: Norge: Steigen i Nordland – et eldorado for fricampere | Din Fritid

Norge: Steigen i Nordland – et eldorado for fricampere

Kan man tenke seg noe mer idyllisk enn å legge seg til med campingvogn eller bobil på en åpen gresslette ned mot havet og nyte en solvarm sommerkveld, mens midnattsola speiler seg i blankt hav? Dette er fullt mulig om en tar turen til Steigen kommune i Nordland.

Kystkommunen Steigen med sine 2875 innbyggere, fordelt på 1013 kvadratkilometer, ligger ca. 100 kilometer nord for Fauske, langs E6. Fra Tømmerneset tar en av på riksvei 835 og nærmest stuper inn i den 8062 meter lange Steigen-tunnelen, som danner porten til Steigen-distriktet. Hovedveien holder god standard, men så snart en beveger seg over på det lokale veinettet må en hele tiden være på utkikk etter møteplasser for kommende trafikk.

Landskapet består av spisse tinder, vide og smale fjorder, og ut mot Vestfjorden opplever vi flate jordbruksområder, fine sandstrender, holmer og øyer som danner en fin skjærgård. På rasteplassen Forsan ved Sagfjorden, har Statens vegvesen gjort en flott jobb.

I tillegg til selve rasteplassen er det laget en oppstillingsplass for bobiler og campingvogner. Utsikten nordover mot Hamarøy er fantastisk med Hamarøy-skaftet (613 meter), med sin karakteristiske profil, som det mest iøynefallende. Østover rager en tannrekke av tinder på godt over 1000 meter.


Engeløya

Den naturskjønne Engeløya, som er landfast via to broer, peker seg ut som selve juvelen i dette naturlandskapet. Bø-sanden ved tettgrenden Bø er et ypperlig sted å slå seg ned med bobil, campingvogn eller telt. Her kan mannyte en fullkommen ro i et kommunalt friluftsområde, nær en stor attraksjon fra krigens dager – Batteri Dietl, Europas største kystfestning. Området består blant annet av en stor gresslette ned mot en fin sandstrand. Stedet er populært blant nordlandscampere, derfor er det er smart å være tidlig ute, om en ønsker å tilbringe en sommerhelg i denne naturidyllen.

Belønningen kan være en plass med en førsteklasses utsikt utover Vestfjorden, med Lofotveggen i det fjerne. Skulle i tillegg værgudene være i et riktig godlune, kan en på kveldene, og i den lyse sommernatta, få muligheten til å nyte midnattssola over Lofotveggen, eller drive sjøfiske etter torsk og sei.


Batteri Dietl

For å kunne kontrollere norskekysten anla Hitler flere kystfestninger. En av disse, Grådussan på Bø, hadde en strategisk beliggenhet ved Vestfjorden og innseilingen til Narvik, og ble valgt som sted for Batteri Dietl. Men også jernalderhøvdingene har benyttet seg av denne utsiktsposten. Byggingen av det kjempestore festningsanlegget startet i 1942. Rundt 3000 mann arbeidet i og rundt festningen. Senere kom ytterligere 2000 russiske krigsfanger, som utførte mye av tungarbeidet. Mer enn 500 av disse døde her, og er hedret med et krigsminnesmerke like sør for Bø. Bygda Bø ble omdannet til en festningsby, og lokalbefolkningen ble evakuert. De 3 enorme «Adolf-kanonene» med sine 22,5 meter kanonrør og en diameter på 40 centimeter, veide 158 tonn og hadde en rekkevidde på over 50 kilometer. Kanonene ble aldri avfyrt. Lokale ildsjeler, i samarbeid med Steigen kommune og Nordland fylke, har fått til et museum i en av bunkerne. Selve kanonene er borte, men på museet i Harstad kan man se en tilsvarende. Festningsanlegget er absolutt verdt et besøk, hvor en kan få en guidet tur gjennom anlegget og blir fortalt om dets innvirkning på dagliglivet til lokalbefolkningen.


Kulturkommune

Steigen satser mye på kulturelle og turistrelaterte aktiviteter hele året, men tilbudene står nærmest i kø i feriemåneden juli. Her blir en tilbudt alt fra opera og sagaspill til øyvandring. Flere av tettstedene har sine «dager», hvor en blir tilbudt lokal mat, friluftsaktiviteter og konserter. Her foregår også det årlige verdensmesterskapet i klippfiskkasting i fiskeværet Helnessund, ytterst i Leinesfjor-den. I tilknytning til selve mesterskapet, som blir holdt på stedets kaiområde, arrangeres det et marked med tilbud på både lokale og mer eksotiske matretter som møsbrømlefse og grillet hvalkjøtt. Andre populære attraksjoner er en gjettekonkurranse, der en skal gjette vekta på en levende kveite - plassert svømmende i en plastbalje. Og passer det sånn, stikker Fiskerioppsynets nyervervelse, kystvaktskipet «Heimdal», innom og holder åpen båt for besøkende. I tillegg byr de på en fartsfylt og våt opplevelse i deres ribbåter – for dem som tør. I tillegg til godt oppmøte av lokalbefolkningen, kommer det mange tilreisende i båt og bil fra distriktene omkring.

VM i Klippfiskkasting

Selve VM er inndelt i en kvinne- og en herreklasse. Siden dette er et relativt nytt mesterskap er det stort sett norske deltakere. Her kan en bli presentert for de mest forunderlige kasteteknikker, for å få den plastemballerte klippfisken til å lande i en linestamp 8-10 meter unna. Publikum er svært engasjerte, og heier frem sine helter til stor jubel og latter.


Naturlandskapet

Mer eller mindre hele Steigen kommune fremstår som et landskapsmaleri, med kneisende fjell, små tettsteder og hvite sandstrender, som godt kan måle seg med dem en finner på mer sydlige breddegrader. Vakre fjordpoller og en øygard ut mot storhavet, hvor en kan drive havfiske eller øyvandring. Det flate landskapet og vegnettet egner seg godt for sykkelturer.

De få campingplassene, som er i området, har vært helt eller delvis stengt i de senere år. Men det finnes en rekke steder hvor en kan fricampe for natten. Er en i tvil, er det bare å spørre de fastboende før en slår seg til. Ellers er det flere rorbuanlegg og flottelystbåthavner som tilbyr overnattingsmuligheter. Tilstrømningen av båtturister til området, er også stor. En weekend er egentlig for kort tid for å få med seg alle de koselige småstedene, med alle sine tilbud til ferierende gjester. Så tar man først turen, bør en sette av en ukes tid for å nyte denne perlen for campere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden