra lange poser. Kryp ned i den og prøv deg fram og tenk på, at en alt for vid åpning kan være vanskelig å snøre, når det blir kaldt.
Bløtheten avgjøres av stoffet og isoleringsmaterialet. Dun er utvilsomt det bløteste og behageligste, men også de dyre kompakte fiberposene er behagelige. De billigere kunstfiberposene er stivere og smyger seg ikke så behagelig rundt kroppen. Dermed kan der oppstå luftlommer, der luften kan sirkulere og avkjøles, så disse posene er ofte ikke fullt så varme som oppgitt. De dyreste mikrofiberstoffene av nylon og polyester er veldig behagelige akkurat som bomull av høy kvalitet. Men bomullen holder på fuktigheten og er heller ikke så glatt, når man snur seg i posen. Billige blandingsstoffer og billig bomull er ikke særlig bløte, glatte eller behagelige.
Vekt og volum
Skal du bære soveposen på ryggen, er det viktig, at den er lett. Det er også en fordel, dersom den sammenpakket tar så lite plass som mulig. Isoleringsevnen bestemmes grovt sagt av hvor tykk soveposen er, når den er rullet ut og avhenger av isoleringsmengden i posen.
Dun eller fiber
Det er flere forhold som spiller inn når du skal velge mellom dun eller fiber.
Se artiklene om “soveposer med dun” og “soveposer med fiber” - og fram for alt snakk med din forhandler, som kan gi deg den beste veiledning.
Pris
Prisen avhenger av materialvalget og kvaliteten. Gode velfungerende glidelåser, nakkelukkinger og effektiv klaff bak glidelåsen, som ikke hekter seg fast i låsen, koster.
Innenfor hver posetype er det klar sammenheng mellom pris og vekt.
Detaljer
Det er veldig praktisk med to-veis glidelåser i den ene siden. Det gjør det lettere å regulere varmen og å komme inn og ut av posen. Bak glidelåsen skal det være en kraftig klaff i god konstruksjon for å hindre trekk. Poser uten glidlås har begrenset bruksområde.
Snoren i hodeenden skal kunne snøres helt rundt ved ansiktet og likevel være komfortabel. Under varme sommerforhold behøver den ikke å være fullt så tett. Nakke og skulderlukkinger gir økt isolering, men mange føler seg innestengt med dem. Den er unødvendig på poser, som ikke skal brukes under i sterk kulde.
Enkelte kan ikke unnvære en hodepute for å sove godt. Velg en som ikke er for stor og tung. Bruk eventuelt noe av tøyet ditt som hodepute!
Få det lunere med en lakenpose
Det er flere fordeler ved å bruke en lakenpose sammen med soveposen. Se artikkelen om lakenposer.
Vedlikehold
Det er viktig å lufte soveposen din hver morgen, slik at den ikke blir fuktig og mister isoleringsevnen.
Det forkorter soveposens levetid å vaske den, så det bør kun gjøres én gang hvert 3-5 år, alt avhengig av hvor mye den er blitt brukt.