: Campingtur til Normandie – del 5: Invasjonskystens severdigheter | Din Fritid

Campingtur til Normandie – del 5: Invasjonskystens severdigheter

Du kan velge å bruke en hel ferie på å besøke de minnesmerkene, slagmarkene og museene, som finnes fra Invasjonen, natten mellom 5. og 6. juni 1944. Det er både lærerikt, dramatisk, men også på mange måter vakkert, fordi det minner oss om, hvor sårbare vi er som mennesker. Du kan også gjøre som oss – blande det med andre opplevelser i området. For Normandie er mye mer enn Invasjonskysten.

Det umulige ble mulig

Invasjonskysten strekker seg over ca. 70 kilometer. Hele kysten og et godt stykke inn i landet ble angrepet og i dag er det masser med minner fra den storstilte militære operasjonen. Det som gjør invasjonen så spennende, er bl.a. at det verken før eller siden er blitt igangsatt et angrep av et slikt omfang. Overraskelsesmomentet var ubeskrivelig, fordi det ganske enkelt ikke burde kunne la seg gjøre. Tidevannsforskjellen er så stor, at man ikke kan seile nærme nok land. Men, alt dette hadde de allierte regnet ut på en genial måte. Kysten ble delt opp i Utah og Omaha mot vest som ble erobret av amerikanerne og Gold, Juno og Sword mot øst av engelskmenn, kanadiere og polakker. Vi starter fra øst.

Pegasus broen

Pegasus broen og Cafe Gondrée, som vi besøkte for et par dager siden ble først befridd. Les besøket her i del 3: Klikk her

Arromanches les Bains – den imponerende havnen

Ved kystvei D514 ligger byen Arromanches nærmest gjemt bak høye skrenter. Her anla de allierte en havn ”Port Winston” bestående av enorme flytende betongplatformer, som var fabrikert i England før selve invasjonen. Det geniale er, at de 146 store senkekassene fulgte tidevannets nivå og fungerte som bølgebrytere. De fleste ligger der fortsatt. Ved lavvann kan man gå til de, som ligger nærmest land. I Arromanches ligger også Musée du Débarquement, der hele historien fortelles i tekst, foto og film.

Colleville – den amerikanske kirkegård

Amerikanerne har alltid evnet å gjøre noe stort og flott ut av hendelser, som vekker følelsene i oss. I Colleville-sur-Mer ligger kirkegården, Cimetiére St-Laurent, der 9386 amerikanere ligger begravet. Over 14.000 andre amerikanere ble transportert hjem til USA og sine etterlatte. Det, som fascinerer så voldsomt på kirkegården, er de 9386 hvite marmorkorsene, som står i like lange rekker, uansett hvor man ser dem fra. Minnesmerket på kirkegården er en 6,7 meter høy statue ”Spirit of American Youth” til ære for de mange unge soldater, som mistet livet under invasjonen og dagene etter. I ”De savnedes Hage” bak statuen er 1557 navn skrevet på en lang vegg av marmor. De ble enten ikke funnet eller var umulige å identifisere.

Andre kirkegårder

Alle større land, som deltok i invasjonen, har kirkegårder i området. Der er altså både kanadiske, engelske og polske. Men, der er også store tyske kirkegårder, som er verdt et besøk.

Pointe du Hoc – enda en slagmark

Det stedet, som gir det beste bilde av slagmarken, er Pointe du Hoc. Det store området ligger stort sett, som da amerikanerne og kanadierne forlot det 8. juni 1944 etter at tyskerne var beseiret. Kampområdet er fylt med bombekratere, sønderskutte bunkere og etterlater et grusomt minne om det, som skjedde. Det ligger på et platå, 30 meter over havet. Helt ute på klippekanten står et minnesmerke bestående av en granittpåle på en bunkers til minne om de kanadiske soldater, som kjempet og falt på den 30 meter høye klippen.

Suveren bobil - parkering

Helt tilfeldig finner vi en bobil-parkering rett før Arromanches med en fantastisk utsikt ut over Port Winston. Først tror vi bare det er en parkeringsplass, men finner ut av at man kan overnatte for 2 Euro (ca. 16 kr.). Det er ingen fasiliteter og ingen strøm, men vi har jo alt i bobilen, så vi kan alltids unnvære ordinære campingplasser et par dager, mens vi kjører rundt i området. Det er ikke annet enn en gressplen, men til gjengjeld er utsikten uovertruffen over Arromanches. Igjen sitter vi foran bobilen med kveldsmaten, utsikten og hverandre. På gjensyn i morgen Mathias, Rasmus og Anne-Vibeke

Her bodde vi

Ved Honfleur: Le Phare 2-stjerners plass vest for byen på vei Deauville. Åpen fra påske til september. Ved Bayeux: Camping du Chateau de Martragny 4 stjerners plass øst for Bayeux på vei RN 13. Åpent fra mai til september. Email: charteau.martragny@wanadoo.fr Ved Le Mont St-Michel: Camping Haliotis Mont Saint Michel 3-stjerners plass i byen Pontorson 9 km syd for Le Mont St-Michel Åpen fra mars til november. på www.camping-haliotis-mont-saint-michel.com Camping Cheques kan benyttes utenom høysesongen (medio juli-medio august). Se også www.campingcheque.com

Se også

Husk at du kan finne flere campingplasser i området under menypunktet ”Ferie i utlandet” og ”Frankrike” eller klikk her Få turistinformasjon om området her www.normandy-tourism.org eller www.francetourisme.com

Andre severdigheter ved Invasjonskysten

St. Marie du Mont – til minne om 800 danske soldater, som deltok i invasjonen Ste-Mère-Église – her hang en fallskjermsoldat 4 timer i byens klokketårn. Det er den første byen, som ble befridd under invasjonen.

Les siste delen her

Klikk her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden