: Camping i Kroatia: Sibenik og Krka Nasjonalpark | Din Fritid

Camping i Kroatia: Sibenik og Krka Nasjonalpark

Man skulle ikke tro, at det tørre landskapet i Kroatia skulle by på turmessige opplevelser – bortsett fra badestrendene langs kysten. Men virkeligheten er annerledes. Som det meste av Balkan gjennomkrysses også Kroatia av noen veldig vannrike elver. De har skapt noen nasjonalparker med betydelig opplevelsesverdi. En av de mer upåaktede er Krka rett ved den nye motorveien A1.

St. Jakobs katedral og Sibeniks røde tak

En vakker by

Verdens vakrest beliggende kirkegård?

Sibenik

Elven Krka (uttales kyrka) har skapt noen store sjøer og bukter ved dens munning i Adriaterhavet. Det har skapt et mer fruktbart klima og samtidig er det oppstått litt av en skjærgårdsnatur med grønne bredder og vann, der solen skinner i bølgene. Den ytterste bukten har en trang munning mot havet og har gjennom årtusener gitt beskyttelse for byen Sibenik. Som andre byer ved den kroatiske kysten er det en vakker by og her får man ekstra gevinster, idet byen ligger på en bratt skråning. På den måten får man en uforglemmelig utsikt over de mange røde takene, den blinkende skjærgården og det blå hav.

St. Jakobs katedralen ligger storslått nede ved kysten og dominerer hele havnebildet. Den er Kroatias katolske hovedkirke og har vært innlemmet på UNESCO’s verdensarvliste siden år 2000.

Byens historie er lang og følger i store trekk de andre kystbyenes historie helt fra Romertiden. Det ligger en stor festning høyt over byen og herfra har man den mest praktfulle utsikt. Rett før festningen skal man legge merke til en dør i de store murene. Der inne ligger byens kirkegård, høyt hevet over byen. De fleste gravene er mer eller mindre utsmykkede sarkofager, ”skuffer” i muren eller i nedgravde betonggraver. Kirkegården er en severdighet i seg selv og forteller mye om den lokale kulturen, skillet mellom fattig og rik, om kriger og epidemier.

I opp til 15 m høye kaskader styrter vannet ned fra sjø til elv

Nasjonalpark Krka

Man kommer enklest til Krka parken ved å følge A1 og kjøre av ved avtak nr. 22, og følge skilting til nasjonalparken hhv. campingplassen fra landsbyen Lozovac.

Til nasjonalparken kjører du i din egen bil fra campingplassen, og ved inngangen er det en stor parkeringsplass, der du kjøper billett og går om bord på nasjonalparkens buss, som via bratte serpentiner kjører deg ned til selve parken. Herfra kan du gå til fots gjennom parken langs anlagte stier, som til tider krever gode bein og godt fottøy.

Naturen er veldig overskuelig og man kan nokså makelig spasere rundt de mest attraktive delene dvs. ved fossefallene på ca. tre timer. Vannet stuper ned via 17 store avsatser fra sjøens øvre del ned til det lavere elveleie. Et ubeskrivelig vakkert syn, som hvert år tiltrekker seg mange turister. Et syn, som du også bør unne deg og din familie, da det er en kjærkommen avveksling på den lange turen til eller fra Dalmatias sydligere deler.

Camping Krka´s resepsjonsbygning med campingvertinnens lille restaurant

Camping Krka

Man kommer enklest til campingplassen ved å følge A1 og kjøre av ved avkjøring nr. 22, Sibenik og følge vei 33 mot nasjonalparken. I landsbyen Lozovac tas til venstre på vei 56, følg skiltingen til campingplass Krka. Sørg for å komme inn på den riktige plassen, det er nemlig to campingplasser rett ved siden av hverandre, men det er bare Krka som har gode sanitære installasjoner. De er helt på topp på Camping Krka og det rengjøres ofte hver dag. Campingverten oppholder seg i lange perioder ved veien og tar imot og hjelper gjestene på plass. Hans vakt ved veien har naturligvis også den fordelen, at han kan forhindre at gjester kommer inn på ”feil” plass. Campingvertens kone er i resepsjonen, dersom hun ikke oppholder seg på kjøkkenet for å lage mat til gjestene.

Halvdelen av plassen ligger i skygge under høye nåletrær. Plassen er ikke inndelt i faste parseller og alle kan naturligvis få strøm. Da det bare er åtte km til Sibenik, kan plassen brukes til både bybesøk og besøk i nasjonalparken.

Nasjonalpark Krka´s hjerte. De hvite flekkene er fossene

Les mer om Nasjonalpark Krka her

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden