: Der det er hjerterom er det husrom | Din Fritid

Der det er hjerterom er det husrom

Camping, selv vintercamping, er en ferieform som passer ypperlig for barnefamilier. Stein Erik og Annie Ulvund snakker av erfaring. I over 20 år har de vært vintercampere, både med og uten barn. – Det er ikke størrelsen på vogna som teller, men at det er varmt og godt, og at ungene får føle ro og samhørighet, sier de to som har åpnet sitt andre hjem og deler erfaringene sine med oss.


I campingvogna til Annie og Stein Erik er det godt og varmt. -Vi kunne ikke hatt det bedre, sier paret. Foto: Anja Guerrera

Hjemmekoselig vogn

– Mange spør oss hvordan vi orker å ha denne ferieformen, sier Annie mens hun viser meg rundt i en varm og moderne men hjemmekoselig vogn. – For det første koser vi oss med kjøreturen hit, vi har tid til å sitte og skravle og kose oss. Her har vi alt vi trenger og jeg behøver ikke planlegge. Butikken er oppe til 23.00 og alt av tørrvarer, te, kaffe og klær har vi liggende her. Selv i 20 minusgrader er det så gulvvarmt at du kan gå barbeint, forteller hun. Campingvogna har svært god skapplass, sågar et klesskap med en varmevifte og en hylle som fanger opp vann og fukt fra dagens fuktige skitøy. Skapene er godt opplyst, komfyren har både stekeovn og grill, en 40 liters varmtvannstank sørger for godt og varmt vann i dusj og på kjøkken. På badet er døra brukt som tørkeholder for håndklær og det er varme i gulvet. I spikerteltet har de plass til en ekstra Tv, en garderobe/entre og en sofakrok som enkelt kan gjøres om til gjesterom. - Vi kan ikke ha det bedre, sier de.


Vakker vinterdag på Beitostølen. Foto: Anja Guerrera

Ta kontroll over vogna

I denne vognen, en Cabby 800, 2013 modell, er det vannbåren varme. – Det blir fort varmt her, og vogna blir veldig mye fortere varm enn en hytte. Jeg slår på vogna med mobiltelefon ved å sende en melding, og jeg kan også slå den av med telefonen. Da kan du ta kontroll over din egen vogn sier Stein Erik og viser meg en duppeditt han har kjøpt på nettet. Den koster rundt tusenlappen og kobles til hovedstrømforsyningen til campingvogna og er fjernstyrt. Når du er hjemme kan du sende en SMS og sette på strømmen, og dermed varmen. Du kan like lett skru den av skulle du ombestemme deg og ikke reise opp, forteller Stein Erik, og sender en tanke til Nils (campingverten), som har hundrevis av vogner som han kjører rundt og setter på strømmen for i løpet av et år. – Jeg skulle tro at alle campingplass-eiere skulle ønske at gjestene på campingen hadde en slik dings, skyter han inn og fortsetter: – Når du så kommer opp til vogna er det viktig å sende en SMS for å skru den av, før du kobler den fra helt. Og det er viktig ellers sendes strømmen gjennom hele tiden og det kan gi fare for brann, råder han.


Annie og Stein Erik er klare for dagens skitur før en god middag med venner skal nytes i vogna om kvelden. Foto: Anja Guerrera

Ja takk, begge deler!

Annie og Stein Erik har også en seilbåt, og alle årene med båt og camping har lært dem viktigheten av gode rutiner. – I båten har Stein Erik en rød lapp over tenningslåsen. Det er for at han skal huske på å slå på vanntilførselen i båten før han starter opp. Det har virket i alle år og er kjempelurt, smiler hun. De to elsker også båtlivet og savner båten når den ligger i opplag over vinteren. – Det er noe av det samme med båtlivet som med camping, dette sigøynerlivet, som er tiltalende, smiler hun. – Allikevel er det mer bekymringer med båt. Vi kan ha lagt oss for natten og plutselig kommer en båt som skal legge til og da må jeg jo hjelpe til. Eller det blåser opp til kuling, og du må ut og ordne med fortøyningene.. Jeg elsker derimot når det blåser opp her i fjellet midt på natten, og jeg bare kan ligge helt rolig. Det er bare i søvnen at jeg drømmer at vi driver av, ler Stein Erik. Det er ikke sikkert det er så lett for familier med barn å vite hva de skal bestemme seg for. Hytte, båt eller camping? – Jeg ville jo ha sagt ja takk begge deler. I stedet for hytte hadde jeg kjøpt både båt og campingvogn. Nå er jo båter dyrere enn campingvog, men du kan få en kjempefin båt og en campingvogn attpå, for langt under det en hytte koster. – Og det er så trygt og godt for ungene på campingplassen, du slipper å være bekymret for biltrafikken og det er mye å gjøre for ungene, sier Annie.


2. Hvis en føler for det kan en middag på “Hytta”, campingplassens hyggelige restaurant, være et alternativ.

Begynn i det små

Stein Erik og Annie snakker av erfaring. – Selve opplevelsen med campinglivet har ikke å gjøre med svær plass å gjøre, men med samvær. Unger liker å ha foreldrene tett innpå seg, sier de. I ti år delte de; fire unger, to foreldre og en hund, en campingvogn på fem og en halv meter! – Livet blir ikke bedre selv om det er fancy og flott, selv om det er godt å drømme om det.. Det viktigste er å være sammen, hygge seg og ha naturen og fjellet rundt seg. Annie pleide å ha et lite skap med leker som alltid ble igjen i vogna. Ungene gledet seg over disse selv da de ble større. Lekene representerte etter hvert gode minner for barna og det bekymringsløse, frie livet på campingen. – Vi kan virkelig anbefale denne ferieformen til alle småbarnsfamilier, sier de.


1. På Beitostølen føler Annie at hun får ro og avstand fra dagliglivets mange oppgaver. Annie kan gjøre mye av sitt arbeid også fra campingvogna. Foto: Anja Guerrera

Kan jobbe også i vogna

Stein Erik Ulvund professor i pedagogikk er kjent for mange. I flere år var han fast gjest i God Morgen Norge og er i dag å høre i Norgesglasset (på radio) annenhver torsdag. Han har blant annet skrevet en hel bokserie om barns utvikling og omsorg for barn og unge, og mye av den ble til nettopp i campingvogna. Langt borte fra by, stress og larm. – Mange tror jeg har ofre mye for jobben, men jeg har jobbet mye hjemme, og jeg jobber mye her på campingen. Jeg tror nok ikke ungene har merket hvor mye jeg egentlig har jobbet. Da vår eldste datter skulle fortelle på skolen hva pappa jobbet med forkynte hun følgende: Nei, jeg tror ikke at pappa har fått seg noen ordentlig jobb enda, for han er hjemme når jeg går også tar han meg i mot når jeg kommer hjem etter skolen. Stein Erik og Annie ler godt av historien men er glade for at det er slik. –Her i vogna er det internett og vi har telefon, det er ikke noe problem å jobbe herfra sier Annie som er lærer i helsefag i den videregående skolen. – Vi slapper så godt av her med så mange trivelige og gode naboer på campingen. Nå er ungene ute av redet, men yngstemann på 23 synes igjen det er kult å være sammen med foreldre og besøker dem stadig vekk. I sommer får de kanskje en liten hund igjen, noe de gleder seg til. Savnet etter den forrige hunden er stort, og campingvogna er et sted der også firbeinte familiemedlemmer stortrives. Hele flokken på ett sted, det er godt for sjelen.


Foto: Anja Guerrera

Stein Erik og Annies tips!

Lag deg en skikkelig sjekkliste, om det du skal gjøre før du forlater vogna. Tøm tanker og fremfor alt varmtvannsbeholder. Du må faktisk snu hvis du glemmer det! Ikke sett varmen for høyt opp før du kommer. Sett gradene til 15 grader og når du kommer opp vil det ikke ha iset på taket. Da kan du øke temperaturen til 22 grader når du kommer opp og innen du er ferdig med å koste av taket er vogna varm. Skulle det allikevel ha iset, kanskje fordi dere kommer sent opp og ikke rekker å få av snøen, har jeg følgende tips til dagen etter: Sett på full varme og ta deg en skitur. Når du kommer hjem vil isen ha smeltet nok fra undersiden til at du kan skyve den av i store flak, sammen med snøen. Husk også at dersom det snør når dere er i vogna kan is lett bli et problem, særlig om natten. Et tips er å slå av alle downlights i taket om natta, de gjør nemlig taket varmt. Du kan også sette på et trekk på utsiden hvis du har badet bak, husk at det er varmt på badet og det kan fort ise på utsiden om natten. Husk at vogna og spikerteltet beveger seg. Hører jeg knirk i gulvet her er det ikke vogna det er noe galt med, men sannsynligvis en jekk som må justeres litt. Dette lærer du deg over tid. Du må måke rundt hele vogna for ellers virker ikke luftingsanlegget skikkelig. Det kan være faktisk være farlig og det må være luftsirkulasjon rundt hele vogna. Hårføner er godt tips, sier Annie og Stein Erik slutter seg til. Ikke bank på is, den må enten løsne seg sjøl, eller bruk hårføner. Løsner fugemassen kan du få lekkasje. Kakker du med snøskuff får du en bulk for hvert slag. Du kan klemme en bulk med bare tommeltotten, vogna er bygget av og laget for å være lett. Sett oljeflasker, og annet flytende som kan fryse, ned i bøtte / boks når du drar slik at dersom det skulle fryse og sprekke så risikerer du ikke å komme opp til en liten katastrofe. Annie setter også alt flytende på plastikkgulvet på badet. Syltetøy og ketchup går fint i kjøleskapet. Sentralvarme. Det er bedre med en brukt vogn som er beregnet for vintercamping enn en ny og fancy vogn som blir kald og ikke er beregnet for vinter.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

På forsiden