: Portugal: Camping i Braga - det portugisiske Roma | Din Fritid

Portugal: Camping i Braga - det portugisiske Roma

Braga er en overraskende by med enorme severdigheter innenfor katolsk kirkekunst og religiøse begivenheter. Denne byen viser at Portugal er mer enn lange hvite strender.

Det historiske bysentrum i Braga

Braga er en by i det nordlige Portugal og har status som pilgrimsby til helligdommen “Bom Jesus”. Den er Portugals tredje største by med 155.000 innbyggere (2010). Byen har gjennom århundrene vært uberørt av de rikdommer, som oppdagelsesreisende i middelalderen medførte i andre deler av Portugal.

Braga har mer enn 2.500 års historie bak seg, og er en av de eldste kristne byer etter Jerusalem og Roma. Byen har gjennomgått en så stor kulturell utvikling, at den ble kalt “Det portugisiske Roma” og “Erkebiskopenes By”.

I området rett ved Braga, finner man de såkalte “castros” eller bebyggelser på høytliggende steder. Byen var allerede bebodd i keltisk tid. Kelterne het på deres språk “Bracari” og dette er byens navn avledet av. 250 f.Kr. var året, da byen ble erobret av Romerne, som kalte den Bracara Augusta, til ære for keiser Augustus.

Den verdenskjente Café A Brasil på strøket

De fem romerske veiene

Bracara Augusta var møtestedet for fem viktige romerske veier. Av disse veiene gikk én til det nåværende Santarém, en annen til Lisboa, en tredje til Mérida (Spania), den fjerde til Astorga (Spania) og endelig den siste til Gerês. Det gikk imidlertid også mindre veier til Chaves, Tui (Spania) og Caminha.

I det 5. århundre ble det Romerske Imperium invadert av barbarene. Omkring 419 e.Kr. besatte sueverne Galicia og Braga, som ble rikets politiske og intellektuelle hovedstad i et område som gikk så langt som til elven Tejo i Syd. Senere kom Goterne etterfulgt av Visigoterne (én av Goternes hovedstammer), som dominerte byen og området i mer enn 300 år. Det var på det tidspunkt St. Martin av Dume ble biskop av Braga, og som var en av de mest betydningsfulle spredere av kristendommen i Vest-Europa.

Maurerne inntok den Iberiske Halvøy etter erobringen av Nord Afrika i år 711 e.Kr. og presset de nå kristne Visigoterne nordover i Asturia. Braga ble erobret i 715 e.Kr. og ble plyndret og nesten rasert. 25 år etter erobret Don Afonso, “Den katolske kongen” av Oviedo i Asturia byen fra maurerne, selv om den fortsatt ble mål for flere mauriske angrep.

Portugisisk bryllup i katedralen til Bom Jesus

Braga i dag

I dag er Braga ved siden av sine utdannelsesinstitusjoner en levende industriby med et bysentrum, som er tilpasset en moderne tidsalder, uten at det er gått ut over den historiske bykjernen. Gjennomgående ferdselsårer er derfor lagt inn under byen, så man slett ikke fornemmer den pulserende trafikken. De tidligere så belastede hovedgatene er nå en fredelig oase, fylt med grønne trær og blomster. Det er på ingen måte gått ut over forretningslivet. H&M, Gucci, Nike – ja, alle merkevarene har sine spesialbutikker. De gamle, historiske gatene yrer av kaféliv, fantastiske fontener sørger for en avkjølende atmosfære.

Monumental trapp opp til pilegrimskatedralen i Bom Jesus

Bom Jesus. (Vår gode Jesus)

Spesielt på de katolske helligdagene oversvømmes Braga av en hærskare av religiøse pilegrimer, som alle sammen søker til det nærliggende religiøse senteret ”Bom Jesus”, som ligger på et høydedrag over byen. Det offisielle navnet er ”Bom Jesus do Monte”. En voldsom trapp med over 600 trinn leder opp til katedralen, på hver avsats underveis er der installert små kapeller, som inneholder religiøse motiver fra Jesu liv. Katedralen er et mesterverk i barokk stil fra det 18. århundre, det samme gjelder den monumentale trappen og klosteret ved siden av kirken.

En stor park omkranser katedral og kloster. Har man ikke krefter til å gå trappen, fører en tannhjulsbane opp til katedralen eller man kan kjøre bil opp til byen, som ligger bak katedralen. Utsikten fra plassen foran katedralen ned over Braga er fantastisk.

Banantre på Parque de Campismo

Campingplassen Parque de Campismo

Til tross for den store tilstrømningen av religiøse turister, har byen bare en liten campingplass, som ligger i et lett tilgjengelig terreng med mange terrasser. Disse kan imidlertid bare brukes av teltcampere. Bobiler og campingvogner er henvist til det flate området ved resepsjonen. Teltcamperne kan nyte godt av rikelig med skygge, mens resten bare har skygge i begrenset omfang. De sanitære forholdene holder lav standard og det burde en så fornem by skamme seg over.

Campingplassen er nabo med byens fotballstadion, der den lokale klubben spiller i Champions League. En annen nabo er det kommunale svømmeanlegget og campinggjestene har gratis adgang til dette.

Parque de Campismo er tilsluttet ACSI-ordningen. Det snakkes engelsk på plassen og porten stenges om natten. Det er oppsyn med plassen hele døgnet.

Aftensol på domkirken i Braga

Les mer på www.portugalvirtual.pt/_tourism/costaverde/braga/ukcity.html

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden