: Frankrike: Camping i Bretagne – her merker man klodens åndedrett | Din Fritid

Frankrike: Camping i Bretagne – her merker man klodens åndedrett

Når tidevannet hever og senker seg føles det som om kloden beveger seg under oss i dype åndedrag. I tillegg kommer at man over alt kan få det beste fra havet på matbordet sitt. Østers fås langs veien, Fruit de Mer på hvert eneste spisested og markedene bugner av fisk.

Mont San Michel

Det kan være passende å legge turen mot byen Avranches, som ligger i Basse Normandie. Den er lett å finne på alle kart. Kystveien, som går langs nordkysten av Bretagne heter N 175/E 401. Etter ca. 17 km i Pontorson går D 976 ut til den første – og største – av alle severdighetene: Mont San Michel. Det er en av de aller mest besøkte i hele Frankrike. Det er store parkeringsplasser på og langs diket ut til selve øya.

Jo, det er en øy én gang i måneden for ved springflo er den nemlig ikke landfast, så man gjør klokt i å studere tidevannstabellen, som er slått opp på landsiden og på turistforeningens hjemmeside. Regn med at det er trengsel i høysesongen, i gatene går turistene skulder ved skulder.

Barrage Rance, verdens største tidevannskraftverk

Til St. Malo

Det er ikke så langt fra Mont St. Michel til den største av byene i Bretagne: St. Malo. Det mest spennende ved St. Malo er havnebassenget rundt den gamle bastionen, den middelalders bykjernen på en klippetopp, omgitt av solide murer, som går helt nede ved strandkanten for å holde det til tider frådende havet borte fra byen. Like under denne muren finnes de deiligste strender og ved en av dem har man et svømmebasseng, som fylles med friskt havvann hver gang det er høyvann. Når det er det, så slikker bølgene mot bymuren. Markedet ved havnen byr hver dag på fersk fisk og skalldyr, man kan tenke seg. På vei ut av St. Malo kommer man over det store tidevannskraftverket, der det er parkering på begge sider. Gå en tur over demningen med de mange sluseportene og se på de virvlende maltrømmene med vann.

Han ville være sikker på at sommerhuset ble stående i stormen

Cote Rosé

Den rosa kysten eller Cote Granit Rosé oppkalt etter den rosafargede steinen på kysten her,
der man innimellom finner små, hyggelige strender. Som regel omkranset av rosa klippepartier, som ved Ploumanach og Tregastel er vel verdt en utflukt, bare for å nyte solen eller gå en tur på klippene. Ta med godt fottøy og pass på hvor du plasserer hendene. Det er mulighet for å komme bort i skarpe muslinger. Her ute skal man ha god tid, det er ikke sikkert at været er i sitt beste hjørne. Men selv når det er det, så skal du kjenne tidevannstabellen. Det er kostbart å måtte bli hentet på en av klippene av et helikopter. Man skal ikke føle seg trygg, selv der hvor det er mellom 10 og 12 meter opp til klippens topp. Tidevannsforskjellen ved springflo er ca. 8 m, den daglige forskjellen mellom 4 og 5 m.

Det er mange steder på Cote Rosé å dra på utflukt til, men det er for det meste naturattraksjonene, man kommer for.

Havgufs ved Pointe de Pen Hir

De ytterste skjærene mot vest

Syd for den store havnebyen Brest går en dyp fjord inn i landet og på den sydlige bredden ligger det en spennende halvøy. Bare noen få mindre bysamfunn preger de grønne jordene mellom klippekystene. Crozon og Camaret-sur-Mer. Har man slått seg ned ved Trébeurden kan man jo ta det som en dagstur, det er rundt 138 km hver vei.

Kap Pen Hir er ikke Frankrikes vestligste punkt, men det er nær ved. Når man står der ved de ytterste forrevne og veldig utilgjengelige klippene, er det så tett på at man kan tillate seg å si ”Next Stop USA”. Pointe de Pen Hir er et yndet turistmål – og det er det verdt.

Stranden ved bymuren i St. Malo

Sydkysten

Sydkysten er ikke på langt nær så lang og omfangsrik som nordkysten, men naturligvis merkes tidevannet også her. En rekke fiskerlandsbyer preger kysten med små maleriske havner. To store fjorder skjærer da også veldig dypt inn i landet, og begge er preget av kraftige tidevannsstrømmer. Halvøya Quimperon er preget av en utrolig flott sandstrand på vestkysten, parkering er vanskelig i høysesongen, da stedet er utfluktsmål fra de større byene i den vestre delen av Frankrike.

Klipper ved Cote Rosé ved Ploumanach

Campingmuligheter i Bretagne

Bare 8 km fra Mont St. Michel ligger en fin plass med oppvarmet svømmebasseng, handikappvennlig og med WI-Fi. Den het naturligvis Camping St. Michel.

Rett ved sentrum av St. Malo ligger den firestjerners plassen Peitit Bois med alle mulige bekvemmeligheder. ACSI-rabattmulighet.

Camping Touruny ved Ploumanach/Tregastelgelig trestjerners plass rett ved sentrum av Cote Rosé og rett i nærheten av maleriske havner og sandstrender. Også denne plassen tilbyr ACSI rabatt for camping utenom høysesongen.

Ved Crozon ligger det en hyggelig plass med masser av ly mot den til tider kraftige vestavinden, til gjengjeld er det bare 100 m til den flotteste stranden man kan tenke seg, der bølgene ruller inn rett fra Atlanterhavet. Plassen bærer navnet La Plage de Goulien.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden