: Test: Hobby 260 UFe La Vita Bionda (2009-modell) | Din Fritid

Test: Hobby 260 UFe La Vita Bionda (2009-modell)

Italienske Bionda betyr blondine. En god typebetegnelse på denne kompakte lettvekteren. Mye av det innvendige treverket er av hvit lønn.

460 UFe La Vita ble første gang vist på messa i Tyskland i fjor høst. Vogna produseres i to tvillingmodeller. Den ene er mørk og den andre er lys. Teknisk sett gjelder testen for begge typene. Forskjellen er det innvendige treverket. I den tradisjonelle utgaven er det brukt Ariolo pæretre. I Bionda-utgaven er det brukt hvit lønn. I tillegg er det forskjell i fargevalget av stoff i sittegruppen. I denne modellen er stoffvalg i sittegruppen selvsagt lysere.


God kjørevogn

Ikke siden sent på 80-tallet har tyske Hobby produsert vogner med lyst interiør. Den produksjonslinja gikk i to år. Siden har innvendig treverk bestått av mørkere tresorter. Nå er lyst interiør tilbake hos Hobby. I tillegg er det gjort en artig vri på design av vinduene utvendig. Under tegningen av disse er det brukt like mye passer som linjal. Satsingen på lyst interiør og bede vinduer er et forsøk på å nå yngre mennesker med en frisk og ungdommelig stil. Plassmessig er den ypperlig for et par. Det er overnattingsplass til fire, men da må sittegruppen bak rigges om.

La Vita er en av de aller minste vognene til Hobby. Med en bredde på 230 centimeter, totallengde på 660 centimeter og totalvekt på 1.350 kilo er dette en vogn som man kan faste land og strand med. Småveiene på vestlandet kan inntas uten å sitte med hjertet i halsen.

Planløsning

Planløsningen er rimelig tradisjonell. Det første man ser når man åpner døra er kjøkkendelen. Etter mønster fra bobilene er baderom og toalettdelen er plassert side om side i den fremre delen. Dette frigjør plass til litt større bad. Vasken er plassert utenfor toalett- og dusjrommet. Mellom kjøkken og sovedel er det plassert et kombinert barskap med plass til en flatskjerm. Skapet kan dreies 180 grader.

Oppvarming

Vogna er utstyrt med et Truma S 3002 varmluftsanlegg. Et anlegg som er godt nok selv på en kald norsk vinterdag, tatt i betraktning vognas volum. Dette anlegget sørger også for gulvvarme og for varmt vann i kjøkken og bad


Sengeplasser

Sovedelen er plassert helt fremst i vogna. Liggeflaten er på 195 x 139 centimeter. Et menneske på over 185 centimeter vil nok oppleve at dette er i snaueste laget. Senga er noe inneklemt mellom ytterveggen og badet, hvilket gjør ut- og innstigning for den som ligger innerst noe vanskelig. Den som går flest ganger på do i løpet av natta bør ligge ytterst. Senga er utstyrt med springfjærmadrasser som standard. Kaldskum komfortmadrass er ekstrautstyr. Under overskapene er det to gode dreibare leselys som kan dimmes. Rommet kan stenges av med ei skyvedør. Da stenger man samtidig for tilgang til badet for resten av vogna. Overskapene på soverommet gir god skapplass. Sittegruppen foran kan gjøres om til to sengeplasser på 199 x 134 centimeter.

Oppbygging

Vogna er bygd opp på et galvanisert one-piece-chassis med Winterhoff-stabilisator. Akslingen er en torsjonsaksling med lengdeleddteknikk. Også denne er galvanisert. Utvendig er La Vita absolutt ikke preget av 90 graders vinkler. Tvert i mot er det brukt mye buer i designet av vogna. Spesielt ses dette i vinduene. Personlig synes jeg vindusdesignet er spennende, delikat og gir vogna et lekkert ytre. Utvendig er det standard Hobby-farge; hvitt med blå striper. Vogna har to takluker, hvorav en er plassert i toalettrommet. Tak og vegg er 31 millimeter tykke, mens gulvet er 43 millimeter. Alt er isolert med styropor.


Oppbevaring

Vogna har et vell av overskap. Over sittegruppen er det hele sju skap med en skaphøyde på 35 centimeter. I sovedelen er det fem romslige overskap. Disse er 45 centimeter høye. I tre av disse er det ikke delt av med hyller, slik at det er plass til litt større gjenstander. Vogna er utstyrt med ett høyskap der det er mulighet for å henge klær. Dette er 153 centimeter høyt, 60 centimeter bredt og 50 centimeter dypt. Personlig skulle jeg ønske at dette var større. I gasskassen foran er det satt av plass til to gassflasker og spillvannstanken. Her er det god plass til overs. Det er også noe oppbevaringsplass under sengene helt foran, men mye av denne er opptatt av tekniske installasjoner. Utvendige lasteluker gir god tilgang.


Bad

Det sanitære er todelt og er plassert ved siden av sovedelen helt fremst i vogna. Dusj og Thetford kassettoalett med elektrisk spyling innenfor døren, mens håndvask og skapplass er plassert utenfor. Dette gir selvsagt den positive effekten at når de mest intime gjøremål foregår bak en lukket dør, kan en annen person likevel foreta barbering, tannpuss eller sminking. Vasken er plassert i et hjørne med speil på begge veggene. Det som trekker litt ned er selve servanten. Denne er laget i plast og virker litt billig. Vanntanken er fast og rommer 50 liter. Spillvannet går i en 22 liters trillbar spillvannstank.


Kjøkken

I kjøkkenet er det en konvensjonell gassovn med tre kokeplater. Stekeovn med elektrisk tenning og grill kan monteres som ekstrautstyr. Standard er et Dometic kjøleskap på 112 liter med fryseboks, som kan drives av 220 volt, 12 volt og av gass. Vaskekummen er solid og laget i edelstål. Skapplassen nede består av en bestikkskuff med kulelageruttrekk og et uttrekkbart skap beregnet for tørrproviant. Dette skapet er seksjonert. Til høyre oppvaskkummen er det et dreibart barskap med plass til glass, flasker og en flatskjerm. Dette skapet kan dreies 180 grader. Avlastningsplass er det svært lite av. Bordet ved sittegruppen er ikke langt unna og er et alternativ. Mellom overskapet og ovn/vask er det et vindu som gir godt lys på dagtid. I tillegg er det godt med belysning under overskapet. Søppelbøtta er plassert i inngangsdøren, som er to skritt bak kokken.


Sittegruppe

Sittegruppen er plassert bakerst i vogna. Stoffvalget i putene i sittegruppen er lyse og matcher resten av interiøret i vogna. I de to hjørnene er det plassert to hyller. I tillegg er det plassert åpne hyller under hvert av overskapene. Det er plass til et middagsselskap på fem personer rundt bordet, så sant ikke måltidet består av alt for mange matfat. Plassen gir ikke rom for store bevegelser under måltidet. Belysningen er svært god og består av vendbare spotlights. Sittegruppen kan gjøres om til sengeplass for eventuelle overnattingsgjester. Under sittebenkene er det lagringsmuligheter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden