: Bøflaten Camping: Midt i smørøyet | Din Fritid

Bøflaten Camping: Midt i smørøyet

Valdres ligger i hjertet av Norge midt mellom Oslo og Bergen. Her finner du Vang kommune og Bøflaten Camping. Vang har mye å tilby både ung og gammel - sommer som vinter.

Patty og René van den Berg er vertskap på Bøflaten camping. De trives med aktiviteter, her sammen med barna Sharon og Tom. Foto: Nina Einarson

Varm velkomst

Med utgangspunkt i Bøflaten Camping har du mange muligheter til å få en innholdsrik og aktiv ferie. Med utsikt mot Jotunheimens nasjonalpark er dette et flott sted for de som vil finne roen og nyte utsikten over den vakre Vangsmjøsa og de høye fjellene som rager opp på alle kanter. Her hører man lyden av brusende elv og fuglekvitter i en skjønn harmoni.
Bøflaten Camping ligger ved Vangsmjøsa som er 20 km lang. Her er det nok av plass til campingvogner, bobiler og telt. Det er også 15 hytter, en leilighet og en campingvogn til utleie. Det er også sesongplasser på campingen.
– Vi har hatt flere gjester som har kommet med campingvognene sine her i mange år, men som nå synes det blir for tøft å kjøre med campingvogn bak bilen. Derfor tenkte vi at dersom vi investerte i en campingvogn som kunne stå fast her, vil vi også kunne gi disse gjestene et tilbud. Derfor har vi kjøpt en Wilk 450 fra 1993 med fortelt, forteller Patty van den Berg som driver plassen sammen med sin mann René.


Viktig å trives

Vi kommer slitne til campingen en sen fredag kveld, men føler oss veldig velkomne etter å ha møtt vertskapet som driver campingen. De er fulle av energi som smitter over på oss. Patty og René van den Berg er veldig opptatt av at alle skal trives.
Ekteparet er spesielt opptatt av å legge til rette med mange aktiviteter for sine gjester. De har som motto: «Alt kan gjøres, ingenting må».
Godt synlig på bordet foran kioskluken ligger to hjemmelagde album fra de forskjellige turene man kan gjøre på egenhånd eller med René som guide. Han er utdannet sportsinstruktør fra Nederland og trives veldig godt med rollen som guide og turleder.
Neste morgen skal René ha med en gruppe på seks opp på isbreen Uranosbreen og lurer på om vi vil bli med. Ambisjonsnivået på turene legger han opp etter form og alder på deltakerne samt vær og føreforhold.

Patty og René kom til Norge fra Nederland 2008

Fra Nederland

Patty og René kom til Norge i 2008. Da hadde de vært på utkikk etter et nytt sted å slå seg ned lenge. De ønsket å finne en ny levemåte og et nytt land for seg og barna. Allerede i 2000 kjøpte de seg bobil og reiste rundt i Europa med et slikt prosjekt i tankene. I 2003 var de i Norge for første gang og synes at Norge var et vakkert land som de kunne tenke seg å flytte til.
– Årsaken til at vi valgte Norge er den norske livsstilen. Nordmenn er mye mer avslappet enn nederlendere. De tar ting mer som det kommer og de har tid. I Norge har veldig mange en hytte, vogn eller bobil som de reiser til i helgene, det har ikke nederlenderne. De jobber veldig mye og bruker ikke naturen som nordmennene gjør. Barna begynner på skolen når de er fire år og allerede da begynner jaget etter karakterer. Yrkeslivet i Nederland er også mye tøffere. I Norge er det mer lagt til rette for at alle skal henge med på lasset, og det er bra.


Unik mulighet

I 2008 leste de en annonse om at Bøflaten camping trengte nytt vertskap. Spente og ivrige dro hele familien til Norge for å la seg intervjue. De ankom en kald vinterdag i februar og var der en hel uke. De koste seg med skiturer, aking og miljøet i Vang. Besøkte kommunehuset, skolen og så på mulighetene for å få jobber. For å drive en campingplass er ikke nok til å livnære en hel familie. René fikk jobb som aktivitetsleder på asylmottaket og Patty ble lovet en stilling som førskolelærer i barnehagen. I april fikk de beskjed om at de hadde fått jobben som vertskap for Bøflaten camping og allerede i mai var de på plass.
– Å drive et sted som Bøflaten camping er akkurat det vi hadde ønsket oss sier Patty med et stort smil.

Det er mye flott natur i nærheten av Bøflaten camping.

Ingen smågutt

Bøflaten Camping eies av Gro Ellen Bøe, som er datter av grunnlegger Einar Reidar Bøe. Som ung gutt startet Einar opp men en liten kiosk og en teltplass. Dette ble etter hvert utvidet med butikk, bensinstasjon og ble til campingplassen slik den er i dag. Einar er godt kjent som handelsmann i Vang. Du kan lese mer om campingen og hans liv i boka «Kort og godt» med undertittel «1,30 over bakken, men likevel ingen smågutt». Når Einar og kona Gunnvor valgte å trekke seg tilbake tok datteren Gro Ellen over, og det er hun som har ansatt ekteparet van den Berg. Plassen har flest bobil-besøk på starten av sesongen, mens campingvognene er i flertall på sommeren.


Bra besøk

I årene etter oppstart har de lært seg at et godt rykte er gull verdt. Det gode tilbudet de har av aktiviteter tilrettelagt for alle mener Patty er en stor grunn til at de har så bra besøk. Hjemmesiden på internett er nok en god grunn, derfor har de valgt å ha den på norsk, nederlandsk, tysk og engelsk. Ca. 50 prosent av de som kommer sier de har funnet campingen på nettsiden. Patty er nøye og liker å vite mest mulig om sine gjester, derfor har hun ført statistikk over hvilke landsmenn som besøker campingen mest. Da kommer nordmennene på første plass godt etterfulgt av nederlendere, tyskere og gjester fra resten av Skandinavia og Europa.
Barna Sharon og Tom er gode hjelpere å ha. De trives veldig godt i Vang og med det aktive livet det er å leve på en campingplass. Tom er ute og fisker med noen tyskere denne lørdagsmorgenen og Sharon avlaster sin mor i kiosken mens vi sitter og prater ute i sola.


Bilturer

Fra campingen er det mange muligheter for fine dagsturer med bil og bobil. Fra bygda går det fullt brukbare grusveier (bomvei) opp til Syndin og Helin som begge har flotte fjellvann. Dette var områder med mye stølsdrift. Noe av dette finnes fortsatt, men nå er det mer hytteområde og et flott utgangspunkt for dagsturer i fjellet. På høsten er dette områder med mye jakt, og da særlig elg. Drar man vestover på E16 kommer man opp til Filefjell og Tyin. På veien kjører man forbi Øye stavkirke. Den opprinnelige stavkirken er trolig bygd på slutten av 1100-tallet. Kirken sto i utgangspunktet på jordet ut mot Vangsmjøsa, men forsvant i 1747. I 1930-årene måtte grunnmuren i den nye kirken repareres og da ble stavkirka gjenfunnet under det nye kirkegulvet. Stavkirka ble så gjenreist på Øyebakke.
Fra Tyin er det fint å ta turen videre inn til Eidsbugarden som er en del av Jotunheimen. Her kan man bare nyte naturen, gå små eller lengre fotturer eller ta bilfri båt over vannet Bygdin. En fin båttur når været er bra. Fra campingen til Eidsbugarden er det ca. 47 km.
En annen flott tur er å kjøre til Beitostølen over Slettefjell. Dette er en grusvei med bomavgift, men utsikten er vel verdt pengene. På den ene siden ser man tilbake mot Vang og over mot Beitostølen ser man inn i Jotunheimen. På veien kan man stikke innom den andre stavkirken i Vang, Høre stavkirke som er fra ca. 1179. Tilbake fra Beitostølen kan man ta en vei litt lenger sør som ikke er bomvei. Her er det populært å stikke innom Valdres Sølvsmie og Keramikkverksted.


Sykkelturer

Bøflaten Camping er medlem av Sykkel Turisme i Norge og deler ut gratis sykkelkart med sykkelturer fra campingplassen. Valdres har mer enn 800 km markert sykkelvei delt i tre kategorier fra lett til vanskelig. En runde rundt Vangsmjøsa er på ca. 40 km. På sørsiden av Vangsmjøsa sykler du på E16, her kan det være en god del trafikk. På Nordsiden er det mye roligere med delvis grusveg.

20 flotte turmål
Vang turlag har plukket ut 20 flotte turer i Vang som de har beskrevet i en folder. Her får du vite høyde, startpunkt, lengde, tidsbruk og ruten finner du nærmere beskrevet i turhåndboken for Vang. Dersom du overnatter to netter i Vang og i tillegg har gått eller besøkt en av disse plassene får du en flott T-skjorte i kiosken på Bøflaten Camping. Dette er en fin inspirasjon for å få med seg både liten og stor ut på tur. Både turhåndboka og kartet som er utgitt av Statens Kartverk får du på kommunehuset.


Vinteraktiviteter

Rett opp i åsen for Vang ligger det mange flotte preparerte skiløyper. Fra campingen er det ca. 5 km med bil til en stor parkeringsplass. Her er det bomvei, så husk småpenger. Det går fine løyper til Syndin, Helin og mot Grindafjellet. Fra Syndin kan du gå helt til Vaset.
Ønsker du litt mer spennende og variert ski- og snowboardkjøring så ligger Tyin-Filefjell Skisenter rundt 35 km fra campingen. Med sin beliggenhet på snaufjellet, kan du fort komme opp til toppen av Børrenøsheisen på 1.281 moh. Bunnstasjonen i Tørrisheisen ligger på 830 moh. Her finner du fem heiser og 14 nedfarter. Beitostølen ligger heller ikke langt unna, omtrent 45 km.
Ønsker du forslag til andre muligheter for spennende skiturer, trugeturer, isfiske og hundekjøring så skal man spørre vertskapet Patty eller René, de har oversikt over de fleste mulighetene som området har å by på. Renè er ofte ute på hundekjøring med en kamerat som har 35 hunder og han tar gjerne med seg gjester fra campingen dersom de ønsker det.
Etter noen besøk på Bøflaten camping, sitter jeg igjen med et inntrykk av at dette er et sted man kan komme tilbake til gang på gang uten at man blir lei. Bøflaten camping har så rik natur og mange turmuligheter både sommer som vinter at jeg bare sier på gjensyn.

Fakta

Bøflaten Camping
Helårsåpen campingplass med 100 plasser totalt, hvorav 15 faste plasser.
Åpnet for spikertelt i år.
Felleskjøkken med kokeplater og et vaske- og tørkerom.
Samme type plasser for bobil og campingvogn.
Påfyllingsmulighet for ferskvann.
Tømmemulighet for toalett, men ikke gråvann.
Tilrettelagt for rullestolbrukere.
Utleie av hytter, leilighet og en campingvogn.
Kiosk med basisvarer og mulighet for å bestille ferskt brød.
Gratis internett.

Aktiviteter på campingplassen
Utleie av båt, kano, kajakk, sykler, partytelt, vannleker som Fun tube og krokodille som kan trekkes etter båt.
Salg av fiskeutstyr.
På bensinstasjonen rett ved er det mulig å leie ATV.
Gode turmuligheter i området med lokal guide eller på egenhånd
Lekeplass, gode muligheter for ballspill og hinderløype
Campingplassen arrangerer forskjellige aktiviteter etter årstidene.

Aktiviteter i Vang i Valdres
Alpint/slalåm (nærmeste alpinanlegg er Tyin-Filefjell)
Flotte fotturer i fjellene
Langrenn
Trugetur
Kitekurs
Hundekjøring
Fiske/isfisking
Kano og kajakkpadling
Isbre tur i Jotunheimen

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden