: Europeisk Kulturby 2009 - Vilnius | Din Fritid

Europeisk Kulturby 2009 - Vilnius

Litauens hovedstad Vilnius står i kulturens tegn i 2009. Hovedstaden blir Europeisk Kulturby og byr på 120 kunst- og kulturprosjekter og mer enn 900 forskjellige evenementer, hvorav 2/3 vil være gratis.

Den litauiske hovedstad Vilnius lægger i disse dage sidste hånd på forberedelserne til den stort anlagte åbningsceremoni nytårsaften. Den 31. december 2008 ved midnat bliver indbyggere og tilrejsende i Vilnius vidner til et spektakulært show af den tyske instruktør, scenograf og lyskunstner Gert Hof, der er kendt for sine opsigtvækkende og storslåede lysshows, som han har lavet i bl.a. Atlanta, Beijing og Berlin.

- Alle, som kommer til Vilnius nytårsaften 2009, vil sent glemme denne aften. Vi fejrer ikke blot nytåret, og at Vilnius bliver Europæisk Kulturby, men også Vilnius’ 1000-års navnejubilæum. Det musikalske show @ hofmann Spragtukas vil sammen med Gert Hofs komposition af lys omdanne byen til en kæmpe fest og markere starten på dette historiske år, siger Elona Bajorinienė, direktør for Vilnius – European Capital of Culture 2009.

Vilnius bliver et overflødighedshorn af kunst- og kulturtilbud i løbet af 2009. Det samlede program tæller mere end 120 forskellige kunst- og kulturprojekter samt mere end 900 events, hvoraf 600 vil være gratis. Vilnius inviterer i 2009 også til Kulturnat, det foregår den 21. juni i forbindelse med sommersolhverv. Kulturnatten byder på et væld af kirkekoncerter, åbne kunstmuseer og gallerier, open air biografer, laserlysshows, digtoplæsninger, danselektioner og meget mere.

Flere danske kunstnere er involveret i Vilnius’ kulturarrangementer i 2009.

Idéen med De Europæiske Kulturbyer har eksisteret siden 1985. En europæisk kulturby er en by, som har en vis kulturarv, et rigt kulturliv og som repræsenterer en europæisk bred mangfoldighed. Kulturbyen skal på samme tid tiltrække et internationalt publikum og inspirere kulturbyens og landets egne borgere. København var Europæisk Kulturby i 1996 og en by i Danmark skal igen være kulturby i år 2017.

Se mere om programmet på den officielle hjemmeside: culturelive.lt.

Fakta om Litauen og Vilnius

• Litauen er det sydligste og største av de tre baltiske landene.
• Litauen har ca. 3,4 millioner innbyggere, hvorav 550.000 bor i hovedstaden Vilnius.
• Litauens areal er 65.200 km2 noe som er litt større enn Danmark.
• I 2009 feirer Litauen sitt 1000 års jubileum, da landet for første gang ble nevnt i år 1009 i en skriftlig kilde, som forteller om en munk, som blir drept av hedninger på grensen mellom Russland og Litauen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden