: Campingtur til Normandie – del 4: Matglad familie | Din Fritid

Campingtur til Normandie – del 4: Matglad familie

I dag skal vi oppleve noe av det, som gjør at Frankrike trekker som turistland. Maten. Vi kunne selvfølgelig gå på restaurant og kjøpe oss en ferdig gastronomisk opplevelse. Men, det skal vi ikke – vi velger en helt annen vei.

Bayeux – en herlig ferieby

Ut over å være vennskapsby med Viborg, er Bayeux i det hele tatt en by, som går ut over landets grenser. Byen er mest kjent for (La Tapisserie de la Reine Mathilde) eller Bayeux-tapeten. Et 70 meter langt lærret, som er brodert med motiver fra Vilhelm Erobrerens Tokt til England i 1066. Det finnes i Musée de la Tapisserie de la Reine Mathilde ved domkirken. Ute på gaten er det masser av folk. For i dag er det marked i Bayeux. Det er det i alle franske byer med respekt for seg selv minst en gang i uken og ofte to ganger. Spesielt om sommeren og i større byer. Så vi skal på marked.

Fantastiske markeder

Å gå inn på en fransk markedsplass er som å gå inn i et overflødighetshorn av fantastiske lukter, råvarer av høy kvalitet og farger, så øynene de gleder seg. Markedet er som regel delt opp i forskjellige avdelinger. Klær, sko, kurver for seg. Dyr et annet sted og blomster et tredje. Det største området er også det beste. Det er her man finner alle de gode franske spesialitetene.

Vi er i ”osteland”

”Det er umulig å skape samhold i et land, som har 265 forskjellige slags ost”, skal general de Gaulle en gang ha sagt. Men, rent faktisk, er det offisielt 365 forskjellige oster eller sagt på en annen måte. En ost for hver dag i året. Serverer man ost skal det etter franske standarder være like så mange forskjellige slags oster på bordet, som det sitter personer. Men, de er heller ikke vanskelige å finne. Det, som er vanskelig, er, å finne og velge ut de man liker. På markeder er det ganske normalt at man smaker før man kjøper. På den måten kan man smake seg fram til de riktige. Man kan også nøye seg med å kjøpe små stykker, så man kan få smake flere. Gode oster fra Normandie er Camembert, Livarot, og pont l´Eveque.

Men vi skal også finne

Ost er ikke nok til et veldekket fransk bord. Det skal også være brød, pølser, vin, frukt, salat, yoghurt, kaffe og sjokolade. Så det tar tid å handle, men det er med stor fornøyelse, dersom du spør meg. Ikke noe er pakket inn i plast, man betaler med penger, pruter på prisene, rører, smaker, lukter seg fram til det man vil ha med hjem i bobilen. Slik skulle jeg gjerne ha handlet hver dag. Prisene er ofte litt høyere enn på supermarkedet, men kvaliteten ligger mange hakk over. Er du på markedet i flere timer, blir varene ofte satt litt ned i pris når det nærmer seg stengetid.

Så skal det nytes

Når den første nytelsen med å velge ut og handle og få det hele i hus er overstått, er det blitt tid for å nyte de gode varene. Etter min smak skal man legge alle de gode varene på bordet og så ellers bare nippe seg gjennom og smake på de forskjellige tingene. Skulle vi ha spist på fransk maner, skulle kjøtt, ost med mer ha vært servert hver for seg – rett etter rett. Våre franske venner Christian og Mathé, som besøker oss i bobilen, er begeistret for den fransk-danske blanding av god mat og dansk hygge. Vi sitter mange timer ved bordet. Det er to år siden vi sist så hverandre, så det er nok å snakke om. Og vi går heller ikke sultne fra bordet. På gjensyn i morgen Mathias, Rasmus og Anne-Vibeke NB: Det er forøvrig suverent god plass midt i bobilen til fire voksne og et barn. Det er fire sitteplasser ved bordet, men det kan trekkes ut slik at sofaen ovenfor også kan tas i bruk.

Det kjørte vi i

Vi kjørte i Hobby 605 AK MC - les test her Klik her Hobby bobiler kan leies fra Danmark eller Tyskland gjennom AutoCamp i Århus. Sjekk modeller, priser og betingelser på www.autocamp.dk Se også www.lara.no

Her bodde vi

Ved Honfleur: Le Phare 2-stjerners plass vest for byen på vei Deauville. Åpen fra påske til september. Ved Bayeux: Camping du Chateau de Martragny 4 stjerners plass øst for Bayeux på vei RN 13. Åpent fra mai til september. Email: charteau.martragny@wanadoo.fr Ved Le Mont St-Michel: Camping Haliotis Mont Saint Michel 3-stjerners plass i byen Pontorson 9 km syd for Le Mont St-Michel Åpen fra mars til november. på www.camping-haliotis-mont-saint-michel.com Camping Cheques kan benyttes utenom høysesong (medio juli-medio august). Se også www.campingcheque.com

Se også

Husk at du kan finne flere campingplasser i området under menypunktet ”Ferie i utlandet” og ”Frankrike” eller klikk her Få turistinformasjon om området her www.normandy-tourism.org eller www.francetourisme.com

 

 

Les del 5 her

Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden