Sverige:: Verdens lengste allé ved Götakanalen skal reddes | Din Fritid
Sverige:

Verdens lengste allé ved Götakanalen skal reddes

Verdens lengste allé – rekken av trær langs Göta kanal – er truet som følge av syke og døende trær. Nå skal den tradisjonsrike alléen langs vannveien reddes, blant annet ved hjelp av tre-faddere.


Langs den 90km lange Göta kanal er det plantet 16.000 trær

16.000 trær

Göta kanal er en av Sveriges mest kjente og mest populære turistattraksjoner. Kanalen har i 180 år vært et møtested for mennesker fra hele verden og blir besøkt av rundt 3 millioner turister hvert år. Omkring 3.000 båter trafikkerer kanalen i løpet av en sesong. Da Göta kanalen ble utgravd og fram til den sto ferdig i 1832, ble det plantet 16.000 trær langs kanalen. Den gang som nå utgjorde trærne en allé på nesten 90 km og er dermed den lengste alléen i verden. Kanaltrærnes oppgave er ikke bare å danne en vakker ramme rundt Göta kanal. Med sine lange røtter forsterker og støtter trærne kanalens bredder og dermed også hele konstruksjonen. Her i kanalens 180. driftsår er alléen imidlertid truet, fordi mange av de opprinnelige trærne er gamle, syke og døende. Det betyr, at behovet for nyplanting av trær er stort, og at det nå er nødvendig å iverksette et omfattende arbeid, for at det også i de kommende århundrene skal være en allé av levende kanaltrær.


Informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer, håper på stor støtte til nyplanting av trærne langs Göta kanal

Tre-faddere

AB Göta kanalbolag planter hvert år nye trær langs kanalen, men setter nå inn litt ekstra innsats for å skifte ut døende trær. Kastanje, lønn og lind er de treslagene, som skal plantes, og samtidig bytter man ut de døende alm og asketrærne, som har vist seg å være mest utsatt for sykdom. Som en del av redningsoperasjonen tilbyr Kanalbolaget nå alle, som ønsker det, mulighet til å bli tre-fadder. For 2.000 svenske kroner kan du bli fadder til ditt eget tre, men det er også mulig å kjøpe en andel i et tre for 500 kroner. Alle fadderne blir invitert til treplantingsseremoni langs kanalen i november måned. – Det er utrolig viktig for oss å bevare Göta kanal som et kulturelt bygningsverk, og trærne langs kanalen er selvsagt en vesentlig del av dette. I år feirer kanalen 180 år, og vi håper, at det arbeidet, vi nå legger i plantingen, vil komme de reisende til gode de neste 180 årene også, sier markeds- og informasjonssjef i AB Göta kanalbolag, Anna Meyer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden