: Fortelt for de på farten | Din Fritid

Fortelt for de på farten

Flere og flere kjøper bobil i Norge, og reisevogner er et godt alternativ for de som er på farten. Da er et lite reisefortelt et ypperlig tilbehør, det veier lite, er enkelt å få opp, og den ekstra plassen utenfor campingvognen eller bobilen er gull verdt!

Glenn Dahle fra Caravan Supply AS demonstrerer hvordan du enkelt kan sette opp et Kampa Rally Air 260 oppblåsbart fortelt. Foto: Tore Afdal

Fortelt for de på farten

Salgsstatistikken viser at flere og flere nordmenn velger en aktiv og mobil ferie på hjul, enten det dreier seg om reisevogner eller bobiler. Mange av disse er utstyrt med markiser - hvor du ofte også kan få sidevegger. Det er et alternativ til å skaffe seg mer uteplass med tak over hodet, men det er mer tungvint å sette opp og resultatet er ikke det samme som et godt oppsatt fortelt.
La oss si at du har kommet fram til at du ønsker deg mer plass når du er på tur, kriteriene er at teltet skal ha lav vekt og være lett å sette opp. Hvilket fortelt velger du da, et tradisjonelt eller et oppblåsbart?

Du kobler rett og slett en vanlig pumpe som du kan bruke til luftmadrasser og lignende til “stengene” i det oppblåsbare forteltet. Foto: Tore Afdal

Testen

Bobil & Caravan har gjort to tester av fortelt montert på reisecampingvogner. En med et tradisjonelt fortelt og en med et såkalt oppblåsbart. Vi har valgt campingvogn, men prosessen er mer eller mindre lik på en bobil. Største forskjellen er at bobilens trekkeskinne normalt er høyere.
De fleste som bruker reisefortelt på en bobil har markise og bruker sporet i underkant av denne til å feste forteltet i. Et tips er å bruke begge deler, det vil si at du kjører ut markisen som gir deg et større tak enn reiseforteltet - for å få et større område som er tørt og beskyttet. Det er også en enkel sak å få montert en ekstra skinne på din bobil.
Som sagt har vi gjort to tester: Vi fikk Glenn Dahle fra Caravan Supply AS til å sette opp et Kampa Rally Air oppblåsbart fortelt på mest mulig effektiv måte med hjelp fra Campinggården utenfor Drammen, og vi fikk Geir Andersen og Thomas Andreasson fra Norsk Isabella til å demonstrere sitt Isabella Ventura Explorer XL reisefortelt.

Når du har pumpet inn en del luft i det oppblåsbare forteltet er det på tide å reise det opp. Foto: Tore Afdal

Oppblåsbart

Vi hadde i utgave 3 i år en oversikt over oppblåsbare telt på markedet. Dette er tipsene fra Caravan Supply om rekkefølgen for å mest mulig effektivt sette opp et oppblåsbart fortelt:
1. Pakk opp alle delene og legg de klare på bakken.
2. Finn riktig ende på teltduken og tre den på skinnen. De første gangene kan det være en fordel å være to. Skinnen kan være trang når vognen eller bobilen er ny, og det gjelder spesielt bobilmarkiser.
3. Sørg for at forteltet er på ønsket plass i skinna.
4. Pump. Med den originale pumpen er det 15 tak, så er den vannrette pølsen hard.
5. Nå drar du i snorene og forteltet vil reise seg.
6. Ta så gjerne noen pumpetak til, avhengig av om det er bakke eller rett. Det er en måler på den originale pumpen, men uansett klarer du ikke å få pumpet inn for mye luft. Rørene vil ikke kunne smelle slik en ballong gjør, det blir bare veldig hardt.
7. Rett opp teltet og sett i plugger og barduner, og du er ferdig.

Glenn Dahle er daglig leder i Caravan Supply AS. Foto: Tore Afdal

Dette er Caravan Supply AS:

Engrosfirma som leverer caravan-tilbehør til forhandlere, ikke direktesalg til kunde. Forventet omsetning på 12 millioner kroner i 2014, og to ansatte. Medlem i Norsk Caravanbransjeforbund. Har som viktig forretningskonsept å ha varer på lager og levere raskt. Har kastet seg på bølgen med oppblåsbare telt og er importør for den engelske markedslederen Kampa.
Daglig leder i Caravan Supply, Glenn Aleksander Dahle, har vokst opp i en caravanfamilie, og har en campingvogn-modell oppkalt etter seg. Campingvognen Alexander ble produsert i England på 1970-tallet og importert og solgt i Norge av faren.

Takk til Campinggården for utlån av Hobby campingvogn og assistanse i forbindelse med denne artikkelen.

Kampa Rally Air 260 i standard høyde er et oppblåsbart reisefortelt for campingvogner. Men det leveres også i Large og XL for bobiler opp til 290 cm høyde. Foto: Tore Afdal

Tekniske data Kampa Rally Air 260

Vekt: 18,5 kg
Størrelse: 250x260 cm
Kampa Rally Air leveres i tre høyder, campingvogner opp til 250 cm, bobiler 250-270 cm og bobiler 270-290 cm.
Veil. utsalgspris er fra 10 000 til 14 000 kr.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden