: Grillmat: Oppskriften på norsk sommer | Din Fritid

Grillmat: Oppskriften på norsk sommer

Det tenkes ikke på mat fra gatekjøkkenet. Ikke for å si noe negativt om det, men lukten av ordentlig grillmat er en av de best måtene for å skjerpe appetitten. Man har prøvd det så mange ganger. Gå forbi en hage, en campingplass eller andre steder, der man er godt i gang med grillingen, og man vil utbryte ”Oi, skal vi ikke grille?”.


Hva slags grill skal man velge

Den førte forutsetningen for en vellykket grillaften er først og fremst tørt kull. Er brikettene våte eller bare en anelse fuktige, er det for det første veldig vanskelig å tenne opp uten overdreven bruk av illeluktende tennvæske, men det gjør også, at det utvikles en masse røyk til sjenanse både for en selv og naboene.

Når det er fyr på grillen har de færreste tålmodighet til å vente til det riktige grilltidspunkt. Som regel skjer det, at når man er ferdig med å grille, oppdager man, at det først er da, at grillen har fått den helt perfekt temperatur. Når varmen er på sitt høyeste starter de fleste med å legge pølser og annet kjøtt på, men faktum er, at varmen oftest er så kraftig af det tar fyr.

Akkurat som det tar tid å oppnå den optimale grilltemperatur, er det også viktig å ha god tid til det, som det hele dreier seg om. Å spise, å hygge seg, å nyte og være sammen. Grillen har en viktig sosial funksjon, fordi det er den vi samles rundt. Og det skal det være tid til.

En grillaften med venner og familie skal også være en kontrast til den travle hverdagen, der middag for de fleste kun dreier seg om å bli mett.

Den deilige sommerdagen avsluttes for mange med å tenne opp i grillen, spise en god middag med familie og venner, mens man nyter de lune og lyse sommerkvelder. Men mange har sikkert også opplevd å ligge ved siden av ”grillende” familier, der det ikke har gått så bra med tilberedningen av middagsmaten.

I dag finnes det griller med mange forskjellige egenskaper. Det er viktig å tenke på, hvor mange man skal lage mat til og om man vil tilberede all maten på grillen. Det siste er lettere jo færre man er. Står valget mellom en gassgrill og en grill med kull, skal man ha flere ting klart for seg. Gassgrillen egner seg ved å kunne brukes med det samme, og det er lett å regulere varmen, mens man tilbereder, men man får langt fra den samme grillsmaken på maten, som når man griller med kull. Vær også oppmerksom på, at grillen kan pakkes sammen til omtrent ingenting og skal veie minimalt. Det er en stor fordel til campingbruk.
Husk også at mange campingplasser har grillområder, der man bare skal ta med sin egen mat.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden