Kroatia: Byferie i Zagreb: Europas koseligste hovedstad? | Din Fritid
Kroatia: Byferie i Zagreb

Europas koseligste hovedstad?

Zagreb er en storby i lite format og med en avslappet atmosfære. Her finner du parker, trivelige museer, utekonserter og utallige festivaler.

Det er lett å komme seg til Zagreb med bobil eller campingvogn. Vi parkerte på Camp Zagreb, som er en mellomting mellom bobilplass og campingplass. Fasilitetene her var gode, restauranten og pizzaen fantastisk.

Det finnes også noen større plasser her for dem som kommer med bil og vogn. Uansett anbefales det å ta buss inn til sentrum. Den er rimelig, og går ofte. Zagreb oppleves som en trygg by, noe flere lokale bekreftet.

PARK 

Zagreb er delt i to: Øvre og nedre bydel. Den nedre bydelen ligger rundt en park som ligger midt i hovedgata. Zrinjevac, som parken heter, bidrar til byens avslappede atmosfære. Her er det til enhver tid mulighet for å sette seg i gresset og spise en is. Vi tilbrakte mye av vår tid i Zagreb med å gjøre akkurat dette. Her var det folk og musikk, og god stemning. Den helgen vi var i byen var parken base for en festival, og det gjorde ikke stemningen noe dårligere!

FESTIVALER

Zagreb tilbyr mange forskjellige festivaler gjennom året, mens vi var der var det tre festivaler på en gang. En bokfestival i parken, en klassisk musikkfestival og en matfestival. Her er tre anbefalinger i sommer: 51st International Folklore Festival, 19. til 23. juli. Animafest animasjonsfilmfestival 5. til 10. juni og Dance week festival 27. mai til 4. juni.

BRUTTE FORHOLD

En annen ting som Zagreb er kjent for, er The Museum of Broken Relationships. Museet ligger rett ved kjente Sankt Markus kirken i øvre bydel. Konseptet til muséet går ut på at mennesker fra hele verden sender inn gjenstander med en tilhørende historie. Alle historiene handler om forhold som har endt, og det er mer eller mindre gripende historier om forhold mellom kjærester, søsken og kjæledyr. Muséet drar mange besøkende hvert år med sin originale samling. Her finner du alle mulige slags objekter utstilt sammen med historier som gir et innblikk i menneskers liv og forhold. Les mer på nettsiden deres brokenships.com for mer info, eller kanskje du vil sende inn noe selv?

  

SHOPPING OG MAT

Zagreb er en flott by for shopping. Med flere kjøpesentre og koselige butikker langs gatene, er du garantert å finne det du er ute etter, og det meste for en billig penge.Byen byr på mange forskjellige matopplevelser, og etter noen dager i byen fikk vi noen klare favoritter: Yellow Submarine er en BBQ restaurant som spesialiserer seg på utrolig gode burgere. Med 4,5 stjerner på TripAdvisor, er dette en garantert vinner.Amelie er en søt, liten kakebutikk. Her er det mulighet for kaffe, is, makroner og masse forskjellige kaker.

  

MARKED

Markeder er en fin måte å møte lokalbefolkningen på, og få et innblikk i hva de har å by på. Vi besøkte Dolac markedet, som ligger rett ved katedralen. Her finner man frisk frukt, utskårne trefigurer og grønnsaker. Det er også et antikkmarked som man kan finne på British Square.

  

FUNICULAR

Mellom øvre og nedre bydel er det en heis, eller rettere sagt en kabelbane. Den frakter deg opp til en fantastisk utsikt over nedre deler av byen, så du slipper å gå trappene. Banen ligger i Tomic Street og er kun 66 meter lang, en av de korteste kabelbanene i verden.

GRATIS GUIDING

Free Spirit Walking Tour, er en gratis guidet tur gjennom Zagreb, hvor en ung, lokal guide viser frem de største attraksjonene, samt sine personlige anbefalinger for mat og drikke. Det er en to timers tur med den engelsktalende guiden. Hver dag kl 11 møter man opp foran hestestatuen på Ban Jelacic plassen, og blir med en gruppe.

KIRKEBYGG

Katedralen for Jomfru Maria er den høyeste bygningen i Kroatia, 108 meter høy. De to spirene kan ses fra nesten hele byen, og det er en populær attraksjon. Katedralen er fra år 1214 og i neo-gotisk stil. Sankt Markus kirken er kjent for sitt fargerike tak, som består av våpenskjoldet til Kroatia, Dalmatia, Savonia og Zagreb. Dette er også et kjent landemerke. Kirken ble bygget på begynnelsen av 1300-tallet, men har vært igjennom flere oppussinger senere.  •

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 
Finnes i utgave: 

På forsiden