: Skattejakt med bobil | Din Fritid

Skattejakt med bobil

Før i tiden gikk man turer i skogen med kompass og kart for å finne tur-orienteringsposter. I dag bruker du kartet på mobilen og finner cacher. Velkommen til 2014 og moderne orientering - en hobby som fungerer utmerket med bobil.


Morsom utfordring for kropp og hode

Har du en bobil eller en reisevogn og liker å være på reisefot, vil du treffe mange likesinnede og få mange annerledes opplevelser med geocaching. Du havner på plasser som ikke står i turistguidene, men som garantert gir flotte opplevelser. Mange av dem som legger ut poster - eller cacher - velger steder med spesiell historisk interesse, spesielt flott utsikt eller som gir deg en opplevelse utenom det vanlige.
Velkommen til en hobby som gir deg naturopplevelser og utfordringer både for kropp og hode!


Geocaching

Men du lurer kanskje på hva det hele dreier seg om? Vi lar en erfaren geocacher, Stein Willman fra Skien forklare:
– Geocaching er en moderne turorientering som har gjemte poster. Du kan gå forbi en post uten å se den om du ikke vet hva du skal lete etter! Totalt er det plassert rundt 35 000 poster i Norge av ivrige entusiaster som kan være hvem som helst.
En slik post, eller skatt som barna gjerne kaller det, kan være hva som helst: Stort eller lite, firkantet eller rundt. Det eneste kravet er at det skal være en vanntett beholder med en notisblokk eller papirlapp hvor du kan skrive signaturen din for å bekrefte at du fysisk har vært på posten. En cache kan være alt fra et tomt oljefat ned til en sylinder på størrelsen med en lillefingernegl, forteller Stein Willman.


Utstyr

Men, det er viktig å begynne med begynnelsen: Du trenger en GPS. Proffene bruker en dedikert GPS som er vanntett og har spesielt god batteritid. Men du kan godt starte med en smarttelefon. Da laster du ned en app fra firmaet som heter Groundspeak og som heter Geocaching. Det finnes et stort utvalg med apper til mobiltelefoner, men Groundspeaks Geocaching er den offisielle som gir en god start og er verdt prisen på 75 kroner. Alternativt kan du starte med Geocaching Intro som er en gratis introduksjons-app. Den har begrensninger ved at du kun får opp poster i nærheten av der du befinner deg. Appen lar deg opprette en gratis brukerkonto hvor enkelte bruker mye energi på å finne kreative brukernavn som blir din signatur når du reiser rundt og kvitterer på postene.
Neste steg er å finne en post i nærheten. Du kan få opp ganske mye informasjon om posten på din telefon eller på internett: Vanskelighetsgrad fra en til fem både på terrenget og hvor godt posten er gjemt, en tilsier at posten er tilgjengelig for rullestolbrukere, mens fem er spesielt vanskelig. Bruker du smarttelefon, får du veiledning på enten kart eller satelittfoto for å finne frem til posten.

Registrering

Når du har funnet en post, skriver du signaturen din på en papirlapp eller i en notisbok som ligger på selve posten, og så logger du på appen eller internettsiden til geocaching.com at du har funnet den. Det er spesielt enkelt og selvforklarende med en app på en smarttelefon. En viktig regel er at posten må legges tilbake på nøyaktig samme sted. Om du skal ut og reise eller vil sjekke ut et spesielt område, kan du gå inn på www.geocaching.com. Her er det oversikt over alle verdens poster, totalt mer enn 2.3 millioner. Alle har en egen side med beskrivelse av vanskelighetsgrad, størrelse på cachen og med hint. I skogen er det gjerne mer plass og da er selve postene ofte fysisk store, i bymiljø er som regel postene i små beholdere.


Bytting

Det er mange variasjonsmuligheter med geocaching. En av de mer kreative er byttepostene hvor den som legger ut posten også legger ved en gjenstand eller flere som man kan bytte til seg. Da er det en regel om at man skal legge igjen en gjenstand av tilsvarende eller høyere verdi. Dette er spesielt populært for barna. Vi snakker om enkle småting som sprettballer, fargestifter og lignende. Enkelte steder har kreative sjeler lagt ut for eksempel en bunke DVD-filmer hvor man kan bytte med egne filmer.
Det er gode muligheter for å lære en del nytt om du begynner med geocaching. På internettbeskrivelsen av en av postene ved operaen i Oslo for eksempel kan du få en skikkelig innføring i marmor og hvordan steinsorten dannes.


Kreativt

Andre poster kan oppfordre til at man tar bilde av for eksempel en utsikt.
Det som er flott med geocaching er alle variasjonsmulighetene: Du kan velge å se etter kun lette poster, du kan spesialisere deg på urbane områder eller du kan velge poster som krever at du først løser en rebus. I prinsippet er det ingen konkurranse i geocaching, kun heder og ære. Likevel skal det sies at mange følger med på statistikken for å se hvem som finner mye.

Sosialt

Det passer veldig bra å geocache sammen, det er alltid gøy å dra på tur sammen med andre og å finne poster sammen. Det er et etablert miljø i Norge for geocaching, og det arrangeres flere treff i løpet av et år.

For mer info: http://gcinfo.no og http://geocaching.com

Ordliste

Attributt = Angir ulike egenskaper ved en spesifikk geocache.
BYOP = Bring Your Own Pen = Ta med deg egen penn, cachen har ingen!
Cache = En post.
CITO = Cache in Trash Out = Logging av geocache og samtidig plukking av søppel m.m.
DNF = Did not find = Brukeren fant ikke cachen, ekstra viktig hvis det er en av de siste oppdateringene, siden cachen da kanskje er borte.
FTF = Den første som finner en cache.
Geocaching = Moderne turorientering.
Mystery = En geocache som krever at man løser en form for oppgave for å kunne logge cachen.
Notification = E-post-varsling ved logging av cacher i et definert område, typisk publisering av nye cacher i ditt nærområde.
POI = Geografisk punkt, ofte angitt på GPS med koordinater, navn og evt kort beskrivelse.
Slow Caching = Geocaching skal være en nytelse og ikke en konkurranse.

Mer info her: http://wiki.gcinfo.no/Ordbok

På forsiden