: På camping i uoppdagede Nordøstpolen | Din Fritid

På camping i uoppdagede Nordøstpolen

I det Mazuriske Sjøområdet i det nordøstlige hjørnet av Polen finner man både historie, vakker natur og uberørt kultur. Ikke noe av det er overbefolket av turister. Med campingvogn på kroken er det lett å komme fra sted til sted, selv om de fleste campingplasser fortsatt er under utvikling.


Ulveskansen – Hitlers østligste kvarter

Det er vanskelig å besøke Polen uten å møte historier fra 2. Verdenskrig. I Gierloz ved byen Ketrzyn ligger Hitlers østligste hovedkvarter og gjemmer på utrolige historier. Opprinnelig besto skansen av 80 bunkere med åtte meter tykke betongtak. Han bodde i nr. 13, men det er ikke så mye igjen av den i dag. Görings bunker, nr. 16, er bedre bevart. Hitler bodde på stedet fra juni 1941 til november 1944. Den 20. juli 1944 forsøkte en gruppe tyske offiserer å myrde Hitler, men uten suksess. Tyskerne sprengte selv stedet i småbiter i 1945 før russerne kom.


Velter oss i ruiner

Man går rundt i de gamle ruinene og får en god forståelse for stedets viktige rolle. Flere av bunkerne er avsperret, av den enkle grunn at de er for farlige å gå inn i. Man går rundt på egen hånd og utforsker stedet. Det er på en måte litt merkelig, fordi den stygge betongen og all ødeleggelsen symboliserer noe stygt og uhyggelig, men samtidig synger fuglene og løvtrærne strekker seg mot den blå himmelen. Et par timer på stedet er passe for å se det meste.


Lunsj i det fri

Selv om det alltid anbefales å sette fra seg campingvognen på en campingplass og deretter dra på oppdagelsesferd, kan det saktens la seg gjøre å kjøre fra sted til sted og parkere hele vogntoget. Det skaper frihet. Selv om det ikke er så mange rasteplasser, er det likevel mulig å finne parkeringsplasser, der man kan spise lunsj i det fri. F.eks. ved en bondegård. Polakkene er utrolig gjestfrie.


En fantastisk liten landsby

Landsbyen Zywkowo ligger 13 km nord for Gorowo Ilawekie (vei 511) og få hundre meter fra grensen til Kaliningrad. Parkering koster en Euro, som innkreves av den lokale bondekonen. Zywkowo er utrolig spesiell. Byen har flere storker enn innbyggere. Det er bare åtte gårder, men mer enn 40 storkereder og opp til 150 stork. Man går rundt mellom gårdene og lokalbefolkningen er helt komfortabel med, at man går omkring.


Storker overalt

Flere steder er det bygget utsiktstårn, som man kan komme opp i, slik at man virkelig kommer tett på. Storkene virker heller ikke sjenert av, at man står få meter fra dem. I en av låvene er det en utstilling, der man kan få vite mer og også legge igjen et par mynter, hvis man vil støtte området og storkene. Dette området av Polen har den største konsentrasjonen av stork. Og det er herlig å se alle de langbente fuglene. Man begynner faktisk å savne de gode gamle storketidene i Danmark.


Masser av campingplasser

Nok en dag finner vi oss godt tilrette på en campingplass. Den ligger bra plassert, og fasilitetene er greie nok, men ikke noe å skrive hjem om. Men, vi har da også alt i vognene, så vi er ikke så avhengige. Det har vært en opplevelsesrik dag, så vi spiser kveldsmat og kryper til køys.

Fakta

Det er drøyt 200 campingplasser i Polen. Finn dem på www.tourpol.com
Regn ikke med, at alle campingplassene på bilkartet finnes når man kommer fram. Få en oppdatert brosjyre på turistkontoret:
Polska Statens Turistbyrå, Stockholm, tlf. 00 46 8 21 60 75.

Vi bodde på Mikolajki Wagabunda.


Gode råd

Overnatt aldri i det fri og kjør fra sted til sted på dagtid. Veiene er riktig gode eller virkelig dårlige – kjør etter forholdene, og pass ekstra godt på, hvis du kjører med campingvogn, fordi den er mer sårbar enn f.eks. en bobil.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden