: Kanalcamping i Vest-Sverige | Din Fritid

Kanalcamping i Vest-Sverige

Har du sans for vakker natur, supre fiskemuligheter og sjarmerende småbyer? Legg til gode muligheter for sykkelutflukter, sandstrender og familieaktiviteter? Göta Kanal er 190 kilometer lang og et av Sveriges største byggverk, men to av campingplassene som smykker den, de er varmt personlige.

Foto: Rasmus Schønning

Det var Baltzar von Platen som tok initiativet til å lage Sveriges største vannvei. Den strekker seg fra Sjøtorp ved Vänern til Mem ved Slätbaken, og på det høyeste er vannlinjen 92 meter over havet. Langs kanalens kanter står det 10.000 trær, og til sammen utgjør de verdens lengste og kanskje vakreste allé.

Men de er ikke bare til pynt; røttene beskytter sandbankene mot erosjon, og de gir også ly for vind og vær til alle båtene som seiler forbi.

- Beliggenheten er super, og siden sentrum bare er et steinkast fra campingen er det alltid noe å finne på. Karlsborg er et naturlig knutepunkt i kanalen, og passasjerbåtene M/S Sandön og M/S Ceres går begge ut herfra og seiler mellom Karlsborg og Töreboda. På den måten kan gjestene våre oppleve Göta kanal selv om de ikke har egen båt, og det er et fint tilbud mange benytter seg av.

– Men vi har andre aktiviteter også; du kan leie sykler og følge oppmerkede stier rundt omkring i Karlsborgsområdet. Mange finner det fristende å prøve kanopadling på Bottensjøen utenfor plassen for å få en skikkelig følelse med vannet. Det er jo noe helt annet å padle på kanalen enn å betrakte den fra land, så det er vanlig at gjestene våre prøver begge deler. Langs kanalen er det 58 sluser, og med rasteplasser, gjestehavner, restauranter og oselige småsamfunn ved nesten alle. Det er vanlig at folk stimler sammen for å titte ens fritidsbåter, store cruiseskip, katamaraner og seilbåter blir løftet enten opp eller ned av store, fossende vannmasser og skjøvet fremover.

Turen starter ved Karlsborgs Familiecamping, som ligger fint til mellom Vättern och Bottensjön. Plassen er omkranset av store furuer, det er god plass mellom vognene og overalt høres muntre skrik og skrål fra fornøyde barn som bader. Her er en fin langgrunn sandstrand med en liten brygge ved siden av, og i høysesongen er pågangen på de 230 plassene stor. Men eieren Christer Hoff gjør sitt beste for at alle skal få plass.

Foto: Rasmus Schønning

God mat og fint miljø

Hvis en bor på en kanalcampingplass, er det nesten selvfølge å gå for fisk til middag. Skal du fange den selv, er Bottensjøen ved campingen eller også området Tiveden som ligger 20 km fra campingen fint egnet. Der er både turstier, fiskevann og vakker natur. Men Hoff tipser også om Klangahamns Fisk i Granvik, som ligger noen kilometer nord for plassen.

– Denne butikken er viden kjent for varene sine, og spesialiteten er selvsagt røkt fisk i alle former og variasjoner. Svenske, lyse sommerkvelder på sitt beste er ensbetydende med barn som aldri ønsker å gå til sengs. For mange er bading, padling eller familiegrilling nok – for andre må det litt ekstra krutt til.

Foto: Lisa Nestersson

- Vi synes at barna er kjempeflinke til å sysselsette seg selv; de spiller ofte fotball og badminton og tar seg en tur med pedalbåtene, og de minste leker gjerne på lekeplassen. De siste årene har vi lagt merke til at familiene ofte tar med egne leker til barna sine – for eksempel trampoliner eller inneleker som playstation. Men det er ingen hvilepute for oss – vi jobber hele tiden for å utvikle campingen slik at gjestene trives best mulig, sier Hoff. Eventyrtur på festningen Byen stolthet er Karlsborgs Festning, og Hoff forteller at omkretsen på byggverket er fem kilometer.

– Flaten tilsvarer 170 fotballsbaner, så den har gigantiske dimensjoner. Baltzar von Platen sto i bresjen for festningen også, men arbeidet med å bygge den tok hele 90 år, så den ble aldri brukt i forsvarssammenheng slik det egentlig var ment. Om sommeren har festningen daglige guideturer, og via kruttsmell, røyk og lyd- og lyseffekter får vi innblikk i hvordan livet var for de som bodde på her i gamle dager.

Etterpå tok vi en velfortjent pause på festningstorget, som nesten er som en egen by i byen. Brosteinbelagte gater og sjarmerende miljø er absolutt en av Karlsborgs familiecampings fordeler. For det er jo egentlig slik, at selve campingplassen en bor på er selve hjertet av ferien. Men siden, om den har så god stemning, så mange muligheter, severdigheter og type beliggenhet som Karlsborgs har, er den sannelig ekstra lett å bli glad i også.

Turen går videre til Askeviksbadet

Camping som ligger ved Sjötorp, men vi passer på å stikke innom Forsviks Bruk rett uten for Karlsborg på veien. Her er nemlig kanalens eldste sluse fra 1813, og om sommeren er det yrende liv nede ved vannet. Før i tiden ble store hjuldampere brukt til å frakte passasjerer og industrimateriale frem til tettstedene, og en av disse var Eric Nordevall II som sank i Vättern i 1856. Nå holder entusiaster på med å bygge en nøyaktig kopi av skipet som skal sjøsettes i 2008, og det er fullt mulig å få en titt inne på selve verftet.

Foto: Rasmus Schønning

Artig på Askeviksbadet

Askeviksbadet Camping og Stugor, som ligger noen gode timers kjøring fra Karlsborg, er ganske liten plass med bare 100 vognplasser og noen få hytter, men her er det desto lettere å bli kjent med folk på. Folk som reiser hit er ute etter sandstrand, klipper til å hoppe og stupe fra, og selvsagt – kanalmiljø.

Plassen ligger nydelig til ved Vänern, en av Europas største innsjøer. Her er det vann så langt øyet kan se, i tillegg til skog og mektige naturområder. De fleste forbinder Göta Kanal med kanopadling, båtturer og utfordrende villmarksaktiviteter, men området er også rikt på kultur. Flere museer, sprudlende småbyliv og oppdagede perler av noen restauranter dukker opp hele veien dersom en er villig til å lete litt.

Foto: Rasmus Schønning

Dagstur til Mariestad

Rett nedenfor selve plassen ligger en sjarmerende småbåthavn. Campinggjestene kan leie både motorbåt, robåt og kano, og mange tar en dagstur ut i skjærgården for å oppleve kanalens mange ukjente sider. Vil en heller holde seg på land, ligger byen Mariestad kort vei unna plassen. Over tusen nordmenn har bosatt seg i byen de siste årene, og sjarm og idyllisk småbymiljø preger Little Norway. Vi falt fullstendig for den koselige gamlebyen med trebygninger fra 1700-tallet, og den kan oppleves på egen hånd, eller også gjennom kulturell byvandring.

En fin detalj er at byen lager egne guideturer for barna, med tempo beregnet på ekstra korte ben. Populær blant nordmenn Både Karlsborg Camping og Askeviksbadet er gode familieplasser der trivsel står i høysetet. De har begge et hav av muligheter for aktiviteter, utflukter og enkle, gode opplevelser som huskes lenge etter at ferien er over. Et naturlig ønske for alle som besøker Göta Kanal, både campingturister og andre, er å komme i nærkontakt med slusene og vannet. Og det gjør du garantert om du legger turen til disse to campingplassene.

Fakta

Karlsborg Camping
Norra Vägen 3
546 33 Karlsborg
Tlf: 0046-505 449 16 eller 0046-505 120 22
Faks: 0046-505 449 16
Epost: info@karlsborgscamping.se
www.karlsborgscamping.se

Askeviksbadet Camping og Stugor
Tlf: 0046-501 514 09
www.askevik.nu
Epost: info@askevik.nu

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden