: GPS til lavpris | Din Fritid

GPS til lavpris

Om du har en smarttelefon eller nettbrett med innebygd GPS finnes det meget rimelige navigasjonsmuligheter. For noen få hundrelapper får du en fullverdig GPS-løsning. Spørsmålet er om de trygt kan veilede deg i ferien på kontinentet?

Moderne

Tiden hvor du forberedte en reise ved å dra til bokhandelen og handle kart er i ferd med å bli gammeldags. Selv om det fortsatt kan være både nyttig og gi god oversikt. Men når avreisedagen kommer vil de aller fleste velge en GPS til navigering. Fordelene er mange, en GPS vet hvor du er og kan fortelle hvor langt det er til målet. Den kan gi deg nøyaktige instrukser i hvert eneste veikryss og rundkjøring.

Offline

I forkant av en reise til Frankrike og Tyskland kjøpte jeg applikasjonen CoPilot til min smarttelefon. Prisen på 349 kroner er det ikke noe å si på. Vær oppmerksom på at velger du hele Europakartet er det mye data, og det tar lang tid å laste ned på telefonen.
Alle kartene lagres lokalt på telefonen og det betyr at du ikke trenger internett for å få opp kartene. Det betyr igjen at du sparer store kostnader sammenlignet med å bruke Google Maps eller telefonens innebygde Kart-applikasjon. Begge disse har egne navigasjonsinnstillinger som kan gi deg greie nok veibeskrivelser, men de er begge avhengige av internettoppkobling og datatrafikk.

Legg inn rute

Jeg hadde på forhånd innhentet flere av adressene jeg skulle til, og da gikk det enkelt å planlegge reiseruten. Men den siste turen fra Isny til München flyplass insiterte telefonen på gateadresse til flyplassen. Den hadde jeg ikke, og ikke fant jeg flyplasser under POI, der lå det bare restauranter, hoteller og bensinstasjoner. Det løste seg ved at jeg la inn München sentrum, og satset på god skilting når jeg nærmet meg, og det gikk bra. I fred og ro finner jeg senere ut at du enkelt kan utvide POI-listen ved å trykke «Flere kategorier-knappen» nede i høyre hjørne…
Da blir det plutselig rundt 30 kategorier som: Bank, bilforhandlere, busstasjon og så videre. Det er veldig enkelt å legge opp en rute fra for eksempel Kristiansand til Oslo, og så etterpå legge inn at du skal innom Seljord. Selv om f.eks. campingplasser ikke står oppført som en egen kategori under POI, så finner programmet de fleste om du bare søker i alle kategorier.

Informasjon

Etter å ha lagt opp den aktuelle ruten kan du valgfritt samtidig vise to av seks typer data nederst på skjermen: Distanse til målet, ETA, tid som gjenstår, hastighet, høyde over havet og kurs. I tillegg er det en knapp midt på skjermen som gir adgang til en undermeny for å styre musikken. I tillegg vises aktuell fartsgrense og din egen om du kjører for fort. Her er det også mulig å få et varslingssignal om du kommer over fartsgrensen.

I bruk

Innstillingene i programmet ble et par ganger endret underveis på turen. Om jeg fikk en telefon eller SMS, for eksempel. Det var ikke viktige innstillinger som ble endret, det ble plutselig endringer på varselet for overskridelse av fartsgrensen, for eksempel. Siden jeg ikke opplevde dette som alvorlig tok jeg meg heller ikke tid til å kjøre til siden og ta omstart av mobilen, noe som kanskje ville hjulpet. Appen følger selv med på klokken og skrur automatisk på natt- eller dagvisning.

Integrert anlegg

I to av de tre bilene jeg prøvde var det integrert USB-kontakt på lydanlegget. Det gir flere fordeler, da du både får ladet mobilen, du kan spille din egen musikk på lydanlegget og GPS-programmet demper musikken din mens viktige beskjeder leses høyt av Ingrid med skikkelig lyd.
Appen har styring av musikken integrert i programmet. Det gjelder selv om du først har skrudd på musikken via den dedikerte Musikk-appen på mobilen. Starter du CoPilot tar den uansett kontroll på lyden, og via en undermeny kan du pause, spole og skifte spor.

SOS

Om du trenger veihjelp kan du få opp aktuelt nummer til veihjelp, samtidig som applikasjonen forteller deg adressen din samt dine GPS-koordinater. Siden du sitter på en telefon og får opp denne infoen er det bare å trykke på en knapp - så ringer appen til veihjelpen for deg. Kjekt å vite, men det er greit å være klar over at du må være forberedt på å trykke deg frem gjennom en del menyer. Det er nok en av ulempene med løsningen, det er mange muligheter - men du vil bruke en del tid på å lære deg å utnytte dem. Ikke kjøp appen dagen før du drar på ferie om dette skal være din hovednavigeringskilde!

Nøyaktighet

Jeg opplevde GPS-posisjoneringen til CoPilot og iPhonene som meget nøyaktig. Det var noen ytterst få ganger den viste feil fartsgrense, men da var det bare snakk om titalls meter før den korrigerte seg inn. Den type feil skjedde aldri i veikryss. I tillegg var det et par ganger unødvendig info i forbindelse med at to motorveier ble til en. Men dette er en rimelig løsning som fungerer, selv om det er en del å forbedre på brukervennligheten.

Testen

CoPilot Live Premium HD ble testet på iPhone 5 med iOS versjon 6.1.4 i perioden fra 11.6 til 14.6. Programmet ble brukt på 15 timer aktiv kjøring på landevei og motorvei i Norge, Frankrike og Tyskland.

Viktige uttrykk:

GPS = global positioning system = et nettverk av satelitter som kan brukes til å fastsette GPS enhetens nøyaktige posisjon
POI = point of interest = Aktuelle steder, som for eksempel bensinstasjoner, restauranter og offentlig kommunikasjon som togstasjoner og flyplasser.
App = applikasjon = program til en smarttelefon
Offline = kan brukes uten internettilgang = ingen mobildatakostnader i utlandet
Smarttelefon = en mobiltelefon hvor det er mulig å installere programmer eller apper

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden