: Polen Rundt (1:11) – Swinoujscie til Jelenia Góra | Din Fritid

Polen Rundt (1:11) – Swinoujscie til Jelenia Góra

Ideen om å kjøre fra Syd- til Nordpolen kom et år tidligere, da vi på en annen reise, Østersjøen Rundt, kom gjennom det nordlige Polen. Det var så interessant, at vi bestemte oss for å komme tilbake med mer tid til rådighet og oppleve landet enda mer inngående. La oss starte med å møte de, som er med på turen.


Britta og Ole Koch er igjen klar til å bli med Anne-Vibeke på tur

Britta og Ole Koch har tidligere vært med på våre reiser og med stor suksess. Ole er til daglig seniorredaktør på CampingDanmark.dk og Britta underviser i Chi Gong. Britta og Ole kjører i en Bürstner bobil. Jeg har hektet en Tabbert campingvogn på bilen og med meg har jeg mannen min Rasmus og våre to barn Mie (1/2 år) og Mathias (3 år). Vi skal også produsere to Tv-programmer til serien Anne-Vibeke Reiser, så Rikke er med for å hjelpe oss med barna, når vi filmer. Vi er altså tre vokse og to barn i vårt vogntog. Det skal ikke stikkes under en stol, at vi alle føler oss litt tryggere ved å reise flere sammen. Fordommene om Polen henger i oss, men som på tidligere reiser som f.eks. til Russland, vet vi også, at med en god porsjon sunn fornuft og oppmerksomhet, kommer vi langt.


Flott morgen i Swinoujscie foran Polferries. Nå begynner turen

Starter i syd

Vi har gitt turen vår overskriften fra Syd- til Nordpolen. Det er selvfølgelig snakk om nabolandet Polen – det gjør reisen umåtelig lettere å gjennomføre. Vi kjører i april og mai måned. Etter ankomst i Swinoujscie setter vi nesen rett mot syd. Vi ankommer med fergen fra København om morgenen. Det er en flott dag. Alle er godt uthvilt til den lange kjøreturen, som venter oss. Vi vil forsøke å rekke så langt mot syd som mulig.


Rasteplassene er der, men det er stor forskjell på standarden

Veiforhold og rasteplasser

Det er forholdsvis langt mellom rasteplassene jo lenger sydover vi kommer. Det er til gjengjeld god plass på bensinstasjonene, så vi bruker de i stedet. De få rasteplassene, vi finner, har ingen fasiliteter, men vi har jo alt vi trenger i campingvognen og bobilen. Veiene, som er godt skiltet, skifter mellom å være ekstremt gode og veldig dårlige. Det er tydelig, at man er i full gang med å gjenoppbygge hele veinettet og det er enda tydeligere, hvor langt man har kommet. Der, hvor veiene er fine, kjører vi med ca. 80 km i timen og der hvor de er veldig dårlige er vi helt nede i 40-50 km i timen. Det betyr en del på en dagsetappe, så vi når ikke fram til den planlagte tiden. I stedet gjør vi noe helt annet.


Britta kreerer på kjøkkenet. Vi har alt med og er uavhengige

Fyllte vognene hjemmefra

Vi har proviantert hjemmefra, så vi stopper for å spise kveldsmat og legge barna. På den måten kan vi i ro og mak kjøre det siste stykket, selv om det blir mørkt før vi kommer fram. Det optimale hadde vært å rekke fram mens det er lyst, fordi det er lettere å finne veien og stille opp på campingplassen. Begge barna er imidlertid sultne, så det gir mer mening å ta en pause, spise kveldsmat, for deretter å kjøre til campingplassen. Det er helt sikkert også det beste for barna. Britta får i en håndvending tilberedt et deilig måltid til oss alle, og vi kan bare sitte i bobilen, der begge stolene i førerhuset kan vendes.


Mie er etter en god pause igjen klar for å kjøre

Barna klarer det fint

Selv om barna våre er veldig vant til å reise, er denne dagsetappen lang. Men de sier ingenting, når de igjen plasseres i baksetet i sine bilstoler. Jeg tror hemmeligheten er, at vi alltid tar de pausene som de krever og at vi aldri kjører dem over den grensen, der alt blir veldig uoverskuelig for dem. Vi stopper lenge før. Underveis blir de underholdt med lek, lesing, sanger osv. De får rikelig å drikke (uten sukker) og en enkel godbit for kosens skyld. Og så prøver vi så godt det er mulig å kjøre, mens de likevel skal sove. Nå har de fått kveldsmat og nattøy på, så vi kan kjøre det siste stykket og bare bære dem inn i seng, når vi kommer fram.


Veiene er veldig variable, men inntil videre ok

Ringer til plassjefen

Jeg har ringt til plassjefen for å høre, hvor sent vi kunne komme. Med beskjeden om, at vi bare triller inn på plassen, når vi kommer fram, kan vi nå uten stress og mas kjøre det siste stykket. I byen Jelenia Góra er det skiltet hele veien til campingplassen, og vi finner den uten problemer, selvom det er mørkt. Det tar bare noen få minutter å stille opp og få strøm på vognen. Før vi vet ordet av det ligger vi i sengene våre og nyter at vi er kommet fram. I morgen skal vi ikke kjøre, men ut og oppleve det første stykke Polen. Det vi har sett foreløpig, er bare gjennom frontruten… På gjensyn i morgen Anne-Vibeke Isaksen og Co.

Vi overnatter på

Jelenia Gora Cieplice – Sloneczna Polana Ul. Rataja 9 58-560 Jelenia Gora tlf.: (075) 7552566 email: info@campingpolen.com www.campingpolen.com.

Campingplasser

Det er rundt 200 campingplasser i Polen. Find dem på www.tourpol.com´ Forvent ikke at alle campingplasser på bilkartet også finnes i virkeligheten. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret. Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.

Del 2: Klikk her

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden