: Italia: På camping langs vinruten i Franciacorta, Lombardia | Din Fritid

Italia: På camping langs vinruten i Franciacorta, Lombardia

Mellom byen Brescia og sjøen Iseo i Nord-Italia ligger vindistriktet Franciacorta, som bl.a. produserer musserende viner i verdensklasse - også med navnet Franciacorta.

Les mer om campingferie i Italia på CampingNorge.no

Vinpresse

Vi har besøkt en rekke byer på Posletten, Crema, Cremona, Mantova samt Brescia og kjører nå nordover i et mer kupert landskap gjennom små landsbyer og forbi skrånende vinmarker mot sjøen Iseo.

Det milde klimaet og de spesielle jordsmonnsforholdene mellom de sydlige alpene og lavlandet på Posletten har vinprodusentene i Franciacorta formådd å utnytte, så det er blitt mulig å framstille Italias beste musserende hvitviner.

Vinruten, La Strada del Vino Franciacorta, som hele sommeren tiltrekker seg syklister fra nær og fjern, snor seg ca. 80 km gjennom et vakkert landskap og her er nok å drive med.

Mellom vinmarkene står vakre gamle hus og slott, som fortjener å bli sett og besøkt. Vinruten tilbyr overnatting på hoteller, gamle villaer (vingårder) samt bondegårder, og her er et utall av restauranter og til og med to vinmuseer.

Distriktets produksjon av velkjente røde og hvite viner samt de musserende vinene spiller en svært viktig rolle i områdets økonomi.

Mer enn 90 forskjellige vingårder finnes i området og ca. 40-50 produsenter har gått sammen i et kooperativ med markedsføring av vinene deres og vinruten, og står klare til å la oss smake på deres produkter.

Tusenvis av flasker snus og passes

Barone Pizzini vingård

I landsbyen Temoline besøker vi en av de eldste vingårdene i Franciacorta, Baron Pizzini, grunnlagt i 1870, som helt siden da har spilt en sentral rolle i utviklingen av hele vinkulturen i området - deriblant innføringen av økologisk vinproduksjon.

Denne premierte vingården benytter ”organisk vinkultur”, noe som betyr at det ikke benyttes kjemikalier eller syntetiske pesticider på vinmarkene, som bare får tilført organisk materiale som gjødning.

Vingården dyrker i dette området vin på 50 hektar, men Barone Pezzini er også representert i andre områder av Italia – Maremma, Castelli di Jesi og Salento og eier i alt 160 hektar vinmarker. Det er derfor en ganske betydelig vingård vi besøker.

I en helt moderne bygning - uten den minste form for romantikk - ser vi et supermoderne produksjonsanlegg og hører om hvorledes de håndplukkede druene blir behandlet til den ferdige, herlige musserende vinen.

Dette ses også ved et besøk i vinkjelleren 10 meter under jorden, der tusenvis av flasker står med bunnen i været og bare venter på å bli drikkemodne. De fineste vinene står i 4 år til ettergjæring og bunnfelling!

Den populære musserende vinen Franciacorta er framstilt som en ekte champagne - i motsætning til den like så berømte og litt billigere spumante - men det er naturligvis bare musserende vin fra det franske vindistriktet Champagne, som har lov til å benytte navnet ”Champagne”.

En vidunderlig ravioli med laks i spinat

Musserende vin passer til alt

I den nærliggende hovedbygningen, som i tillegg til restaurant også har et større utsalg av vinene, smaker vi et utvalg av disse musserende vinene under en tradisjonell lombardisk lunsj bestående av antipasta med diverse salami, skinke og oster. Hovedrett med ravioli rullet i spinat med laksefyll og tilhørende spinatsaus med søte ertebelger og sorterte grønnsaker. Frisk salat med balsamico og ost, avsluttet med fruktkake og kaffe. Og Franciacorta går til det hele og finnes p.t. i seks forskjellige kvaliteter.

Vil man ha riktig lekker mat og førsteklasses musserende vin til, kan et besøk på vingården Barone Pizzini varmt anbefales.

Klosteret San Pietro i Lamosa

Vinrutens klostre

Vi kjører litt bort fra selve vinruten for å besøke et av de fineste klostrene San Pietro i Lamosa med røtter tilbake til det 11. århundre. Fra klosteret er det en prektig utsikt over de lavtliggende moseområdene lengre fremme.

Hva den lille klosterkirken ikke har i størrelse, har den til gjengjeld i fresker. Stedet var i middelalderen blant de kirkene pilegrimene besøkte på sin rute fra Alpene og ned til Brescia.

Fra 1536 tilhørte klosteret benediktiner-søstrene inntil 1600-tallets undertrykkelse, hvoretter det kom i privat
eie. Senere overtok kommunen stedet og i de siste årene har foreningen ”Klosterets venner” gjenoppbygget klosteret.

De renoverte freskene, hvorav mange er beskadiget for alltid, ses overalt på vegger, buer og tak.

Iseo-sjøen

Iseo-sjøen

Vi er kommet fram til Italias 4. største sjø Iseo, som i likhet med de øvrige sjøene i det nordligste Italia er skapt av isbreer i tidligere istider. Sjøen ligger 185 moh. og dekker 62 kvadratkilometer med en dybde på opp til 215 meter. I sjøen ligger øya Monte Isola, som hever seg 400 meter over det krystallklare vannet og er den største øya i sitt slag i Europa. Her bor ca. 1800 innbyggere som lever av produksjon av seilbåter og seilsportsutstyr. Biltransport er ikke tillatt på øya, men det er mulig å leie sykler eller man kan benytte de rike mulighetene til å gå.

Saint Michael av Francesco Hayez i San Andrea Kirken

Byen Iseo

På sjøens sydøstlige hjørne kommer vi til byen Iseo, der det på torget ses en statue av frihetskjemperen Giuseppe Garibaldi. Han var med på å samle Italia til et helt rike på midten av 1800-tallet.

Vi spaserer gjennom byen og kan på flere hus se fresker tilbake fra 1400-tallet - om enn noe medtatt av vind og vær. Byens gågate bugner av forretninger med hjemmelagede spesialiteter, moderne klesdesign samt gull og sølv butikker m.m.
I kirken Santa Maria del Mercato ses interessante freskoer fra 1400- og 1500 tallet - noen malt oppå eldre fresker!
Høyt på en bakke ligger borgen Oldofredi, som i dag inneholder bibliotek og offentlige kontorer samt kommunale leiligheter.
Iseo’s største severdighet er nok San Andrea Kirken grunnlagt på 600-tallet, men det som kan ses nå, er fra det 11. århundre. Innvendig er kirken dekorert med både fresker og malerier med bl.a. det berømte oljemaleriet av Francesco Hayez fra 1839, som forestiller Saint Michael som med sitt spyd skal til å gjennombore dragen.

Hele Franciacorta er således et sted der både mat- og vinkulturen trives samtidig med at den arkitektoniske og billedlige kulturelle arven vedlikeholdes.

Et utvalg av Franciacorta musserende hvitviner

Les mer om campingferie i Italia på CampingNorge.no

Finn campingplasser i Lombardia på CampingNorge.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden