Kodeordet er tid til barn på lange turer
Vi foreldre kjenner problemet så altfor godt. Familien skal ut av døren. Alle skal være klare på en gang. Det skal tisses. På med yttertøy og sko. Alle skal spennes fast i bilen. Lekesakene må med. Smågodt og drikkevarer skal være lett tilgjengelig. Kjøkkenrullen og våtservietter til nødsituasjoner må heller ikke være vanskelige å finne. Kart, slik at vi finner veien, skal også være innen rekkevidde. Og endelig de uunnværlige cd´ene med fin kjøremusikk.
Endelig avgang
Når alle endelig sitter i bilen og triller ut av oppkjørselen, oppdager jeg, at jeg sitter i tøflene mine. En klassiker, fordi man ikke må glemme noe, så glemmer man seg selv. Nå, skitt au, vi skal jo bare sitte i bilen. Vi har ikke kjørt mange minuttene før Mathias sier ”Er vi snart framme?” – enda en klassiker. For moro skyld sier jeg om tre dager… Men det er egentlig ikke fleip for endestasjonen er San Sebastian i Baskerland på Spanias nordkyst.
En lang tur
Selv om vi er ved godt mot, vet vi også, at det er en veldig lang tur, når man er 3 år og helst vil være ute og spille fotball, klatre og annen fysisk aktivitet så mange timer om dagen som mulig. Mie, som er åtte måneder klager sjelden, men det gjør, at vi som foreldre skal være oppmerksomme på ikke å trekke strikken for langt, selv om hun ikke sier noe. Hun har også behov for å strekke på ryggen.
Før reiste vi på en overfladisk måte
Vi snakker mye om, hvor vi skal og hva som skal skje. Deler turen opp i en masse små etapper. Hver gang vi har kjørt fra halvannen til to timer legger vi inn minimum 15 minutters pause på en rasteplass, der vi kan spille litt ball, gå på toalettet og få noe å drikke. Det betyr med andre ord også, at Rasmus og jeg også skal tilpasse oss et helt annet tempo. Vi har tidligere tatt noen skikkelige rykk, da vi bare stoppet for å tanke. Den tiden er over, men det er behagelig å reise på den nye måten. Vi slapper mer av og nyter hverandres selskap og hygger oss underveis. Det langsomme tempoet gjør, at vi opplever mer. Vi må innrømme, at før vi fikk barn, reiste vi alt for raskt og overfladisk. Kodeordet er tid, og det kan godt være at vi ikke tilbakelegger like mange kilometer som før, men vi ser mer der, hvor vi er.
Tips til kjøreturen
Underholdning i form av lekesaker, bøker, musikk, dvd film
Drikkevarer – helst med så lite sukker som mulig
Mat og snacks – igjen med så lite sukker som mulig, da det gir barna hurtig energi, og gjør dem rastløse.
Kjør eventuelt mens de likevel skal sove.
Ta de lange etappene om natten, dersom det er mulig
Pause etter behov, minimum annenhver time.
Luft ut og se etter tegn til bilsyke
Den lange turen er imidlertid fin trening
Den lange turen har også vist seg å være en gave, for når vi nå drar på camping i Danmark, noe som vi gjør så ofte som mulig, er det sjelden spesielt langt, men mange av tipsene kan alltids brukes på kortere turer.