: Tartu, Estland: Framtidens camping eldorado | Din Fritid

Tartu, Estland: Framtidens camping eldorado

Det er hyggelig å besøke campingplasser i Smögen og Sæby, men kanskje kan reisen neste år gå til en av våre spennende nabonasjoner i øst? Stadig flere har oppdaget Baltikum som et eldorado for campere.

Tiit Kollist valgte å satse på camping i Estland allerede for fem år siden, og har opplevd stor økning i antall besøkende.

Flokkevis av tyskere, hollendere og østerrikere har oppdaget Baltikum som sitt reisemål for å oppnå feriedrømmene.

Billig opphold og nye opplevelser er to argumenter for at kontinentets caravanister i stadig større grad legger kursen østover.

– Vi startet med campingdrift etter oppfordring fra den tyske bilforeningen ADAC, sier Tiit Kollist.

Han eier og driver Waide Motell i tettstedet Elva, tyve minutters kjøring fra Estlands nest største by, Tartu. I Estland er campingplassene som regel i integrert i annen drift, det vil si at driverne ofte kombinerer campingplassen med hotell eller spasenter. Camping utgjør fortsatt en liten del av driften ved Waide, men veksten er betydelig.

– Siden vi startet i det små for fem år siden, har stadig flere gjester besøk oss. Noen nordiske stikker innom, men de fleste er tyskere og hollendere, sier han.

Like ved campinganlegget har en lokal kunstner fått boltre seg på noen trestammer. Denne stubben ble til en solsikke.

Etter henvendelsen fra ADAC og senere ECC gikk Kollist i banken og ba om lån. Pengene brukte han til å opparbeide 50 plasser med 16 ampers strømpunkter. Et nytt garderobeanlegg tok form, hvor både dusjer og toaletter holder høy standard. En dusj koster 12 kroner, og da står du så lenge som du ønsker. Dessuten ble det laget et vaskerom, hvor både klær og kopper kan vaskes. Waide tilbyr også tømmestasjon for vogner og bobiler.

– Hvert år kommer det representanter fra ADAC og ECC for å godkjenne driften, sier Kollist.

Over hele campingplassen er det lagt inn trådløst nettverk, som gjestene kan benytte fritt. Er man av det sosiale slaget står badstua med plass til 15 klar til disposisjon.

– Vi opplever at mange av våre campinggjester velger å kjøre sammen.

Akkurat nå har vi 18 bobiler fra Østerrike på besøk i en liten uke. Når man reiser sammen i grupper kan vi tilrettelegge bussturer i Sør-Estland og arrangere folkedanskvelder, sier han.

Kollist er sikker på at campingturisme i fremtiden blir viktigere for Waide.

– Det er derfor jeg har valgt å satse så mye som jeg har gjort. Mange nordmenn har bodd på motellet, men vi savner flere campingturister fra Norge, smiler han.

Waide ligger like ved hovedveien fra Tartu til Riga. En del av campingvogn og bobilturistene er naturlig nok dropin kunder. På Waide blir alle tatt i mot.

– Selv om sesongen varer fra mai til september, blir ingen avvist ved porten.

– I fjor hadde vi en bobilturist fra Tyskland som overnattet fra 31. desember til 1. januar, sier han.

Det rosa rådhuset er kjennetegnet for gamlebyen i Tartu.

Et av Tartus mest fotograferte bygninger, er det skjeve huset i gamlebyen.

Besøker Tartu

Mange av Waides besøkende kommer for å bli kjent med Tartu.

Universitetsbyen er ennå ingen turistmagnet. Nærmest som en godt bevart hemmelighet ligger den litt for seg selv, plassert i sørøst, bare en times kjøring fra grensen til Latvia. Med hundre tusen innbyggere er den Estlands nest største by, og sikkert også den nest vakreste. På begge sider av Mammaelven (Emajõgi) har byen utviklet seg fra å være en sliten sovjetisk militærbase, til å bli en åpen møteplass, spennende kulturby og et suverent feriested for familier.

På sommeren dominerer finværet. Midt i byen ligger Kanalen, nærmest som en åpenbaring for alle badeglade mennesker. Den kilometerlange sandstranden kan på enkelte dager romme 2-3000 mennesker.

I de nye og moderne handelspalassene får du kjøpt de samme klærne som hjemme – til omtrent de samme prisene. Tiltrekkes du derimot av de mange markedene som finnes i byen, kan du gjøre virkelige varp. Markedene har det utroligste utvalg. Anne Turg, fem minutters kjøring fra sentrum, tilbyr alt fra fotballskjorter, grønnsaker, hjemmelaget håndverk, fiskeutstyr, dongeriklær og bildekk.Velger du i stedet innemarket Sepa Turg, finnes det beste utvalget av klær både for voksne og barn. Kvaliteten varierer, men stort sett er det gode varer som tilbys, til en sum penger du må tilbake på 70-80- tallet for å oppleve.


Kulturtradisjoner

Det er mange gode grunner for å reise til Tartu. På høst og vår er det kulturbyen Tartu man besøker. 200 meter fra hovedgaten Rüütli ligger Vanemuise Teater og Konserthall. Bygget ble nærmest symbolet på den nye tid, da det sto ferdig i midten av 90-tallet. Rundt omkring i byen finnes det minnesmerker som er verdt å studere.

Ruinene etter den store katedralen ligger på toppen av Universitetsparken, og er Universitetets Historiske Museum. Her kan man rusle rundt og nyte både ruiner og utsikt, og slå av en prat med de mange statuene som er plassert rundt om.

I det hele tatt preger museene byen. Med 40 store og små museer har både den historisk interesserte og den kunstinteresserte mange muligheter. Midt på rådhusplassen ligger for eksempel kunstmuseet, nasjonalmuseet er alltid interessant, barna vil kanskje besøke dukkemuseet?, og for idrettsinteresserte har man et eget sportsmuseum. Et besøk i KGB-museet gir et skremmende innsyn i hvordan politiske fanger ble behandlet i vår nære fortid.

Universitetsby Svensker finner man over alt. Og de setter gjerne spor etter seg, men sjelden så tydelig som i Tartu. I 1632 fant nemlig svenskekongen Gustav II Adolf ut at det ville passe med et universitet i byen. Universitetet ligger der fremdeles, og byen er blitt Estlands viktigste utdanningssenter. Inn og ut av hoveddøren på den 200 hundre år gamle og ærverdige hovedbygningen, strømmer 17000 studenter. Tilbudet er uendelig, og ungdommene kan studere alt fra legevitenskap og sosialt arbeid til europeiske studier og norsk! Det er faktisk et tyvetalls estere som hvert eneste år studerer norsk ved universitet.

25 kroner koster denne retten på fastfoodrestauranten på Waide.

Billig mat

I Estland sparer man lite på å lage maten selv. På campingplassen Waide har man et fastfoodkjøkken som tilbyr alt annet enn pølser med pommes frites.

En snitsel med bakte poteter og salat kostet sommeren 2008 25 norske kroner. Slår du deg løs med en halvliter øl til måltidet, må ni kroner legges til.

Dagens suppe koster 12 kroner. Som boende på Waide kan du også velge å spise hotellfrokost til den nette sum av 25 kroner.

Restaurant-prisene i Estland varierer mye. Tallinn er desidert dyrest, men nordmenn synes likevel det er rimelig i forhold til nivået hjemme. I Tartu halveres prisene, og ute på landsbygda, som for eksempel på Waide, er prisene Enda lavere. På rådhusplassen i Tartu koster en hovedrett fra 35 til 100 kroner, og normalprisen ligger på rundt 40-50 kroner.

En times kjøring sør for Tartu ligger Baltikums høyeste «fjelltopp», Suur Monamägi. Det rager 318 meter over havet, og fra utskikkstårnet ser man både Russland og Latvia.

Mange opplevelser

Opplevelsene i Estland står i kø for alle som er nysgjerrige på andre lands kulturer, natur og tradisjoner.

Esterne er et stolt folkeslag, og er man så heldig å treffe på et marked eller ulike festivaler, som det arrangeres hundrevis av hver eneste sommer, tilbys gjestene hjemmelaget oster, kjøttretter, håndverk, klær, strikketøy og smykker i et utvalg som setter norske martnasdager, hvor spekepølser, lakris i løs vekt og vårruller spiller hovedroller, i forlegenhet.

Naturen i Baltikum er naturlig nok helt annerledes enn hjemme. Et flatt men innholdsrikt landskap er hva som venter tilreisende. Velger man bort hovedveiene og setter kursen ut på landsbygda, er mulighetene mange. I de mange vassdragene kan fiskesnøret slenges ut i håp om at en ørret eller en abbor biter på. Den daglige svømmeturen er svært enkel å gjennomføre.

Omtrent hver eneste bygd med respekt for seg selv har en opparbeidet strand ved et vann eller en elv.

Temperaturen i sommerhalvåret kommer sjelden under 20 grader.

På rådhusplassen i Tartu florerer uterestaurantene.

Godt å vite:

Estland har i likhet med de to andre baltiske statene vært okkupert flere ganger. Sist gang var det russerne som hadde herredømme. 23. august i 1989 holdt to millioner mennesker hverandre i hendene, fra Tallinn i nord til Litauens hovedstad Vilnius i syd - en strekning på 600 km. Demonstrasjonen ble kalt ”Den syngende revolusjon” fordi alle protesterte mot Sovjetsamveldet ved å synge patriotiske sanger. Sangdemonstrasjonen satte fart i selvstendighetsarbeidet, og 24. august 1991 ble Estland anerkjent som egen stat. Første mai 2004 ble landet medlem av EU. I vår ble nasjonen medlem av Schengen-samarbeidet, som betyr at pass ikke er nødvendig for å besøke landet. Estland har ca. 1,4 millioner innbyggere, hvorav 65 prosent er estisktalende, og 35 prosent er russisktalende.

Tartuer Estlands eldste by, og er første gang nedtegnet i historisk materiale i 1030. På 1200-tallet var byen en vigtig hansaby, og drev handel med andre byer i østersjøregionen. Byen har 100.000 innbyggere, hvorav 17 prosent av disse er russisktalende. Byen er Estlands andre største og er spesielt kjent for sitt utdanningsmiljø rundt det snart fire hundre år gamle universitetet.

18 campingplasser
De 18 campingplassene som offisielt finnes i Estland har sammen laget en egen hjemmeside, som sender leserne videre til hver enkelt campingplass. Et offisielt forbund for campingplasser er ennå ikke startet.

Reisemåte
Det finnes to ferjeruter mellom Sverige og Estland; Kapellskjær - Paldiski og Stockholm - Tallinn. Tallinksilja er det største ferjeselskapet og tilbyr daglige avganger både til Riga og Tallinn fra Stockholm. Fra Kapellskjær til Paldiski er det AS Baltic Scandinavian Lines som opererer. Rederiet er opprinnelig et frakteselskap,men tar med biler med campingvogner og bobiler til enrimeligere pris. Fra Paldiski og Tallinn er det drøye to timers kjøretur til Tartu.

Korte avstander
Estland er ikke større enn 45 000 kvadratkilometer, og avstandene er derfor korte. Mellom Tallinn og Tartu er det 18 mil, og på de nye veiene går turen unna på et par drøye timer.
Badebyen Pärnu ligger 13 mil fra Tallinn. Grensebyen Narva, som har over 80 prosent russisktalende innbyggere, ligger 200 kilometer fra Tallinn. Skimetropolen Otepää, ligger tre kvarters kjøring fra Tartu. Her finnes også et svært populært spasenter. Fra Tartu til Riga er det 23 mil.

Klima
Tartu har et typisk innlandsklima, og temperaturene kan variere fra minus 25 om vinteren til godt over 30 grader om sommeren.

Shopping
For nordboere er markedene spennende, men i butikkene kan man også finne mye billig og bra. Krystall og sko er mye rimeligere enn i Norge, og håndverksprodukter er nesten skammelig billig. Et godt tips til far, er å utføre service av bilen på et merkeverksted. ”Halve Finland” drar over med farkosten, og sparer både tusen- og hundrelapper på verkstedsbesøket.

Valuta
Valutaen heter Kroon. Den enkleste måten å ta ut penger på, er å benytte minibanker som finnes overalt. Mastercard og Visa er de best egnete kredittkortene i Estland.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden