: Østerrike: Camping i Wien 1/2 | Din Fritid

Østerrike: Camping i Wien 1/2

Wien er en by med en overflod av severdigheter. Den gamle residensbyen har i sin bykjerne så mange severdigheter, som kan besøkes på et par dager. Det er enkelt å bevege seg rundt, trikken kjører langs byringen, man kan ta en hestedrosje eller bruke sykkelen sin fra campingplassen i Klosterneuburg, hvis man ikke foretrekker å ta toget.

”Radler” – en forfriskende drikk

Campingplassen ligger rett ved sykkelstien langs Donau. Denne sykkelstien starter egentlig allerede et langt stykke inne i Syd-Tyskland og følger elven langs den såkalte ”Treppelweg”. Det er den stien, som før i tiden ble brukt til å trekke prammene opp langs elven. Det var selvfølgelig hester, man brukte den gang. I dag er det ikke bruk for stien til den typen arbeid mer, fordi alle båtene jo er blitt motorisert. Mesteparten av syklistene bruker strekningen fra Passau til Wien – og de kommer i tusentall hele sommeren igjennom.
Man kan altså dra via denne vakre sykkelstien langs Donaus bredde helt inn til sentrum. Ved sentralstasjonen Schottenring sykler man så opp langs gaten med samme navn. Det er begynnelsen på den indre ringveien, som fortsetter langs Burgring, Opernring og Schubertring. Det er stort sett sykkelsti hele veien rundt. Man skal imidlertid være litt forsiktig ved enkelte bratte oppkjørsler ved noen av gatene. Byplanleggerne har ikke alltid tenkt som syklister. Det er deilig skygge langs det meste av turen og det kan man nok trenge en varm sommerdag. Man behøver heller ikke å frykte verken sult eller tørst. Langs ruten er det små kafeer og restauranter, der man kan komme inn i ledig fritids- evt. sykkeltøy og få en forfriskning. Det samme gjelder også Wiens mange fortausrestauranter, der man kan komme i ledig antrekk.

Det er så mange syklister på ruten langs elven, at bryggeriene har laget en spesiell drikk, som heter ”Radler” (som betyr: syklist). I sommervarmen er den herlig forfriskende. En iskald blanding av sitronbrus og øl. Så den kan man trygt drikke uten å komme i konflikt med trafikkreglene.

Hundertwasser´s kraftverk ved Donau

Hundertwasser

Det er et egennavn, selv om det også kan bety ”hundre vann”, noe som man nok kunne lures til å tro i varmen på sykkelstien. Det er ganske enkelt navnet på en moderne arkitekt, som er blitt veldig berømt. Spesielt her i Wien. Byen har jo på forhånd en overflod av bygningsmessige severdigheter, så hvorfor egentlig beskjeftige seg med moderne byggevirksomhet? Han var egentlig maler og gikk veldig inn for økologi. Det var vel å merke på et tidspunkt, da det ikke var så veldig mange andre, som gjorde det. På et tidspunkt inngikk han et samarbeid med en arkitekt, Professor Krawina fra Berlin. Sammen hadde de en ide om å lage hus, der menneskene ville føle seg bedre til pass og i en nærmere tilknytning til naturen og dens former. I 1983-86 virkeliggjorde de sine ideer i et bygningskompleks, som i dag er et av de mest besøkte hus i Østerrike. Nå kan man ikke besøke huset innvendig, fordi det er private leiligheter. Det er imidlertid likevel verdt et besøk og veldig beundringsverdig.

Langs med sykkelstien møter vi allerede en av de bygningene, som er ført opp i hans stil – og det er et el- eller kraftverk.

Wiens bygninger

Vi kan deretter gå på oppdagelsesferd i Wiens sentrum. Dette overflødighetshorn av minner fra det gamle keiserriket, der man bare kan stå og forundre seg over hvordan det var mulig å samle all den prakt i disse bygningene. Den bereiste camperen vil nå naturligvis riste på hodet, når jeg nå bare nevner de mest kjente og vil fortelle litt om dem som en ren reiseinspirasjon.

Votivkirche

Votivkirche

Den er ikke særlig gammel, bare 125 år. Den ble innviet i 1879 etter en folkeinnsamling av penger. Den er bygget i nygotisk stil og stor som en domkirke, noe som den imidlertid aldri er blitt opphøyet til. Det var den daværende keiserens bror, som tok initiativ til innsamlingen, i takknemlighet for at keiseren hadde overlevd et attentat. Kirken ligger for øvrig rett ved siden av universitetets hovedinngang og det er en liten vakker park ved kirken, der vi satt og nøt folkelivet på boulevarden foran oss, samtidig som vi kan beundre de vakre tvillingtårnene, som står helt hvitt mot en dypblå himmel.

Rådhuset

Også denne bygningen er fra det 18. århundre og har erstattet et tidligere rådhus, som lå ikke så langt herfra. Dette nye rådhuset har en praktfull festsal, som fyller hele den innvendige lengden av huset. Tårnet er 100 m høyt. Syv indre gårder kan man finne bak fasaden og i disse finner det alltid sted en eller annen begivenhet, mest konserter eller teaterforestillinger. Det kan imidlertid også være, at plassen foran rådhuset er opptatt av andre aktiviteter. Om sommeren er det filmfestival, der filmene vises på et kjempelerret, det kan også være marked og i adventstiden er det i hvert fall et veldig berømt julemarked.

Når vi nå er i dette kvarteret, så kan vi passe på å besøke en mindre kjent kirke, som ligger litt inneklemt på Minoritenplatz.

Leonardos ”Den siste Nattverd” i mosaikk

Minoritenkirche

Rent bortsett fra at kirken er fra 1200-tallet og grunnlagt av Fransiskanermunkene, framstår det innvendige mer i tradisjonell fransk gotikk. Kirken har hatt tilknytning til hoffet, og ligger jo også bare et steinkast fra Hofburg. Det er to store severdigheter innendørs: en byste av Franz av Assisi, som jo var grunnlegger av tiggerordenen ”Fransiskanerne” og så et stort bilde, som er framstilt i en fargestrålende mosaikk. Det heter ”Den siste Nattverd” og er en tro kopi av Leonardo da Vinci´s bilde i Milano. Hvis du vil se dette bildet, er det faktisk den eneste mulighet til å se det.

Volksgarten

Fra Minoritenplass er det bare noen få skritt sydover, så kommer vi til en av byens mest berømte parker ”Volksgarten”. På norsk ville den hete Folkeparken og det er med full rett, at den har fått dette navnet. Den har etter sin åpning i 1822 vært åpen for hele folket, selv om utsikten til slottet ”Hofburg” er ganske umiddelbar. Det var her, Johann Strauss senior avholdt mange av sine konserter og hvorfra mange melodier fløt ut over hele verden. Ta også en titt på det skjønne lille Theseus tempel og nyt i det hele tatt atmosfæren ved springvannet. Underveis får vi sett en masse statuer og ikke minst den flotte av keiserinne Elisabeth, som var elsket av hele folket og hadde sitt kjærlige kallenavn ”Sissi”, som hun ganske visst hadde fått av faren, men det ble brukt av folket med glede. I 1950-årene ble det laget en romantisk film med Romy Schneider i hovedrollen og campere fra min generasjon kan nok huske den.

Hofburg

Hofburg

På parkens østlige side troner så slottet over alle slott: Hofburg. Keiserens enorme palass. Foran slottet og ut til Volksgarten ligger den store plassen ”Heldenplatz”. Slottets fasade strekker seg over hele plassens bredde pluss den ene langsiden. Det er hele Wiens mest dominerende kjennetegn. Hele slottets område består av 18 portaler og porter og hele 19 gårdsplasser mellom bygningene. Man kan saktens sette av en hel dag bare på Hofburg, men rekker likevel ikke alt sammen. Det er bare åpent fra kl. 9 – 17, så man skal virkelig trå til for å rekke over alt sammen.

Et ”must” er naturligvis skattkammeret, der man kan se de keiserlige kjoler, uniformer og de helt eventyrlige skattene, med kroner og ordener, bestående av tusenvis av diamanter og andre edelstener. Naturligvis innrammet i tonnevis av skinnende gull. De skandinaviske kongehusene sine skattkamre blir som den rene fattigdom ved siden av denne overdådigheten. Den spanske rideskolen må man også absolutt se, der man får et glimrende innblikk i Lippizanerhestens egenskaper og skjønnhet. Til dagens store forestilling skal man bestille billetter 3 måneder på forhånd, ellers kan man nøye seg med en treningstime. Rideskolen har også sitt eget museum ”Lippizanermuseum” og her finnes også slottets egen kirke ”Burgkapelle”, som er en av de eldste delene av slottet. Det var den gang – før 1450, da man fortsatt bare snakket om en borg på stedet. Siden da er kapellet omgjort flere ganger, først i fransk gotisk stil, siden ombygget til barokk. Til gudstjenestene hører man her Wiener Sängerknaben, som nok er verdens mest berømte guttekor.

Hofburg - Den indre gården, sett fra skattkammeret

Vær oppmerksom på, at det av flere gateselgere tilbys billetter til konserter i Hofburg. Det er ikke høytstående musikk, man hører her, men som regel operette og østerriksk folkemusikk, i blant også litt Mozart. Også om sommeren er det her snakk om kveldsforestillinger og man kler seg i normalt sommerantrekk, uten å gå til ytterligheter som treningsdrakt eller shorts. Man kan også kjøpe billetter direkte ved inngangen til konsertsalen, men gjør det i god tid. Best om formiddagen eller dagen før.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden