: Frankrike: Camping i Toulouse - pilegrimer, historie og fly | Din Fritid

Frankrike: Camping i Toulouse - pilegrimer, historie og fly

I lavlandet foran Pyreneene og før fjellene blir høye ligger to interessante perler: Byene Lourdes og Toulouse. Pilegrimer styrer mot Lourdes i tusentall mens Jacobsveiens pilegrimer drar forbi en av de største stasjonene i Frankrike, før de passerer grensen i Pyreneene.

I sentrum finnes den lille ovale plassen Wilson

Toulouse

Byen er på størrelse med København og ligger ved elven Garonne. Byen ble grunnlagt i romersk tid, 8 år f.kr. og den indre byen preges fortsatt av det romerske mønsteret på gatene. Samtidig er byen hovedstad for regionen Midi-Pyrenees, som er Frankrikes nest største region. Byen er Frankrikes raskest voksende by, takket være tallrike industrikonsern og flyfabrikken Airbus. Byen kalles også Ville Rose, en betegnelse som henspeiler på de mange bygningene i sentrum, som er bygget med den spesielle rosafargede mursteinen fra området.

Toulouse er en veldig severdig by med mange muligheter for sightseeing og det skal også nevnes at det er mange muligheter til ”grønne” aktiviteter langs elven og kanalene, som forbinder byen med både Atlanterhavet og Middelhavet.

Pont Neuf fører over Garonne, men er bare en av mange broer over elven

Severdigheter

Katedralen Saint-Sernin, rådhuset Kapitol med det praktfulle torget, det fargerike og rustikke gatenettet med butikker og restauranter, Kunstmuseet Musée des Augustins i det gamle klosteret i sentrum, forskjellige parkmiljøer ved Garonne og ikke minst romfartsmuseet Cité de l´Espace og Airbusfabrikken, der det er omvisninger og interaktive aktiviteter. I de smale smugene kan man se Jacobsveiens muslingskall, som viser veien til Santiago de Compostela.

Valfartskirken i Lourdes

Lourdes

Vi har forflyttet oss til det høyereliggende departementet (da:amt) Hautes-Pyrénées. Med sine bare 15.000 innbyggere er det en liten by, men for romersk katolske troende en av de mest besøkte valfartssteder. Her snakkes også den gascogniske dialekten. Byen ligger i 420 meters høyde ved elven ”Gave de Pau”, en grunn, men stri elv med veldig kaldt vann, som strømmer ned fra Pyreneene.
Nå er ikke Lourdes noen by med mange maleriske kvarterer. Fasadene langs elven prydes av en uendelig lang rekke hoteller, som alle har fått navn etter pilegrimenes favoritter: Paradis, Jomfru Maria, Den hvite dame, Jean d´Arc osv. Men også figurer som Kong Louis de France o.a. er funnet verdige til å gi navn til hoteller. Fantasien har ingen grenser på dette feltet!

Hotellene langs elven Gave de Pau

Mer enn en pilgrimsby

Lourdes startet sin tilværelse som valfartsby i 1858, da en ung, fattig jente, Bernadette Soubirous, flere ganger påstår å ha sett en hvitkledd dame ved en grotte som påla henne å bygge en kirke over grotten. En kirkelig undersøkelseskommisjon bekreftet hennes påstand. Kirken ble bygget og det er siden bekreftet at mange helbredelser har funnet sted ved tilbedelse av madonnaen.
Men Lourdes er mer enn en pilegrimsby, den er også et knutepunkt for Pyreneenes turisme. Det er rikelig med muligheter for utflukter til reisemål i fjellene, ikke minst det store fjellet Pic de Schrader (over 3138 m) og det kileformede fjellet Pic de Jar (over 1700 m). Sistnevnte ligger rett i nærheten av Lourdes og toppen kan nås med en taubane. Det sier seg selv, at utsikten er formidabel. Vil man enda høyere opp (2870m) kan man med en taubane komme til Pic du Midi de Bigorre.

Pyreneenes store nasjonalpark starter rett utenfor byen og byr på gode muligheter til fotturer, med eller uten guide.

Camping Le Rupe i Toulouse

Campingmuligheter i Toulouse og Lourdes

Toulouse har en kommunal plass og dessverre bare denne. Den store sikkerheten er nok plassens største aktivum og dessuten går det en bybuss med holdeplass 200 m fra campingplassen. Det sanitære virker greit, men teknisk sett er det et ordentlig skramleverk. Det er ikke lov å ha med hund.

I Lourdes fant vi Camping Le Ruisseau Blanc, en hyggelig familiedrevet plass med gode fasiliteter uten at det hadde utviklet seg til et badeland. Kun et fåtall fastliggere, da de fleste camperne er pilegrimer, som bare besøker plassen i kortere perioder.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden