: Stadt i all sin prakt | Din Fritid

Stadt i all sin prakt

Stadt har en helt unik natur der Norges vestligste punkt bryter Atlanterhavets bølger. Nesten ytterst på Stadt-landet ligger Hoddevik med sin fantastiske bukt, turkisfarget vann og hvit sandstrand.

Veien til Hoddevik er et kapittel for seg selv. Det er kun én vei ut til stedet, og veien er smal og svingete. Har du en stor campingvogn og er uerfaren, vil vi rett og slett ikke anbefale turen. Mindre ekvipasjer og middels lange bobiler vil fint klare turen, om du bare beholder roen og er vant til Vestlandets veistandard. Vel fremme er premien en helt unik naturopplevelse.


Veien snirkler seg i sikk-sakk, og en stopp for å slippe sauer over veien blir man fort vant til. Foto: Adele Afdal

Tett på

For det er umulig ikke å komme tett på naturen. Den siste strekningen snirkler seg opp en fjellside, og landskapet åpner seg for dine føtter når du står ved nedkjøringen til bukta i Hoddevik. Her er det en nærmest obligatorisk fotostopp. Du ser veien snirkle seg i sikk-sakk mønster under deg, mens fjellet på tre sider omkranser den imponerende stranda. Stranda er et kapittel for seg selv, den lyse sanden like gjerne kunne vært på en sydhavsøy, og vannet frister med lokkende turkise farger.


Oppstillingplassen på Hoddevik er ikke en campingplass i tradisjonell forstand. Foto: Adele Afdal

Værhardt

Men badeturen blir normalt kort, selv midt på sommeren. Vannet er kaldt, og de som virkelig ønsker å oppleve hva havet har å by på, tar med våtdrakt. Bobil og Caravan tilbragte noen dager i Hoddevik i strålende solskinn, men været er lunefullt, og dette er ikke et sted du reiser til uten vindtette klær. Oppstillingsplassen på Hoddevik kan ikke kalles campingplass i tradisjonell forstand, men det er toalett og rent vann i springen. Og prisen er det ingen som kan klage på. Flere kommer med telt, men både bobiler og campingvogner hadde funnet veien da vi var der. Enkle forhold som bare understreker den ekte følelsen av nærkontakt med elementene. Vel fremme er det bare å finne frem godstolen og la landskapet synke inn over deg. Kun avbrutt av en surfer som ramler av brettet eller en havørn som trives godt i det røffe landskapet.


Et eldorado for surfere! Foto: Visit Norway

Surfere

Surfing assosieres gjerne med lange strender, palmer og tropisk varme. Det er fortsatt få som vet at det er minst like eksotisk å surfe i Norge, selv om det er kaldt i vannet. Her blir surfingen fremfor alt en fantastisk naturopplevelse med krystallklart vann og majestetiske fjell. Alle som besøker Stadt, innser fort at det ikke er nødvendig å dra til Hawaii for å teste ut den smale sporten - eller bare se på. Bølgene er kun en bilreise unna. Det finnes også en annen strand som er egnet til surfing på Stadt, Ervik er kjent for spektakulære fotografier av høststormer med kirkegården i forgrunnen. Men også Ervik har mye å by på.


Stupbratt og knallturkis vann…nydelig utsikt! Foto: Maria Helgesen

Utflukt

Det er ikke langt i luftlinje fra Hoddevik til Vestkapp - fastland-Norges vestligste punkt, men du bruker langt tid, og den krokete veien byr både på utfordringer og flott utsikt. Vestkapp ligger på fjellplatået Kjerringa 497 meter over havet. Det er loddrette klippevegger ned til havet. Det er bare å ta inn over seg det lunefulle landskapet. Her møter du havet med stor forbokstav, enten det er en sjeldent stille dag eller tåke og storm. Er du ute etter en skikkelig turopplevelse, kan du bli inspirert ved å gå til: www.stadtnaturguiding.no.

Olavskrossen

På vei til eller fra Hoddevik kan Olavskrossen være verdt en stopp. Minnes-merket er reist da Olav Tryggvason kristnet fire fylker her i 997. Hvert tredje år går Dragseidspelet av stabelen her. Årets arrangement hadde rett og slett skikkelig dårlig vær, og selv om arrangøren var fornøyd med kvaliteten på stykket, var det alt for få tilskuere. Det er mulig det blir nytt spel i 2015, eller senest i 2016. Følg med på: www.dragseidspelet.no.


Øya Selja har en rik historie, og her finnes det godt bevarte klosterruiner. Bare 15 minutter med Klosterbåten fra Selje sentrum.

Selje kloster

Et sted som virkelig er med på å plassere Selje på det historiske Norgeskartet, er øya Selja. 15 minutter fra Selje sentrum med Klosterbåten bringer deg til øya Selja. Tidlig på 1100-tallet bygde benediktinermunker et kloster på øya. Disse ruinene er godt bevart, og verdt et besøk. Spesielt om man tar inn over seg den rike historien til stedet: Fra 1086 og i nesten hundre år var Selja bispesete for hele Vestlandet. Men best kjent er øya for legenden om kongsdattera St. Sunniva. Hun flyktet fra Irland på 900-tallet og led martyrdøden på Selja. I år 996 fant Olav Tryggvason henne og vigslet henne til den hellige Sunniva - Norges første helgen.


Juhuuu…vi digger Stadt! Foto: Tore Afdal

10 ting du kan gjøre i Hoddevik

1. fiske 2. Gå tur 3. Gå barbeint i sanden 4. Tegne i sanden 5. Snorkle (husk våtdrakt) 6. Fotografere spektakulær natur 7. Surfe 8. Kjøre longboard 9. Bade 10. Padle


Stort mer romantisk kan det vel ikke bli? Foto: Adele Afdal

Noen fakta om Hoddevik

• Ligger i Selje i Sogn og Fjordane • Hoddevik (uttale: Haudevikja) er en bygd på Ytre Stadlandet i Selje kommune. Hovednæringer i Hoddevik er landbruk og turisme. • Hoddevik er i dag mest kjent for en kilometer lang sandstrand som blir regnet for å være en av Norges beste surfesteder. • I Hoddevik er det helårsaktivitet når det gjelder surfing. Firmaene Stad Surfing (www.stadsurfing.com) og Lapoint Surfeskule (www.lapoint.no/destination/surfcamp-stadt-hoddevik) driver aktivt med surfing hele året, og det finnes overnattingssteder der både nybegynnere og erfarne surfere kan møtes før de legger ut i bølgene. • Sjekk også ut andre aktivitetstilbud som skate, klatre og balansere på www.jonaslåven.no. • Adkomst: Via E6 - ved Otta ta vestover mot Stryn (riksveg 15). Kjør gjennom Stryn og Nordfjordeid. Ved Maurstad ta høyre mot Åheim (riksveg 61). Fra Åheim følger du skilting mot Stadtlandet og siden fylkesvei 632 til Hoddevik. • Fra Bergen - følg E39 til Nordfjordeid og siden som beskrevet over.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden