: Se, vogna svever | Din Fritid

Se, vogna svever

Den gamle vogna er klar for utskiftning, men hva skal du gjøre når det er plattinger og fortelt på alle kanter? Arne Ørka hadde liten lyst til å lirke den nye vognen på plass med millimeterpresisjon. Løsningen ble å bestille campingvogna levert på plass – med kran.

Løftespesialist

Vi treffer sjåfør Thomas Reitan fra Jørgensen AS, som kan fortelle at de så langt har plassert rundt et titalls campingvogner med kran, stropper og spesialbjelker. Fremgangsmåten er enkel: Firkantede aluminiumsbjelker plasseres under vogna og stroppes fast i en krybbe, som også kan også brukes til å løfte båter. Med en hendig fjernkontroll viser Thomas Reitan og hjelpemann Kjell A. Kristiansen at de har full kontroll på løftet. Først fjerner de den gamle campingvognen. Det er imponerende å se presisjonen når den henger i krybben og løftes fra bakken. Campingvognen styres enkelt og får om nødvendig litt hjelp av en båtshake. Når den blir fri fra forteltet, løftes den høyt over terrassen og settes ned på veien, slik at Jon Olav Martinsen fra Mysen Caravan enkelt kan koble til den gamle campingvognen og kjøre den av gårde.


Den gamle Bjølsethvogna løftes fra sin gamle plass. Foto: Tore Afdal

Helårsfortelt

Arne Ørka har vært trofast kunde hos Mysen Caravan i “alle år” og da han fikk problemer med Bjølseth-vognen sin, var det et enkelt valg for ham å bestille ny campingvogn, ferdig heist på plass ved siden av sitt Viking helårsfortelt. Det er ikke noe problem for Mysen Caravan, som samarbeider med firmaet Rune Jørgensen AS, som har to egnede kranbiler.


Plassen hvor den nye campingvognen skal plasserer er klargjort. Foto: Tore Afdal

Motbakke

Det er litt typisk at løftene ikke er noe problem, mens dagens største utfordring blir å få den nye vogna opp en skrå, svingete bakke. Det er ingen klaring for vognen i bakkant, og de rutinerte karene må legge planker under hjula for å få rygget vognen helt på plass. Vel opp bakken tar det ikke mange minuttene før den nye campingvognen henger i lufta og fraktes høyt over forteltet. Thomas Reitan og hans hjelpemann, som er hans far, bruker god tid for å være trygge på at alt går greit, og det gjør det. Likevel tar hele prosessen ikke mer enn en time. Naboene takker for underholdningen, mens de spøkefullt foreslår at neste gang bør Arne Ørka ta betalt av tilskuerne. – For dette er vel den dyreste underholdningen som har vært her på campingen på lenge, som en campingnabo spøkefullt uttrykte det. Men det er en myte at det koster skjorta å få løftet campingvognen på plass. Daglig leder Rune Lysaker, kan fortelle at det koster mellom 5000 og 7000 kroner å få jobben gjort. – I forhold til å få byttet til ny vogn som er varmere, tettere har en bedre interiørløsning og i det hele tatt ser og oppleves som en bedre og mer moderne løsning, er dette et overkommelig beløp for mange. Det er stadig flere som benytter seg av løsningen, noe som ikke minst skyldes alle helårs-forteltene, forteller Rune Lysaker.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Emneord: 

På forsiden