: Et hundeliv på første klasse | Din Fritid

Et hundeliv på første klasse

– Oscar er et medlem av familien. Skal vi på ferie så blir han med, enkelt og greit. Det å ha hund har ikke hindret oss i å reise Europa rundt med campingvogn, forteller familien Teig.

Ingen ferie uten hund

Forutsetningene er klare når familien planlegger ferier. Enten kan hunden Oscar bli med, ellers blir det ingen ferie. Familien fra Trøgstad i Østfold hevder det ikke har hemmet dem i særlig grad.
– Det har blitt enklere med rabies-vaksinen for eksempel, forteller Torkild Teig (58).

Oscar på en gammel romersk arena i Pula i Kroatia.

Lang fartstid

Familien Teig begynte å reise på ferie med campingvogn i 1987. Etter åtte år gikk de over til snekke. Etter en nesten like lang periode på sjøen ble det så bobil i 2002.
I 2005 kjøpte de igjen campingvogn, og det har de holdt seg til siden.
– Det er i mine øyne flere ulemper med en bobil sammenlignet med campingvogn, forteller Torkild, og utdyper:
– Vi hadde bobil i fire år, men erfarte at campingvogn passer oss bedre. Skal du ligge rolig en uke med bobil må du enten sykle for å komme deg rundt - eller pakke sammen hele bilen. Bobil er jo en stor investering i sammenligning med campingvogn og i tillegg taper den seg tilsvarende mer i verdi. Det er ingen tvil, vi er campingvognentusiaster.

Hele familien på tur

Felles for ferieturene er at Oscar har vært med. Oscar er en bereist bichon frise. I tillegg til Skandianvia har han vært i Nederland, Kroatia, Østerrike og på flere tysklandsturer. Familien forteller at de begynte forsiktig med Lübeck. Det gikk bra, så året etter ble det Kroatia.
Høydepunktet så langt har vært en stor rundtur i Europa i 4 uker i 2010. Det ble nesten 450 mil sammenlagt. Målet var å reise sydover til de kom til hav. Det ble Kroatia og Adriaterhavet, nærmere bestemt Istra-halvøya, Novigrad og Pula.
– Vi legger ofte planer med tre-fire alternativer, men når vi reiser blir det kanskje noe helt annet. Vi hadde siktet oss inn på Italia, men oppdaget at Kroatia var mye rimeligere og mer avslappet, forteller Nina Teig (56).
– Vi hadde planer om å reise innom Praha på vei hjem, men det var for fint vær, så vi ble på campingplassen ved den fantastiske Kroatia-kysten i stedet. Et flott sted å bade forteller sønnen Jan-Erik (28) som pendler daglig mellom Mysen og jobben på Kiwi i Trøgstad.

Fasilitetene for hunder på campingplasser i Sør-Europa er som regel veldig gode.

Planer fremover

– Vi har planlagt tre uker ferie til høsten. Det er en rolig periode, men vi er glade i varme og behagelig badevann - så vi satser på godvær. Da vurderer vi å ta Kielfergen, det har vi gjort med suksess tidligere. Det er veldig praktisk med egen hundekahytt, eget lufteområde og sandkasser. I tillegg kommer vi uthvilte frem til Tyskland, sier Torkild Teig.
– Ellers synes jeg at selve reisen er en viktig del av ferien, forteller Torkild, og utdyper:
Jeg hadde en drøm om å reise rundt i Europa. Jeg er ikke spesielt glad i å kjøre i Oslo, men med GPS hadde jeg ingen betenkeligheter med å kjøre i Amsterdam eller andre byer i Europa.

Jan-Erik Teig og Oscar tar gjerne en båttur når de er på ferie i Kroatia.

Ekvipasjen

Familien bruker ikke en liten vogn på turene, de har en Adria fra 2010 som er 2,5 meter bred og 6,63 meter lang (innvendig). Total lengde på bil og vogn er nesten 13 meter og en totalvekt på over 4 tonn.
Det er dobbeltseng i den ene enden, sittegruppe i midten og senga til Jan-Erik og Oscar er i andre enden. Etter å ha varmkjørt en kløtsj på en Mondeo i Kroatia bestemte Torkild seg for å bytte til en firehjulsdrevet Volvo XC70.
Ekteparet deler på kjøringa, og når de kommer frem sørger moveren på vogna for at det går greit å koble til og fra.
– Hva er fordelene med å ha med hund på tur?
– Det blir en mer sosial tur med hund. Det er automatisk lettere å komme i snakk med folk du ikke kjenner. Det blir fler og fler hunder på campingplasser i Europa. Vi synes camping er en veldig egnet ferieform når man kan ha med hund. Vi har vel nesten ikke sett campingplasser hvor det ikke er tillatt med hund, forklarer Nina.
– Har dere en ferieopplevelse som har gjort spesielt inntrykk?
– Ja, litt tilfeldig fikk vi med oss nasjonaldagen i Kroatia i 2010.
Folk hadde kledd seg ut, både i romerske drakter og nasjonaldrakter. Det var middelalderforestilling, sjonglører, dans, musikk og ørende lyd. Kjempegøy, forteller Jan-Erik.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden