Magne Klann
Artikler av skribenten
Følg trekkfuglene
Når varmen kommer sigende og grønnfargen spirer, er det tid for den første vårturen! Vi gjør som trekkfuglene: Finner et sted der snøen smelter tidlig.
Naturopplevelser med vogn
Det kan være litt andre krav til en plass for vogn enn en for kun bobiler. Mange bobilplasser er dessuten stengt for vognbrukere. Det tryggeste blir da å dra til store etablerte campingplasser. Ikke noe galt med det, men noen ganger vil man kanskje oppsøke noe nytt og ukjent? Her får du sju norske naturlige høydepunkter for både vogn og bobil.
Vårtur til Jotunheimen
Jotunheimen er et fantastisk område for en vårtur med bobil! Det er særlig Fv51 over Valdresflya og Fv55 over Sognefjellet som gir fantastiske fjellopplevelser. Her er sju flotte overnattingssteder langs disse veiene.
Med bobil og ski i Bodømarka
Det er fantastiske turmuligheter i Nord-Norge, også vinterstid. Man kan selvsagt kjøre egen bil oppover, men i lavsesong er leieprisene gunstige. Vi tok toget til Bodø og hadde fire dager med både jobb og fritid med en leiebobil som base.
Sju høye høydepunkt
Høsten er høysesong for fjellturer. Det finnes mange flotte steder man kan dra til. Jeg har samlet et knippe flotte fricampinger med fantastisk turterreng rett utenfor bilen. Vi holder oss i Sør-Norge denne gang, for at ikke listen skal bli altfor lang.
7 sommerlige favoritter
Vi bor i et fantastisk land med en uendelighet av steder å dra til med bobil og campingvogn. Her gir vi deg sju av våre mest sommerlige favoritter utenom allfarvei, spredt over hele landet.
Fricamping i indre Telemark
Sørlandskysten er selve symbolet på sommer i Norge for mange. Her ligger flotte campingplasser med hotellstandard på rekke og rad. Fricamping derimot, er ikke helt enkelt. Til gjengjeld er det overflod av flotte steder innover i indre deler av Agder, Vestfold og Telemark. Det er disse vi skal se nærmere på her.
En uke langs svenskegrensen
Bli med på en ukes bobiltur på riksveier og grusveier fra Halden til Trysil, gjennom dype skoger, forbi trivelige skogsvann og fantastisk natur. Det finnes både bobilplasser og campingplasser i området, men nå konsentrerer vi oss om fricamping.
Landets beste bobilplasser
Hva skal til for å bli en av Norges beste bobilplasser? Vi har lagt vekt på hyggelige omgivelser og nærhet til aktiviteter og fasiliteter. Vi har unngått de mest kjente, og presenterer i denne artikkelen sju fantastiske bobilplasser fra hele landet.
Ukjente perler ved Norskehavet
Vi skal alle feriere i Norge i år. Om det blir overfylt ved de store attraksjonene er ikke godt å si. Din Fritids medarbeider Magne Klann presenterer her tips til steder lengst ut mot havet i Sogn og Fjordane, som kanskje er det området av norskekysten som besøkes minst med bobil.
Anbefalte overnattinger i det fri
Din Fritids medarbeider Magne Klann har systematisk oppsøkt rundt 2000 potensielle caravan-overnattingssteder i hele Norge med kamera, drone og notatblokk. 1037 av de beste stedene har kommet med i hans tre Bobilguide-bøker. Og de aller, aller beste perlene av noen plasser deler han med Din Fritids lesere.
Fricamping på Vestlandet
Hva som er et bra sted for fricamping varierer mye – som alt annet der smak og behag spiller inn. Noen kriterier går likevel igjen: Et rolig sted med flott utsikt der man kan nyte solnedgangen fra godstolen under markisen, gjerne i flott natur. Selv liker jeg nærhet til vann, gjerne noen fine fjell, kanskje fiskemuligheter, og noen stier der man kan rusle kveldstur. Her kommer sju høydepunkter fra Vestlandet:
Høyt og lavt rundt Jostedalsbreen
Jostedalsbreen er den største isbreen på det europeiske fastlandet. Du må ikke ut på noen ekspedisjon og krysse den for å ta del i naturopplevelsen - det er også flott å betrakte den på trygg avstand fra bobilen eller vogna. Her kan du se og oppleve naturkrefter som bokstavelig talt kan flytte fjell.
Hav, fjord og fjell
I Rogaland kan du få nesten alt norsk natur har å by på. Hva er vel villere enn Lysefjorden? Eller Nordsjøen sett fra en strand på Jæren? Forfatter av Bobilguiden, Magne Klann, presenterer her noen av høydepunktene for Din Fritids lesere.
Nomadeliv i Vesterålen
Når det gjelder vern av natur og mot oljeutvinning har Lofoten, Vesterålen og Senja blitt et eget begrep: LoVeSe. Områdene har unik natur og er fantastiske steder å besøke med bobil og campingvogn. Alle på hver sin måte riktignok. Lofoten og Senja har vi tidligere omtalt i Din Fritid, så nå er det Vesterålens tur.
Byr på både by og villmark
Tromsø er byen for aktivt friluftsliv og urbant byliv. Her kan du gå på konserter med verdensstjerner på små, intime scener, eller få servert skrei rett fra ishavet. Lokal mat er en opplevelse, enten den er tilberedt etter lokale skikker eller av franske gourmetkokker.
– Lofoten er best herfra
Paret jeg møtte på Engeløya i Steigen hadde kjørt en halvtime hjemmefra for å komme til sitt favorittsted. Et sted de gjerne deler med Din Fritids lesere.
Fantastiske Lofoten!
Lofoten er for mange selve symbolet på Nord-Norge. Ja, kanskje symbolet på Norge. Den norske sivilisasjonen er jo ikke bygget på olje, den er bygget på tørrfisk.
Bortgjemte steder
Norges lange kystlinje er unik, og det finnes utallige «hemmelige» steder for den som vil fricampe. Vi har jaktet på og funnet flere plasser langs fantastiske Helgelandskysten.
Senja rundt
Kunne du tenke deg en tur til Lofoten i juli uten trengsel? Da har jeg en enkel løsning: Dra til Senja! Naturen er helt fantastisk, med stupbratte fjell, dype fjorder og hvite sandstrender.